عطنا - مجلس به تازگی با اشاره به افزایش هزینههای زندگی، دست به ترمیم حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری زده و قرار است در میانهی سال حقوق آنها افزایش پیدا کند. این موضوع به مرحلهی نهایی رسیده و حقوق کارکنان و بازنشستگان دولت با سرعت چشمگیری افزایش خواهد یافت اما در مورد حقوق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی نه تنها از ترمیم حقوق صحبتی هست بلکه هنوز معوقات حقوق بازنشستگان سایر سطوح پرداخت نشده است.
مصطفی شریف (استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی) در خصوص ترمیم حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت و لزوم پیاده کردن این سیاست برای کارگران گفت: ببینید وقتی تصمیمی گرفته میشود، این تصمیم باید همهجانبه باشد. ما نمیتوانیم الاکلنگی حرکت کنیم که یک طرف بالا برود و یک طرف پایین بیاید. اگر قیمتها افزایش پیدا کرده و مجلس و دولت به این نتیجه رسیده که حقوقها باید ترمیم شود این افزایش حقوق باید برای همه به صورت عادلانه اتفاق بیفتد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص سیاستهای اقتصادی دولت و افزایش نرخ سبد معیشت و تاثیر آن بر زندگی کارگران گفت: در ابتدا باید اشارهای به تفاوت آمار رسمی از نرخ تورم و آنچه در واقعیت از گرانی احساس میشود کنم؛ آنچه به عنوان نرخ تورم محاسبه میشود حاصل محاسبهی مجموعهای از کالاهاست و آنچه مردم احساس میکنند در واقع گرانیِ کالاهایی عمومی است که مردم در زندگی با آن سروکار دارند؛ از جمله خوراک و پوشاک و مسکن و به طور کلی کالاهای روزمره.
وی ادامه داد: به طور مثال گاهی آمار رسمی، تورم را ۳۵ تا ۴۰ درصد محاسبه میکند اما آنچه مردم در قیمت گوشت و مرغ و… حس میکنند بسیار بیشتر از نرخ تورم است. همانطور که گفتم کالاهایی در محاسبهی نرخ تورم رسمی قرار میگیرند که این کالاها یا قیمتشان دست دولت است و توسط دولت کنترل میشوند و یا در زندگی مردم خیلی نقشی ندارند.
شریف در ادامه به وضعیت کارگران اشاره کرد و گفت: ظرف چند سال گذشته همه تحت فشار بودهاند. حتی با وجود اینکه حداقل دستمزد امسال رقم قابل قبولی افزایش پیدا کرد اما بازهم این دستمزد پاسخگوی نیازها نیست چراکه قیمت کالاهای مورد استفاده با سرعت بالایی رو به افزایش است.
ستاد اقتصاد دانشگاه علامه که پیشتر در مورد سیاستهای اقتصادی دولت سیزدهم و سیاستِ آزادسازی قیمتها سکوت کرده بود، گفت: وقتی آدم احساس میکند حرفهایش هیچ اثری ندارد سعی میکند کمتر مصاحبه کند. اگرچه الان هم احساس میکنم این مصاحبهها اثری در تغییر سیاستها ندارد، اما به هر حال حس میکنم باید مسائل مطرح شود.
وی ادامه داد: در مورد سیاستهای اقتصادی دولت هم باید بگویم که به نظر من تصمیمات حساب شدهای اتخاذ نمیشود و این تصمیمات نادرست سبب میشود هر روز بخشی درگیر شود.
شریف بیان کرد: به نوعی ارتباط تصمیات مهم است. ببینید تصمیمات اقتصادی تصمیماتی هستند که باید با همدیگر همخوانی داشته باشد. در واقع میشود این تصمیمات را به ظروف مرتبط در فیزیک تشبیه کرد. اگر در ظروفی که به هم مرتبط است آب ریخته شود همه در یک سطح قرار میگیرند و فرقی هم ندارد که آن ظرف کوچک یا بزرگ باشد. پس وقتی تصمیمی برای یکی از بخشها گرفته میشود، تاثیر آن تصمیم به بخشهای دیگر هم سرایت میکند. وقتی قیمت اجناسی را تغییر میدهیم، روی قیمت اجناس دیگر به نسبتِ ارتباطشان تاثیر میگذاریم.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ما در جامعهای هستیم که عدهای به قدری ثروتمند هستند که نمیدانند ثروت خود را چطور خرج کنند و عدهای همچون کارگران حتی در تامین حداقلیترین نیاز خود نیز ماندهاند.
وی در مورد ادعای دولت برای رفع خط فقر مطلق گفت: اگر فقر مطلق را ناتوانی در تامین حداقل معیشت و یا حد تکافل تعریف کنیم، باید بگوییم که امروز بسیاری از افراد درگیر فقر مطلق هستند.
شریف در مورد نقش مسائل اقتصادی در اعتراضات گفت: من معتقدم اعتراضات اخیر جنبههای گوناگون و متعددی دارد و نمیتوان آن را به مسائل اقتصادی تقلیل داد اما به هر حال شکی نیست که نمیتوان دلیلِ اقتصادی این اعتراضات را نادیده گرفت. جوانان ما بیکار هستند و خانوادهها درگیر فقر مطلق و نسبی هستند و راه چارهای پیش روی خود نمیبینند.
عطنا را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید: