۰۶ مرداد ۱۳۹۶ ۱۷:۳۰
کد خبر: ۱۳۰۳۲۰
رونمایی کتاب « فهم فرایند تحول اقتصادی»

سیدسعید مهاجرانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و مترجم کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی»، «داگلاس نورث» با اشاره به اینکه این کتاب بین‌رشته‌ای است، نسبت به بومی‌سازی مباحث آن در دانشگاه‌ها و مراکز علمی تأکید کرد.


به گزارش عطنا، نشست «رمزگشایی از معمای تدام توسعه نیافتگی و گشودن افق معرفتی به توسعه» همراه با رونمایی از کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی» اثر «داگلاس نورث»، پنج‌شنبه، 5 مردادماه در مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد برگزار شد.


سیدسعید مهاجرانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و مترجم کتاب «فهم فرایند تحول اقتصادی» با بیان اینکه پس از بررسی چند اثر از نورث متوجه شدم که این کتاب بسیار ارزشمند است، گفت: کتاب‌هایی از این دست مبتنی بر یک روش‌شناختی متفاوت از سایر کتب اقتصادی است.


وی با بیان اینکه این کتاب فقط ابعاد اقتصادی ندارد و در آن به مسائل سیاسی، اجتماعی و تاریخی نیز اشاره شده است، افزود: کلید واژه‌هایی که نورث در کتاب استفاده ‌می‌کند، یک افق دیگری را به روی خواننده باز می‌کند که به نوع تببین و تحلیل نویسنده باز می‌گردد.


مهاجرانی با اشاره به مثالی از کتاب در تببین موضوع‌های اقتصادی، اظهار کرد: آیا فقط عوامل اقتصادی تعیین کننده رفتار ما است؟ یا اینکه پشت پرده‌ای وجود دارد، نورث می‌گوید، باورهای افراد، کنش افراد را شکل می‌دهند و باور هم الگوی ذهنی است که بر اساس تجربه‌های قبلی فرد شکل گرفته است.


این اقتصاددان با بیان اینکه اگر به جامعه خود نگاه کنیم، می‌بینیم باورهای دهه 60 چه قدر با دهه 90 متفاوت است، تصریح کرد: نظام ارزشی حاکم بر کنش‌گران بسیار متفاوت شده است و فرقی‌ نمی‌کند این باور شخصی بوده یا به صورت یک نظام باشد، مهم این است که تأثیر خودش را می‌گذارد.


مهاجرانی با تأکید بر اینکه در کشور ما نهادهایی اضافه‌تر و بیشتر از سایر کشورها داریم، گفت: اما چرا خروجی چیز دیگری است؟ اما این نشان می‌دهد با وجود اینکه ما نهادهای بیشتری از دیگر کشورها داریم اما ترتیب و آرایش این نهادها مشکل دارد.


عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) با بیان اینکه باورها و ساختارهای نهادی روی هم رفته ساختارهای انگیزشی جامعه را شکل می‌دهند، خاطرنشان کرد: این ساختار انگیزشی جامعه است که منشاء کنش فعالان اقتصادی می‌شود و در نهایت می‌تواند آغازی برای بهبود عملکرد اقتصادی باشد.


وی با تأکید بر اینکه انسان در روش‌شناسی نهادگرایی، انسانی نیست که به صورت ماشینی عمل کند، گفت: انسان ذهن دارد و بر اساس آن عمل می‌کند، همچنین ترتیب آرایش نهادها هم در عملکرد او مهم هستند.



مهاجری با تأکید بر اینکه جاده توسعه یک طرفه نیست، تصریح کرد: اگر انعطاف‌پذیری نهادی نباشد تحولاتی که در جامعه اتفاق می‌افتد، ممکن است حتی یک جامعه پیشرفته را متلاشی کند.


این مدرس دانشگاه با انتقاد از عدم رعایت حقوق مالکیت و قراردادها در کشور، یادآور شد: در دوره قاجار برای تأمین مالی، معدن را به افراد اجاره می‌دادند اما اگر شخصی پیدا می‌شد که حاضر بود مبلغ بیشتری برای اجاره همان معدن بپردازد، معدن مذکور را از اجاره‌کننده می‌گرفتند و به شخص دیگری واگذار می‌کردند.


وی افزود: عدم رعایت حقوق قراردادها باعث می‌شد که کسی که معدن را در اختیار داشت، حداکثر بهره‌برداری و حداقل سرمایه‌گذاری را انجام می‌داد، بنابراین اگر در کشور سرمایه‌گذاری انجام نمی‌شود باید ببینیم چه سیاستی در دستور کار قرار گرفته که این شرایط به وجود آمده است.


به گفته مهاجرانی بحث بازار سیاسی موضوعی است که کمتر در کتاب‌های اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است و به عقیده نورث باید ببینیم در تعیین سیاست‌ها صدای چه کسی شنیده می‌شود؟


این استاد اقتصاد در پایان خاطر نشان کرد: این کتاب بین رشته‌ای است که از زمینه‌های سیاست، حقوق، اقتصاد و تا حدی جامعه‌شناسی برخوردار است اما به نظر می‌رسد کتاب ظرفیت این را دارد که بومی شود.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است
یک استاد اقتصاد در گفتگو با عطنا:

فضای اقتصادی و سیاسی کشور به بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دامن زده است/ بوروکراسی در ایران نفس اقتصاد را گرفته است

«اگر ما با حجم بالایی از این بیکاران مواجه هستیم، دلیل آن ضعف اقتصاد کشور همچون پایین بودن سرمایه‌گذاری، اقتصاد کوچک، فضای کسب و کار نامطلوب و ارتباط اقتصادی بد با دنیای خارج است.»
توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم
در گفتگوی اختصاصی با عطنا مطرح شد

توصیه‌های جواد صالحی اصفهانی به دولت سیزدهم

اتخاذ رویکری متعادل در تجارت مهم است. تجارت با چین اهمیت دارد ولی باید در محیطی رقابتی انجام گیرد. در این زمینه اروپا نقش مهمی دارد ولی روسیه چنین نیست، چراکه آنها هم مانند ایران صادرکنندۀ انرژی هستند
آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

آینده بازار بورس؛ اصلاحی یا ریزشی؟

اتفاق‌های چند ماه اخیر اثرات خود را بر قیمت نمادها در بازار سرمایه گذاشته‌ و به نظر می‌رسد در حال حاضر نیاز به یک اصلاح یا استراحت دارد. از این به بعد اگر قرار است شاهد روند متفاوتی باشیم باید منتظر اخبار...
راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

راهکارهایی برای مهار اَبَرتورم احتمالی در اقتصاد ایران

در صورت ادامه سوء مدیریت داخلی، تداوم تحریم ها و مشکلات مربوط به فقدان برنامه منسجم برای کنترل شیوع ویروس کرونا، امسال و سال های آتی، زنگ خطر شعله ورتر شدن تورم های بالاتر در اقتصاد ایران به صدا در خواهد...
اقتصاد
رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است
حجت الاسلام علی بنایی در گفتگو با عطنا؛

رویکرد دانش بنیان یاری‌گر اقتصاد ایران است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است دستگاه های دولتی با استفاده از مشوق های لازم می‌توانند صنایع و شرکت های بزرگ را به سمت فعالیت های دانش بنیان و حمایت از آن ها سوق دهند.
پر بازدیدها
آخرین اخبار