۰۲ شهريور ۱۳۹۶ ۲۱:۴۲
کد خبر: ۱۳۵۶۳۰
mohammad gholi yusefi

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی: براساس آمارهای اعلام شده، اکنون 24 میلیون نفر نیروی شاغل داریم. مفهوم این آمار این است که بخش اعظم جمعیت 80 میلیونی کشورمان، حدود 54‌ میلیون نفر آنها غیرفعال و مصرف‌کننده هستند.


به گزارش عطنا، دکتر محمدقلی یوسفی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در یادداشتی در روزنامه جام جم به بحران بیکاری پیش روی دولت دوازدهم پرداخته است و نسبت به آن هشدار داده است که در ادامه می‌خوانیم؛


بیکاری را مشکل مشکل‌ها معرفی می‌کنند به این ترتیب که وقتی مشکل در یک جامعه زیاد باشد، این مشکلات خود را به شکل بیکاری نشان خواهد داد؛ وقتی آمار بیکاری در یک جامعه افزایش می‌یابد به این معنی است که آن جامعه با مشکلات عمده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند. از این‌رو می‌توان گفت از آنجا که بسیاری از مشکلات اکنون در ایران نهادینه شده است، بیکاری نیز به مرز بحران رسیده و جویندگان کار از اجبار در این شرایط قرار گرفته‌اند، نه این‌که خودخواسته بیکار شده باشند.





دولت نرخ رشد جمعیت را در کشورمان 1/2 درصد یعنی سالانه حدود 950 هزار نفر اعلام کرده است، از سوی دیگر دولت نرخ رشد اقتصادی را 3 درصد و نرخ بیکاری را 11 درصد تعیین کرده است. حال اگر 11 درصد بیکاری را در نظر داشته باشیم، حدود 2/5 میلیون تا سه میلیون نفر بیکار داریم، این درحالی است که نباید فراموش کنیم در سال 88 حدود چهار میلیون و 700 هزار دانشجو در دانشگاه‌های دولتی و حدود یک میلیون و 700 هزار نفر هم در دانشگاه آزاد ثبت‌نام کردند که قاعدتا اکنون این افراد فارغ‌التحصیل شده و به بازار کار مراجعه کرده‌اند، بنابراین تعداد افراد بیکار در یک محاسبه ابتدایی نزدیک به هشت میلیون و 500 هزار نفر است.


براساس آمارهای اعلام شده، اکنون 24 میلیون نفر نیروی شاغل داریم. مفهوم این آمار این است که بخش اعظم جمعیت 80 میلیونی کشورمان، حدود 54‌ میلیون نفر آنها غیرفعال و مصرف‌کننده هستند.


اگر دولت و مسئولان اقدام عاجلی صورت ندهند و انگیزه تولید را در بخش خصوصی ایجاد نکنند، مشکلات بیکاری و اقتصادی حل نخواهد شد. یکی از اشتباهات دولت این بود که می‌خواست از طریق رشد اقتصادی، بیکاری را حل کند، اما رشد اقتصادی
به دست آمده، حاصل از فروش نفت است و اشتغالی ایجاد نکرده است.


براساس تجارب موجود طی ده سال گذشته به ازای هر یک درصد رشد اقتصادی نزدیک به 24 هزار فرصت شغلی در ایران ایجاد شده است، پس با فرض این‌که به تعداد بیکاران کشورمان افزوده نشود و همان تعداد هشت میلیون و 500 هزار نفر فعلی را در نظر داشته باشیم، تقریبا 64 سال زمان لازم داریم تا تعداد بیکاران فعلی سرکار حاضر شوند.


براساس اصول اقتصادی، مسئول تولید اشتغال، بخش خصوصی است و دولت در این زمینه باید سیاستگذاری کند، اما اگر دولت نمی‌تواند اشتغالی را به وجود آورد، بهتر است ایجاد بیکاری نکند. اکنون بخشی از کارخانجات تولیدی کشور با کمتر از 50 درصد ظرفیت، مشغول کار هستند و باعث بروز بیکاری پنهان شده‌اند. به بیان بهتر، امکان افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی وجود ندارد و از سوی دیگر بخشی از نیروهایی که در اختیار کارخانه‌هاست، به دلیل کاهش ظرفیت در فهرست مازاد نیرو قرار دارند.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار