دکتر محسن صالحی با اشاره به توازن نرخ تورم با کاهش سودهای بانکی، اظهار داشت: اگر این موضوع را با ادبیات اقتصادی بررسی کنیم، در هر اقتصادی نرخ سود واقعی باید در حالت مثبت باشد. یعنی اگر سپرده گذار پول خود را در بانک نگه داری کند باید، سود دریافتی آن بیشتر از نرخ تورم باشد.
وی در ادامه با معرفی سه مولفه ی مهم اقتصاد تصریح کرد: نرخ بهینه ارز، تامین منابع مالی و نرخ سودهای بانکی مهمترین مولفههای تاثیرگذار در رشد و تداوم اقتصادی هر کشوری هستند.
رئیس کمیته نظارت دبیر خانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اهمیت و تاثیر گذاری نرخ سودهای بانکی بر اقتصاد کشور، اظهار داشت: در حال حاضر عمده ی کشورهای مهم دنیا از نرخهای بهره و سود تسهیلات بانکی بسیار پایینی برخوردار هستند؛ برای مثال در کشور ژاپن نرخ بهره در حالت منفی قرار دارد که بر این اساس نرخهای سود بانکی در ژاپن یک یا دو درصد بیشتر از نرخ سود سپردههای بانکی هستند.
وی همچنین در ادامه با اشاره به اقتصاد کشورهای آلمان و هلند، گفت: نرخ سود سپرده در کشورهای آلمان و هلند صفر است، به طوری که سود سپردههای بانکی آنها نیم تا یک درصد ارزیابی میشود.
دکتر وحید شقاقی در خصوص اقتصاد کشورهای همجوار و منطقه ای ایران، خاطر نشان کرد: کشورهایی مانند عربستان، قطر و کویت و … سود بانکی نزدیک به دو درصد دارند، در حالی که کشور ترکیه با سود بانکیِ نزدیک به ۷ و نیم درصد ااقتصاد خود را پیش میبرد.
وی با اشاره به نرخ سود بانکی ۱۵ درصدی کشور ایران، گفت: نرخ سود تسهیلات بانکی در ایران همواره بالای ۲۰ در صد تا ۲۷ درصد بوده است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ارتباط نرخ تورم با نرخ سودهای بانکی و نرخ تسهیلات بانکها در ایران، خاطر نشان کرد: هر کدام از سه نرخ ذکر شده باید همواره در ارتباط یکدیگر و با هماهنگی کامل پیش بروند؛ به طوری که حداکثر تفاوت آنها باید تا یک درصد باشد.
وی در خصوص فضای رقابتی اقتصاد ایران با سایر اقتصادهای دنیا، گفت: متاسفانه اقتصاد ایران اقتصاد بانک محور است و بدین ترتیب ۹۰ درصد تامین منابع مالی اقتصاد از طریق بانک صورت میگیرد، و کنار این بازار سرمایه و سایر حوزههای اقتصادی نقش چندانی در تامین منابع را ندارند.