۰۳ بهمن ۱۳۹۶ ۱۳:۵۶
کد خبر: ۱۶۷۴۵۱
bayazid mardukhi

همان‌طور که درباره زلزله برای مصونیت جمعیت یک منطقه یا یک کشور  به یک رشته آگاهی‌دادن و پیش‌بینی‌کردن اکتفا می‌کنیم، درباره تغییر و تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز کشورها تلاش می‌کنند آینده‌ای را برای خود ترسیم کنند که بتوانند در آن جواب‌گوی تحولات و تغییرات باشند و اسم آن را چشم‌انداز استراتژیک گذاشته‌اند. بنابراین یک جامعه توسعه‌یافته دموکراتیک به آینده‌نگری نیاز دارد.


به گزارش عطنا، بایزید مردوخی در یادداشتی در روزنامه شرق به بررسی رابطه توسعه اقتصادی و دموکراسی پرداخته است که در ادامه می‌خوانیم؛


صحبت از رابطه توسعه اقتصادی و دموکراسی کاری است هم آسان و هم مشکل. گمان می‌کنم این بحث باید در چارچوب یک کشور با تاریخ معین و در زمان مشخص صورت بگیرد تا راحت‌تر بتوان به نتیجه رسید؛ چون اگر در این بحث به نکاتی برسیم که منطبق با شرایط زمانی و مکانی یک کشور خاص نباشد، انگار هیچ نگفته‌ایم و شاید به‌عنوان حرف خوب باشد، اما ممکن است کاربردی نباشد.


اگر بخواهیم درباره کشور خودمان بحث و این رابطه را جست‌وجو کنیم، در وهله اول ناگزیر باید ببینیم چه تعریفی از توسعه اقتصادی داریم. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، چه در مقدمه و چه در اصول اولیه قانون، ویژگی‌هایی برای جامعه ایرانی تعریف شده است که می‌توانیم این ویژگی‌ها را تحت عنوان توسعه اقتصادی مطرح کنیم. تحقق همین مبانی و اصول تا حدود زیاد به تحقق دموکراسی هم می‌انجامد.


از لحاظ توسعه اقتصادی، مهم‌ترین این نکات که در قانون اساسی وجود دارد، یکی جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر کشور است و یکی دیگر افزایش تولیدات کشاورزی، دامی و صنعتی و تأمین نیازهای عمومی کشور حتی تا مرحله خودکفایی. درباره جنبه‌های دموکراتیک می‌توان به تأمین آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در حدود قانون، محو انحصارطلبی و خودکامگی و مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت خود اشاره کرد.


اگر بتوانیم این موارد را به‌عنوان تعریفی محدود از توسعه‌یافتگی بپذیریم، در‌عین‌حال در چنین جامعه توسعه‌یافته‌ای قاعدتا مبانی دموکراتیک نیز باید در کار باشند. این مبانی باید وجود داشته باشند تا توسعه تحقق پیدا کند.


به‌طور کلی و خلاصه، برای اینکه چنین توسعه‌ای دموکراتیک هم باشد، باید بتوان آن را با شاخص‌هایی تعریف کرد؛ مانند «مشارکت». مشارکت بسیار اهمیت دارد؛ یعنی مشارکت عامه مردم پایه دموکراسی است. عدالت، شفافیت، حکومت قانون یا قانون‌مندی و پاسخ‌گویی از دیگر شاخص‌ها هستند. در سیستم‌های مختلف، شاخص‌های متعددی برای یک جامعه توسعه‌یافته تعریف شده است.


چهار یا پنج سیستم مشهور جهانی در‌این‌باره وجود دارد که غالبا مشترکاتی دارند؛ مثلا در همه اینها شفافیت به‌عنوان شاخص توسعه‌یافتگی و دموکراتیک‌بودن تعریف شده است. حساب‌دهی تقریبا در همه این سیستم‌های شاخص‌نگاری تعریف شده است. می‌توان گفت اینها شاخص‌های اصلی یک اقتصاد توسعه‌یافته است که به دموکراسی نیز رسیده باشد.


علاوه بر اینها، در سال‌های اخیر بحث چشم‌انداز استراتژیک و آینده‌نگری به‌عنوان ویژگی‌های یک جامعه توسعه‌یافته دموکراتیک اضافه شده است. جوامع مختلف در نیم‌قرن اخیر با تغییر و تحولات بسیاری روبه‌رو بوده‌اند. به عبارت دیگر، تغییر ماهیت، اصلی غالب در جوامع بوده است.


وقتی تغییر پیش می‌آید، اگر در جامعه‌ای آمادگی وجود نداشته باشد، توسعه مختل می‌شود یا حتی ممکن است روند توسعه متوقف شود. این آمادگی در بیشتر کشورهای جهان از طریق آینده‌پژوهی و آینده‌نگری و رسیدن به یک چشم‌انداز استراتژیک برای عملکرد کشور تعریف می‌شود.


منظور این است که ما همان‌طور که درباره زلزله برای مصونیت جمعیت یک منطقه یا یک کشور  به یک رشته آگاهی‌دادن و پیش‌بینی‌کردن اکتفا می‌کنیم، درباره تغییر و تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز کشورها تلاش می‌کنند آینده‌ای را برای خود ترسیم کنند که بتوانند در آن جواب‌گوی تحولات و تغییرات باشند و اسم آن را چشم‌انداز استراتژیک گذاشته‌اند. بنابراین یک جامعه توسعه‌یافته دموکراتیک به آینده‌نگری نیاز دارد.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار