۱۰ دی ۱۴۰۳ ۱۲:۰۴
کد خبر: ۳۰۵۸۲۵

عطنا - همایش ملی « توسعه اقتصادی و اجتماعی جزایر سه‌گانه و تقویت وفاق با همسایگان» در تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۴۰۳ در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

« از تعمیق حاکمیت تا همگرایی منطقه‌ای»

حسین سلیمی در ابتدای همایش در مورد مفهوم حاکمیت صحبت کرد. او گفت:« ما در جهانی زندگی می‌کنیم که مفهوم حاکمیت به صورت بنیادین دگرگون شده است. حاکمیت به معنای حفظ مرزها و کنترل یک حکومت بر جمعیت معین است، ولی شیوه اعمال و نگاه داشتن آن دگرگون شده است. امروز اعمال حاکمیت تنها مقابله با خطرات دیگران نیست.»

او در مورد تمرکز بر توسعه گفت: باید به جای تاکید صرف بر حاکمیت حقوقی، سیاسی و نظامی در جزایر سه‌گانه، به فکر تعمیق حاکمیت از طریق توسعه و خیر عمومی در این مناطق باشیم.

حسین سلیمی ضمن اشاره به پیشنهاد راهبردهای توسعه جزایر سه‌گانه اعم از توسعه گردشگری، ایجاد منطقه آزاد تجاری، گسترش ماهیگیری و حفظ محیط زیست اضافه کرد: همکاری در حفظ محیط زیست خلیج فارس می‌تواند نقطه آغاز مناسبی برای ایجاد همگرایی منطقه‌ای باشد و این جزایر را به نقطه وصل کشورهای منطقه تبدیل کند.

او در آخر بیان کرد: با محوریت دانشگاه‌ها و تشکیل کنسرسیومی از مراکز علمی می‌توان مدل توسعه‌ای جامعی برای جزایر تدوین کرد که به آیین‌نامه‌های اجرایی تبدیل شود.

تعمیق حاکمیت در جزایر سه‌گانه از طریق توسعه و گسترش خیر عمومی ممکن است

« رویکرد توسعه‌محور به جای نگاه نظامی و امنیتی»

ابوالفضل دلاوری در ادامه با اشاره به کم توجهی به توسعه در این جزایر گفت: نگاه امنیتی و نظامی به جزایر سه‌گانه طی ۴۵ سال گذشته مانع از بهره‌برداری از ظرفیت‌های طبیعی و جغرافیایی این مناطق شده است. لازم است این نگاه تغییر کند و جای خود را به یک رویکرد توسعه‌محور و زیست‌محیطی دهد.

او ضمن اشاره به ظرفیت‌های طبیعی جزایر مانند پوشش گیاهی، آب و هوای خوب و موقعیت جغرافیایی بیان کرد: این مناطق به‌جای تمرکز صرف بر مسائل امنیتی نیازمند ایجاد پیوندهای ارگانیک، توسعه پایدار و تقویت دلبستگی جمعیت ساکن هستند.

دلاوری بیان کرد: نگاه نظامی و امنیتی نه‌ تنها در جزایر سه‌گانه، بلکه در مناطق دیگر مانند سیستان‌وبلوچستان، خوزستان و کردستان حاکم بوده است. این نگاه باید هرچه زودتر جای خود را به یک رویکرد توسعه‌محور بدهد تا مشکلات این مناطق به‌درستی حل شوند.

او همچنین اضافه کرد: باید با ایجاد پیوندهای ارگانیک و زیست‌بومی در جزایر سه‌گانه این مناطق به‌عنوان بخشی از زنجیره توسعه خلیج فارس دیده شوند تا تنازعات کاهش یابد و وفاق منطقه‌ای تقویت شود.

در آخر دلاوری بیان کرد: نگاه توسعه‌محور می‌تواند مسیر مناسبی برای تقویت روابط منطقه‌ای و پایداری حاکمیت در جزایر باشد.

