معاون آموزشی وزیر علوم اعلام کرد: تحصیل همزمان در دو رشته برای تمام زیرنظام های آموزش عالی مجاز شد؛ دانشگاههای آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور در صورت احراز شرایط اولیه میتوانند تحصیل همزمان داشته باشند.
به گزارش عطنا به نقل از مهر، دکتر مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزیر علوم، پنجشنبه 29 شهریور برنامههای سال تحصیلی جدید این معاونت را تشریح کرد و از جذب بیشتر دانشجویان در ردههای استعداد درخشان خبر داد.
وی با اشاره به آغاز سال تحصیلی گفت: اختیارات زمان آغاز سال تحصیلی به دانشگاهها واگذار شده است، برخی از دانشگاهها از هفته گذشته و برخی نیز از فردا بر اساس شرایط اقلیمی و جغرافیایی خود سال تحصیلی را آغاز میکنند.
شریعتی نیاسر ادامه داد: آییننامه آموزشی یکپارچه به دانشگاهها ابلاغ شده است و برخی از اختیارات آموزشی به دانشگاهها واگذار شده است. همچنین دانشگاهها موظف شدهاند شیوهنامه مواردی که به آنها تفویض شده را تدوین کرده و به وزارت علوم ارائه دهند.
معاون آموزشی وزیر علوم افزود: سال تحصیلی جدید را با طرح سال مهارتافزایی و ارتقای اشتغالپذیری تعریف کردهایم و طرحی به دانشگاهها در چهار بند ابلاغ شده است که توجه به ضرورت دروس عملی و کاربردی در دوره کارشناسی، تقویت و تعریف دروس اختیاری برای دانشآموزان تا دو درس اختیاری متناسب با نیاز بازار و نوع رشته به صورت رایگان به دانشجویان ارائه شود.
وی افزود: برای حمایت از این طرح دو برنامه داریم؛ 1- به دانشگاهها اجازه داده شده است با تصویب هیئت اٌمنا دو درصد از درآمدهای اختصاصی دانشگاهها به مهارتافزایی دانشجویان کارشناسی اختصاص داده شود. 2- تامین اعتباری با موافقت سازمان برنامه و بودجه درنظر گرفته شده که به موجب آن ۱۴۰ میلیارد تومان برای کمک به دانشگاههایی که در مهارت افزایی نقش دارند، ارائه شود.
ظرفیت دانشگاهها در سال تحصیلی جدید
معاون آموزشی وزیر علوم به ظرفیت دانشگاهها در سال ۹۷ اشاره کرد و گفت: در مقطع دکتری ۱۱ هزار و ۶۰ نفر، در مقطع کارشناسی ارشد ۱۸۸ هزار و ۸۸۲ نفر، در مقطع کارشناسی ۴۱۳ هزار و ۸۴۴ نفر، در مقطع کاردانی به کارشناسی ۶۰ هزار و ۳۵۰ نفر و فنی و حرفهای ۳۵ هزار و ۹۴ نفر ظرفیت سال۹۷ بوده است.
وی ادامه داد: مهلت ثبت نام برای موسسات غیرانتفاعی از فردا به مدت یکماه تمدید میشود. دانشگاه آزاد نیز از ۲۴ شهریورماه ثبتنامش را تمدید کرده بود.
شریعتی نیاسر با اشاره به آمار دانشگاه آزاد گفت: دانشگاه آزاد ظرفیتش را ۶ هزار و ۹۱۹ رشته محل اعلام کرده بود که بیش از ۹۶ درصد رشته محلها در بررسیهای دفتر گسترش تایید و به سازمان سنجش نیز منعکس شد و دانشجویان میتوانند انتخاب رشته کنند.
وی ادامه داد: کنکور سراسری امسال با سایر سالها یک تفاوت داشت که برای اولین بار دانشجویان گروه تجربی مجاز شدند از گروه ریاضی و علوم انسانی انتخاب رشته کنند که مشکل عدم توازن توزیع کاهش یابد و شانس قبولی تجربیها در سایر رشتهها نیز فراهم شود.
ظرفیت پذیرش دانشجوی استعداد درخشان برای دانشگاههای سطح ۱ و ۲
شریعتی نیاسر به دورههای استعداد درخشان اشاره کرد و گفت: شرایط به گونهای است که از جذب بیشتر دانشجویان در ردههای استعداد درخشان استقبال میکنیم و البته آنچه که مصوبه در مورد استعداد درخشان وجود داشت، ساری و جاری است. دانشگاههای سطح یک و دو تا سقف ۴۰ درصد از ظرفیت خود را میتوانند به پذیرش دانشجویان استعداد درخشان کارشناسی ارشد اختصاص دهند. دانشگاههای سطوح پایینتر تا سقف ۳۰ درصد و سایر موسسات تا سقف ۲۰ درصد میتوانند دانشجوی استعداد درخشان جذب کنند.
مصوبه جدید درباره تحصیل همزمان در ۲ رشته
وی افزود: علاوه بر امتیازات گذشته، امروز مصوبهای در خصوص تحصیل همزمان برای دانشجویان استعداد درخشان تصویب شد که به موجب آن این دانشجویان حداکثر دو ترم بعد از قبول شدن در مقطع بالاتر این امکان را دارند که اگر رشته دوم خود را به اتمام نرساندهاند آن را به اتمام برسانند، همچنین دانشجویانی که در سطح جهانی غیر از مدال طلا و نقره آوردهاند نیز بتوانند در دو رشته تحصیل همزمان داشته باشند. تحصیل همزمان برای تمام زیرنظامها مجاز شد. البته از این امتیاز به شرطی میتوانند استفاده کنند که شرایط اولیه را داشته باشند؛ بنابراین دانشگاههای غیرانتفاعی، آزاد و پیام نور نیز در صورت اینکه شرایط اولیه را داشته باشند میتوانند تحصیل همزمان داشته باشند.
معاون آموزشی وزیر علوم در ادامه به رشد کمی و غیر منتظره موسسات آموزشی اشاره کرد و گفت: امسال بحث نظارت و اعمال قانون مدنظر گرفته شده، دانشگاهها باید به این موضوع توجه کنند، به شاخصهای کیفی و قانونمداری که به ارتقای کیفی تحصیلی دانشجویان ربط پیدا میکند، توجه کنند.
سقف تشکیل کلاس درس
شریعتی نیاسر افزود: بر همین اساس سقف ظرفیت کلاسها در کارشناسی ۶۰ نفر، کارشناسی ارشد ۲۰ نفر، دکتری ۵ تا ۷ نفر مشخص شده است. اگر دستگاههای دولتی و غیردولتی از آن عدول کنند خلاف مقررات است. البته برخی از دروس عمومی از این قاعده مستثنی هستند.
وی درباره موسسات غیرانتفاعی نیز گفت: از سال ۹۴ تاکنون ۳۰ موسسه غیرانتفاعی لغو مجوز یا منحل شده، ۱۶ موسسه ظرفیتشان حذف شده است، دلایل آن هم به خاطر تخلفات آموزشی، عدم فعالیت مناسب و عدم احراز شرایط شورای گسترش بوده است. البته تعدادی از موسسات نیز به دانشگاه ارتقا یافتهاند.
مدرک تحصیلی همه زیرنظامهای آموزش عالی وزارت علوم معتبر است
معاون آموزشی وزیر علوم به مدارک تحصیلی زیرنظامهای آموزشی اشاره کرد و گفت: بر خلاف آنچه برخی از دستگاههای اجرایی مطرح کردهاند که مدارک برخی از زیر نظامهای آموزش عالی را معتبر نمیدانند باید اعلام کنم، مدارک کلیه زیرنظامها که با مجوز آموزش عالی فعالیت میکنند معتبر است و از اعتبار یکسانی برخوردار هستند و خردادماه امسال نیز وزیر علوم در این زمینه ابلاغیهای به سازمان امور استخدامی ارائه داد که به دانشگاهها اعلام شد.
معاون آموزشی وزیر علوم در پایان سخنانش گفت: دستگاهها مجاز نیستند به فارغالتحصیلانی که از زیرنظامهای وزارت علوم مدرک گرفتهاند اعلام کنند مدرک آنها معتبر نیست.