همایش ملی زیست بوم دسترسی همگانی به اطلاعات با حضور اندیشمندان و صاحب نظران این حوزه و به همت کرسی ارتباطات علم و فناوری یونسکو در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
به گزارش عطنا، حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبائی در این همایش در سخنانی گفت: وقتی در اواخر دهه ۱۹۷۰میلادی یک تحقیقی درباره عصر جدید دست یابی به اطلاعات و دانش سخن میگفت که در آن زمان خیلی جدی گرفته نشد اما امروز یک زیست جهان جدید و یک شیوه جدیدی از ماهیت های اجتماعی را داریم تا قبل از آن پدیده های اجتماعی با گونه ای از اقتدار گفته می شد.
وی افزود: بخش مهمی از اقتدار ناشی از دست یابی به اطلاعات بیرون می آید. حتی نهاد دانشگاه در عصر مدرن به دلیل اینکه به دانش مشکل گشا دسترسی داشت اقتدار را به دست گرفته است و امروز دانشگاه مهم بوده و مدرک گرفتن تبدیل به یک مسئله سیاسی شد.
سلیمی تصریح کرد: ما وارد عصری شده ایم که نه تنها مرجعیت اقتدار بلکه شیوه آن هم دگرگون شده است. امروز تمام انسان ها با ساده ترین وسایل به اطلاعات دسترسی دارند، چرا که شیوۀ دانش ورزی تغییر کرده است.
او ادامه داد: دانش به مبنای اقتدارش تغییر کرده است، ما امکان زیست فراگیر را در عصر جدید نداریم، نمی توانیم فقط آن اطلاعاتی که می خواهیم را به مردم بدهیم. اگر به درستی درک کنیم که ما در یک زیست بوم عصر تازه زندگی می کنیم باید به باز اندیشی نحوه دسترسی مردم به اطلاعات، نقش جدید مطبوعات و شیوه های جدید اشتغال بپردازیم.
سلیمی یادآور شد: تا قبل از این، پدیده های اجتماعی از دانشگاه و مدرسه گرفته تا دولت، همه با گونه خاصی از اقتدار تعریف می شدند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه متاسفانه در دوره ای از تاریخ اندیشه، اقتدار فقط با نیروی نظامی تعریف می شود، اضافه کرد: شایع ترین تعریف از دولت، انحصار استفاده از خشونت است، تعریفی که ماکس وبر ارائه کرده است.
وی ادامه داد: یک بعد دیگر مسئله این بود که بخش مهمی از اقتدار، از دستیابی به دانش، اطلاعات و اندیشه بیرون می آید. بسیاری از مراجع اقتدار به این دلیل به اقتدار دست یافتند که به دانش دسترسی انحصاری داشتند.