مدرسه تابستانی یکی از برنامههای رایج در دانشگاهها و مراکز پژوهشی دنیا است که سالانه به منظور مطالعه عمیق پیرامون یکی از مسائل چالش برانگیز در حوزه آکادمی در دانشگاهها و مدارس پژوهشی و یا دانش افزایی و ارتقای مهارتی دانشجویان برگزار میشود.
به گزارش عطنا به نقل از مهر، مدرسههای تابستانی یک فرصت برای دانشگاهها و مرکز پژوهشی فعال است تا اندکی از امور آموزشی و پژوهشی متعارف فاصله گیرند و تا اندازه ای به شراکت در مناقشههای علمی روز مشغول شوند.
بر این اساس یکی از مهم ترین اهداف مدرسههای تابستانی این است که حوزه دانش را از محدوده دانشگاه فراتر میبرد و آن را به دایره از نخبگان غیر دانشگاهی نیز گسترش میدهد.
معاونت فرهنگی این پژوهشگاه در نظر دارد تا اولین دوره از مدرسه تابستانی در پژوهشگاه علوم انسانی را با هدف مشارکت در یکی از حوزههای پر چالش روز با عنوان «جستاری بر ابعاد تاریخی، دینی و فلسقی حقوق شهروندی» دنبال کند.
در این مدرسه به موضوعات دیدگاه اسلام و نسبت نصوص تاریخی در اسلام به جایگاه حق شهروندی، رابطه فقه سیاسی شیعه و پذیرش فقهی حق شهروندی از مشروطه تا انقلاب اسلامی، فرایند و چالشهای شکل گیری این مفهوم در دوران پسا مشروطه و پسا انقلاب اسلامی، دریافت فهم فلسفی از ماهیت حق شهروندی در جهان معاصر، ارائه تحلیلی جامعه شناختی از بیگانگی ایرانیان با حق شهروندی و همین طور امکان اخلاقی حق شهروندی در جامعه دینی پرداخته خواهد شد.