عطنا - از روزگاران بسیار کهن، یکی از آرزوهای انسان رسیدن به مقام «جاودانگی» بوده و همواره برای غلبه بر این نامیرایی به طرق مختلف کوشیده و شاید به همین دلیل، در اساطیر سراسر دنیا، یافتن «اکسیر حیات» این همه برجسته شده است. نکته مهم درباره «اکسیر حیات» این است که این معجون شفابخش و جاودانساز از چشمهای میجوشد که مکان آن در «ظلمات» است. بهعبارتی دیگر، رمز جاودانگی برای انسان فانی، رفتن با چراغ در دل تاریکیهاست. برخی از چهرههای برجسته در طول تاریخ با کنشهای اثرگذاری که بر روند سرنوشت جامعه خود داشتهاند، توانستهاند نام خود را برای همیشه در تاریخ جاودانه سازند. یکی از آن شخصیتهای مهم و اثرگذار در طول دوران چهل و دو ساله انقلاب اسلامی در ایران، بیشک سردار شهید قاسم سلیمانی است.
محبوبیت این چهره فرامرزی و ستایشبرانگیز در بدرقه تاریخی و کمسابقه او در شهرهای مختلف عراق و ایران به وضوح قابل مشاهده بود تا آن جا که طیفهای مختلف سیاسی و اجتماعی در آن واقعه کمنظیر، در سوگ فراقش اشک ماتم ریختند.
جناحهای گوناگون سیاسی هیچ یک نتوانستند در برابر عظمت این مرد سر تعظیم فرو نیاورند و او را مدح نگویند. سؤالی که در این جا مطرح میشود این است کدام ویژگی این سردار رشید باعث محبوبیت بیحد و مرز او در بین مردم شد؟ نخبگی در نظامیگری، نبوغ فرماندهی، شکست داعش، این غول نظام استکباری؟ همه اینها قطعاً در شکلگیری این قهرمان اسطورهای مؤثر بوده اما شاید مهمترین ویژگی او آن سرمایه اجتماعیای بود که سردار دلها در دوره زندگیاش، نه فقط برای خود بلکه برای کشورش و در یک کلام برای تمام آزادیخواهان جهان تولید کرد. مرز برای او معنایی نداشت.
برای مبارزه با تاریکیها و دفاع از مردم بیدفاع، مرزها، این دستساختههای امپریالیسم جهانی، نمیتوانستند او را محدود کنند: صبح در تهران، ظهر در عراق، عصر در سوریه و شب در لبنان بود. این چنین جهانوطنی را فقط در شخصیت قهرمان اسطورهای میتوان یافت. او نمونه مطلق خیر است، پایبند به پیمان، مردممدار، پاکدامن، امانتدار، مدافع مصلحتهای جامعه، مطیع رهبر و دین، نگاهبان مرزهای سرزمینی، گسترشگر عدل و داد و یاریدهنده ستمدیدگان. او در میان نبرد بینظیر و خارقالعاده، زیرک و با مهارت است و به تنهایی حریف یک لشکر. کدام یک از این ویژگیها را در سلیمانی شهید به حد اعلا نمیتوان یافت؟ از میدان نبردش نگوییم که رقصش در میانه میدان منطقه چطور خواب را از چشمان تمام مزدوران نظام سلطه گرفته بود. سیل که آمد خود را به خوزستان رساند تا درکنار مردم باشد زیرا میدان نبرد برایش آن روز کمک به مردم سیل زده بود و کیست که نداند سرمایه اجتماعی او چه کمکی به پیشبرد یاریرسانی به مردم در منطقه نکرد. مردم او را ستایش میکردند زیرا آنها فرق سردار مردمی و سیاستمدار ابنالوقت را بخوبی تشخیص میدهند.
او قائل به خط کشیهای مرسوم در جامعه نبود: آدمهای من، رفقای من، مریدهای من، با حجاب و بیحجاب، چپ و راست، اصلاحطلب و اصولگرا برای او معنایی نداشت. او همه را زیر چتر جامعه میدید و جامعه را چون افراد منسجم یک خانواده متنوع و متکثر میپنداشت. او برای همیشه در تاریخ «جاودانه» شد زیرا «اکسیر حیات» را در میانه میدان نبرد علیه تاریکیها و نامردمیها جست. او از بین ما رفت اما ققنوس وار، هزاران هزار سلیمانی با شهادت او متولد شدند تا راه او را ادامه دهند. او امروز برای همه یک اسوه است، اسوهای در آزادگی. اگر او امروز در بین ما بود قطعاً در رفع همهگیری کرونا فعال بود، اما در نبود او، طرح شهید سلیمانی قدمهای بزرگی را برای پیشگیری و مهار کرونا در جامعه برداشت.
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: