پیادهروی اربعین به عنوان بزرگترین گردهمایی مذهبی درجهان، یکی از مصادیق خدمات عمومی مردمنهاد است که توسط گروههای مختلف مردم از کشورهای مختلف از جمله عراق و ایران، ارائه میشود. به گزارش عطنا جلسهی دفاع اولین پایاننامه تحصیلات تکمیلی با موضوع پیادهروی اربعین صبح امروز در دانشگاه علامهطباطبایی برگزار شد. این پایان نامه در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی با عنوان «فرآیند شکلگیری خدمات عمومی مردمنهاد؛ مورد مطالعه: پیادهروی اربعین» توسط خانم الهام یعقوبی به راهنمایی دکتر حسین اصلیپور و مشاوره دکتر سیدسعید میرواحدی در دانشکده مدیریت و حسابداری انجام شد.
دکتر حسین اصلیپور، استاد راهنمای این پایان نامه در گفتوگو با خبرنگار
عطنا گفت: «پیادهروی اربعین به عنوان بزرگترین گردهمایی مذهبی جهان، یک پدیده انسانی و اجتماعی منحصربهفرد است. به دلیل این ویژگیها نیاز است تا پژوهشهای بیشتری در این زمینه انجام شود. جالب اینجاست که دانشگاههای خارج از کشور جلوتر از دانشگاههای ایرانی به لحاظ علمی و پژوهشی به این موضوع توجه کردهاند».
اصلیپور در ادامه گفت: «دانشگاه MIT آمریکا در سال 2016 پیمایشی گسترده با حضور استادان و پیمایشگران اعزامی به عراق انجام داد. موضوع پیادهروی اربعین در دانشگاههای ایران با مقداری تاخیر مورد توجه قرار گرفته است». این عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و حسابداری تصریح کرد: «این اولین پایان نامهای است که با رویکرد مدیریتی به موضوع پرداخته و در دانشگاه علامه طباطبایی هم اولین پایان نامه با موضوع پیاده روی اربعین محسوب می شود».
وی با اشاره به اینکه هدف دانشجو در طول این پایاننامه استخراج فرایند خدمات عمومی مردمنهاد، مراحل و علیتهای آن بوده است، اظهار کرد: «در نظریهی خدمات عمومی در حوزهی مدیریت دولتی، موضوعی تحت عنوان حکمرانی شهروندی وجود دارد. یعنی بدون حضور یک دولت به عنوان یک قوهی بالادست و کسی که روابط کنشگران را تنظیم کند، مردم خودشان این روابط را تنظیم و مسائل را مدیریت کنند. مصداق این موضوع در جهان نادر است و پیادهروی اربعین یک مثال بسیار خوب برای اداره امور شهروندان و مردم بدون حضور دولت است».
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به اینکه سازمان ملل متحد جایزهای به نام «جایزه جهانی خدمات عمومی» را به نهادهای عمومی برتر اهدا میکند تصریح کرد: «موضوع اربعین تابهحال در سازمان ملل متحد برای اهدای این جایزه بررسی نشده و قطعاْ درصورتی که موضوع اربعین وارد فرایند تخصیص جایزه شود، نه تنها برنده جایزه خواهد شد بلکه به عنوان الگویی برای ارائه خدمات عمومی در سایر کشورها قرار خواهد گرفت».
وی در پاسخ به این سوال که انجام اینگونه پژوهشها چطور میتواند به شناختهتر شدن این پدیده و خدمات و جهانیتر شدن آن کمک کند گفت: «یکی از ویژگیهای پژوهش، مسئلهمحوری است. پژوهش باید از یک سری واقعیتهای اجتماعی اخذ شود. پرداختن به موضوعاتی مانند پیادهروی اربعین میتواند در معرفی، واکاوی ابعاد و برطرف کردن چالشهای احتمالی آن موثر باشد».
دکتر سید سعید میرواحدی، استاد مشاور این پایاننامه، با اشاره به رویکرد کیفی این پژوهش گفت: «در روش انجام این پژوهش، جستجو برای دلیل انجام این کار و اینکه یک نفر چرا و با چه انگیزهای وارد پیادهروی اربعین میشود و یا خدمات 24 ساعته به زائران ارائه میدهد مدنظر قرار گرفت».
وی در پایان با اشاره به شرایط بیماری کرونا و عدم امکان برگزاری مراسم پیادهروی اربعین خاطرنشان کرد: «زمانی که این موضوع برای تحقیق انتخاب شد، بیماری کرونا هنوز شایع نشده بود و بعد از شیوع این بیماری تصمیم بر این گرفته شد که زمان دفاع از این پایاننامه نزدیک به اربعین شهادت امام حسین (ع) انتخاب شود و ما سعی کردیم در قالب این پایاننامه ادای دینی نسبت به پیادهروی اربعین داشته باشیم».