عضو هیئت علمی دانشکدهی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: دانشجویان باید به این باور برسند که مشکلات اقتصادی کشور را هیچ استاد دانشگاهی نمیتواند برطرف کند و تنها شما باید با ایمان به باورهای خود و تلاش و واکاوی موضوعات و مشکلات اقتصادی راهکارهای برون رفت از این مشکلات را بیابید.
به گزارش عطنا به نقل از ایسنا، مسعود درخشان در دومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی که به مدت 15 روز به همت دفترتبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در دهکده وسف در حال برگزاری است عنوان کرد: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، یک نوآوری بود که مقام معظم رهبری بکار بردند و برگرفته از معارف و ارزشهای اسلامی است. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به نظام سازی معتقد است و از پرداختن به تحلیلهای صرف نظری پرهیز دارد.
این استاد دانشگاه با بیان این که، این الگو از مقولات کاربردی است، خاطرنشان کرد: این الگو به نظام سازی در سطح کلان معتقد است و شرط محقق شدن آن در پیروی از نظام ولایت خواهد بود.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه ایشان این الگو را صرفاً برای بخش تولیدی و صنعتی نگفته اند، افزود: ما باید توجه داشته باشیم که اقتصاد مقاومتی که یکی از ملزومات این الگو هست به کل بخشهای نظام اختصاص دارد و مقاوم سازی نظام محسوب خواهد شد و اثراتش در تمام بخشهای نظام ظاهر خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما زمانی از الگو سخن میگوییم که به مفهوم مدل نزدیک باشد، تصریح کرد: نخستین موضوعی که با مفهوم الگو به ذهن میرسد نقشه راهی است که برای تحقق هدف خاص نیاز است. الگو بدون هدف خاص، کاستیهای بسیاری خواهد داشت، الگو نقشه راه است و هر راهی سمت و سوی مشخص دارد و هدف باید تعیین شده باشد، البته الگوهایی نیز هست که هدف را بیان نمی کند.
وی با بیان اینکه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ابعاد مختلفی از قبیل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به معنای عام دارد، اظهار کرد: این الگو در حقیقت چهارچوب کلان اقتصاد مقاومتی خواهد بود و اقتصاد مقاومتی در چهارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تعریف خواهد شد.
وی گفت: موضوع قراردادهای نفتی پیچیدگی زیادی دارد که ما باید بدانیم شرکتهای خارجی با چه هدفی و برای کسب چه دستاوردی از فعالیتهای نفتی در ایران استقبال میکنند. امروز قراردادهای نفتی ما به نوعی مطرح میشود که مانند این است ما فریب زیبایی فعالیتها و سکوهای شرکت توتال را خورده ایم که البته برخی دانشجویان به نحوی در مقابل این قراردادهای پر اشکال ایستادگی کرده اند و روحیه مطالبه گری از خود نشان داده اند. برخی از مسئولان وزارت نفت گفته اند این دانشجویان چه میخواهند که بیش از 9 ماه است در برابر ما ایستادند و اجازه نمی دهند ما قراردادهای خود را با شرکتهای خارجی امضا کنیم.
دکتر درخشان با بیان اینکه ما اگر میخواهیم الگوسازی کنیم باید ابتدا قوانین تغییر و حرکت آن پدیده را بشناسیم، افزود: پدیدههای علوم انسانی در حال حرکت هستند و و شناخت آنها ملزم به این است که ما چرایی حرکتهای آنها را بدانیم و تا زمانیکه ما این چرایی را ندانیم نظام سازی را درک نخواهیم کرد.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین پیش فرضهای چالش برانگیز علم، شرایط لازم برای درک اثرپذیری پدیده هاست که ما را ملزم میکند پدیدهها را همانگونه که هستند ببینیم و از نظام ارزشی خود برای شناخت آن پدیده استفاده نکنیم.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه پدیدهها در حال تغییر هستند و ما باید فرایند تغییرات را آنالیز کنیم، تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که مهم است و در حال تغییر است، بانک است، بانک فرآیندی است که از زمان شروع با تغییرات زیادی همراه بوده است.
وی با بیان اینکه ما باید تئوریهای بانکداری را در کشور آنالیز کنیم تا به مشکلات و مغایرتهایی که بانکداری و حتی بورس ما با مسائل فقهی دارد پی ببریم، افزود: ما باید با آنالیز موضوعات به نقشی که بورس و حتی بانک در نظام سرمایهای دارد پی ببریم. امروز برخیها در کشور و در جهان جستجو میکنند و نمونههای مورد علاقه خود را برای تطهیر بورس و برخی موضوعات بانکی به فقها ارائه میدهند تا پاسخ مورد علاقه خود را از آنها دریافت کنند که بنده در یک جلسه تمام این موارد را برای برخی علما توضیح دادم که به مشکلات بورس و بانک پی بردند.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیازمند آینده نگری است، بیان کرد: اقتصاد مقاومتی وجهی از اقتصاد اسلامی است که در چهارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت شکل خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه ما معتقدیم در ارتباط با اقتصاد مقاومتی فقط یک صدا در کشور وجود دارد و آن هم به رهبر معظم انقلاب تعلق دارد، تصریح کرد: ما معتقدیم آنچه که تهدید اصلی بشمار میرود در برابر ما نظام تبلیغاتی غرب است، آنها به این نتیجه رسیده اند که نظام جمهوری اسلامی را با جنگ و تحریم نمی توانند به زانو درآورند و تنها از راه تبلیغات میتوانند اندیشههای ما را تغییر دهند.
عضو هیئت علمی دانشکدهی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه در کتابهای ما امروز هیچگاه نگفتند که اقتصاد و فرهنگ چه رابطه ای دارد، خاطرنشان کرد: در این حالت غربیها جولان خواهند داد و با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی قصد دارند این مفهوم را ترویج دهند. کشورهای جهان سوم اگر کتابهای ما را نخوانند هیچ موضوعی را نخواهند فهمید.
وی با اشاره به نقش دانشجویان و دانشگاهیان در برطرف کردن مشکلات اقتصادی کشور، افزود: دانشجویان باید به این باور برسند که مشکلات اقتصادی کشور را هیچ استاد دانشگاهی نمیتواند برطرف کند و تنها شما باید با ایمان به باورهای خود و تلاش و واکاوی موضوعات و مشکلات اقتصادی راهکارهای برون رفت از این مشکلات را بیابید.