تعمیق حاکمیت در جزایر سه‌گانه از طریق توسعه و گسترش خیر عمومی ممکن است

« جزیره‌ی سبز گپ‌سوز»

دهکردی در ادامه با ارائه گزارشی از سفر به این جزایر گفت: جزیره‌ای بوموسی که امروز مورد بررسی و توجه قرارگرفته است از دیرباز به نام «گپ‌سوز» شناخته می‌شد. گپ در زبان بندری به معنای بزرگ و سوز به معنای سبز است؛ این نام نشان‌دهنده پوشش گیاهی غنی جزیره است که حتی با کمترین بارندگی نیز طبیعتی سبز دارد.

او درباره‌ی معماری و زیبایی بصری شهری گفت:« ساختار شهری بوموسی زمخت، سرد و خالی از جلوه‌های بصری است. ساختمان‌ها فاقد نظام معماری مشخص بوده و خانه‌های سازمانی بی‌روح، تصویر غالب منطقه را تشکیل می‌دهند.»

دهکردی بیان کرد: جمعیت جزیره عمدتاً از افرادی تشکیل شده که در چند دهه اخیر به دلیل بیکاری، اختلافات قومی یا طردشدگی به اینجا مهاجرت کرده‌اند؛ این جمعیت به دلیل شرایط مشابه، روابط صمیمانه و یک سرنوشت مشترک پیدا کرده‌اند.

تعمیق حاکمیت در جزایر سه‌گانه از طریق توسعه و گسترش خیر عمومی ممکن است

او علاوه بر اشاره به تنوع قومیتی که شامل گروه‌هایی از پاکستانی‌ها، هندی‌ها، فلسطینی‌ها و سوری‌ها در بخش‌هایی مانند نیروگاه، آب‌شیرین‌کن و بهداری است، اضافه کرد: نبود زیرساخت‌های لازم برای زندگی از جمله امکانات پزشکی و خدمات اجتماعی باعث شده است که ساکنان برای نیازهای اساسی خود به مناطق دیگر مراجعه کنند. در پایان تغییر نگاه امنیتی به نگاه توسعه‌محور می‌تواند شرایط را بهبود بخشد.

خبرنگار: یگانه عیسی پور

عکاس: یلدا مرادی

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

روبیکا                         روبینو

بله             ایتا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
هنر و فرهنگ1
کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم
کتاب چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی منتشر شد:

کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم

کتاب«چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی»جدیدترین اثر دکتر هادی خانیکی با گردآوری وتدوین حبیب راثی تهرانی، با نگاهی ارتباطی به بیماری کرونا، به‌تازگی ازسوی مرکز نشر دانشگاهی منتشر و راهی بازار نشر شده است.
هنر و فرهنگ2
دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد
معرفی کتاب: "دروازه بانی"، اثر پاملا شومیکر، ترجمه دکتر حسین افخمی:

دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد

بنابر نظر پاملا شومیکر، استعاره "دروازه‌بانی" را می‌توان برای هرموقعیت تصمیم گیری و با هرمیزان اطلاعات به کار برد؛ چه این انتقال از طریق کانال‌های جمعی و چه از طریق کانال های بین‌فردی باشد.
انجمن های علمی
سمینار و وبینار بین‌المللیِ «معرفی رهیاری نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی» برگزار شد
به همت انجمن سواد رسانه ای ایران و با همکاری فرهنگسرای رسانه، ساترا و مجمع رصتا؛

سمینار و وبینار بین‌المللیِ «معرفی رهیاری نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی» برگزار شد

همایش و وبینار بین‌المللیِ«معرفی رهیاری(کوچینگ) نشانه‌شناختی؛ اثری بدیع و نوآور از لاله مولائی»، از سوی انجمن سواد رسانه ای ایران و باهمکاری فرهنگسرای رسانه،ساترا ومجمع رصتا برگزار شد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار