۰۸ مرداد ۱۳۹۷ ۱۲:۳۹
کد خبر: ۲۰۴۲۷۳
علی‌اکبر تاج‌مزینانی، رئیس دانشکده علوم اجتماعی

رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی به تشریح مسائل و معضلات شهرهای جدید پرداخت و گفت: فقدان هویت، عدالت اجتماعی نابرابر و نبود پایداری لازم ازجمله معضلات شهرهای جدید است.




به گزارش عطنا، علی‌اکبر تاج‌مزینانی در گفت‌وگو با «صما» با بیان اینکه شهرهای جدید مشکلات مختلفی دارند، تصریح کرد: اگر بخواهیم حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی خودمان را در نظر بگیریم، مباحثی مثل هویت، تعلق و جدایی‌گزینی به خصوص در بعضی از شهرها که طبقات مختلف دارند و نیز امتزاجی که صورت نمی‌گیرد، از جمله این مسائل است.


وی در عین حال به مسئله عدالت اجتماعی و وجود برخورداری‌های نابرابر در این شهرهای جدید اشاره کرد و افزود: بحث عدم توجه به جامعه بومی و اقتضائات آن در بسیاری از جاها را شاهد هستیم، ضمن اینکه عدم پایداری در رشد هم موضوع دیگری است که شهرهای جدید را با چالش مواجه ساخته است.



شهرهای جدید به شهرهای خوابگاهی تبدیل شده‌اند


تاج‌مزینانی با بیان اینکه بسیاری از شهرهای جدید به شهرهای خوابگاهی تبدیل شده‌اند که پایداری لازم را ندارند، تاکید کرد: متاسفانه شهرهای جدید مانایی، جمعیت و احساس هویت را ندارند و همه این مباحث مرتبط با هم است.


وی با انتقاد از اینکه شهرهای جدید هویت مستقل خود را پیدا نکرده‌اند و جنبه‌های اجتماعی نیز در این شهرها همه با هم مرتبط است، درخصوص راهکارهای پیشنهادی برای رفع این مسائل گفت: راهکارهای هر کدام از این مسائل را می‌شود متناسب با نکات مورد اشاره بررسی کرد. یعنی باید توجه کرد که از ابتدا و در مرحله طراحی شهرهای جدید و نیز بعد از آن، باید چه اقداماتی انجام داد که این گونه اتفاقات نیفتد.


وی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم یک شهر جدید ایجاد کنیم و در مراحل اولیه طراحی و ساخت آن قرار داریم، اگر این طراحی بخواهد بدون توجه به جامعه بومی صورت بگیرد، همه این آسیب‌ها پیش می‌آید.



پیش‌فرض‌های حجم سرمایه و صنعت


رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی در همین حال با انتقاد از پیش‌فرض‌های ساده‌انگارانه رشد در شهرهای جدید صنعتی بیان کرد: این یک پیش‌فرض ساده‌انگارانه است که ثروت تولید شده به شهرهای جدید صنعتی منتقل می‌شود. چون اصولا افرادی که در آنجا هستند، ثروتی را که در این مناطق تولید می‌شود، به جاهای دیگری منتقل و در جاهای دیگر سرمایه‌گذاری می‌کنند.


تاج‌مزینانی افزود: به طور مثال در شهر جدیدی مثل سیراف افراد برای مدتی در مناطق صنعتی می مانند و سپس سرمایه خود را به خرید خود ویلا در شمال اختصاص می دهند و برمی گردند. حتی ساکنان بومی‌ مناطق صنعتی بعضا به سرمایه گذاری در شیراز و یا در دبی روی می‌آورند.


این استاد دانشگاه با بیان اینکه در این زمینه پیش‌فرض‌هایی درخصوص حجم سرمایه و صنعت در این مناطق مطرح است، اظهار کرد: کناره گرفتن از پیش ‌فرض‌های ساده ‌انگارانه، توجه به جنبه‌ های اجتماعی و فرهنگی، توجه به جامعه بومی، توجه به ظرفیت‌ های اقلیمی و اکولوژیک، و بسیاری از موارد کلی دیگر در این زمینه ضروری است.



راهکار افزایش سکونت در شهرهای صنعتی جدید


او همچنین در پاسخ به اینکه چطور می‌توان قابلیت سکونت را در شهرهای صنعتی جدید افزایش داد، گفت: این امر باز به محور قبلی مرتبط است. به این معنا که در مرحله اول به جای اینکه ایجاد شهر صنعتی از جایی بکر شروع شود که مشکلات متعددی در حوزه های اجتماعی و فرهنگی و... در آن وجود دارد، از ظرفیت‌های موجود در منطقه و همچنین نقاط مسکونی موجود که امکان گسترش دارد، استفاده شود.


رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان خاطرنشان کرد: البته در این مسیر لحاظ کردن همه جنبه ‌های اجتماعی و فرهنگی، متمرکز شدن روی آنها و کار کردن و گسترده کردن و آنها را هسته توسعه قرار دادن، احتمال موفقیت را بالا می‌برد.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
مطالب دیگر
چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

چگونه مسائل جنسی را به کودک آموزش دهیم؟

تربیت جنسی امری ضروری است و آموزش آن را از هر سنی که کودک شروع به سوال پرسیدن می کند باید شروع کرد. اما به طور کلی اولین زمان برای این آموزش 3 تا 5 سالگی است. چون کودک در این برهه سنی کنجکاوی هایی دارد
فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا مطرح کرد

فقدان سرمایه اجتماعی، نظام سیاسی را با چالش‌ روبرو می‌کند/ مهاجرت یکی از نتایج شکاف میان دولت و ملت است

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نهادهای دولتی و حاکمیتی نقش مهمی در اعتماد عمومی دارند و در واقع عملکرد نهادهای اجتماعی و سیاسی است که اعتماد را خلق می‌کند یا باعث کاهش آن می‌شود.»
فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم
یک جامعه شناس در گفتگو با عطنا:

فضای مجازی را باید کنترل کرد/ باید به سمت اینترانت حرکت کنیم

در حال حاضر در معرض تهدید جدی هستیم. طرح مجلس درباره ساماندهی فضای مجازی اولین گام در جهت داشتن برنامه برای مدیریت فضای مجازی است و البته نباید به روش‌های نادرست مثل قطع کردن اینترنت روی بیاوریم.
مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (1)

مدیریت فضای مجازی در آمریکا و کره جنوبی چگونه است؟

TikTok و WeChat دو شبکه اجتماعی چینی هستند که در دنیا با استقبال روبه‌رو شده‌اند، اما در زمان ریاست جمهوری ترامپ استفاده از این اپلیکیشن‌ها در امریکا به دلیل نگرانی های امنیتی ممنوع اعلام شد.
هنر و فرهنگ5
سبزترین گوشه دانشگاه
عشق به گل و گیاه در اتاق زهرا کمیجانی

سبزترین گوشه دانشگاه

عشق به گل و گیاه در امورمالی دانشگاه علامه طباطبایی، داستان زهرا کمیجانی و اتاقی پر از سبزی و طراوت، در قاب امروز دوربین خبرنگار عطنا قرار گرفت.
پر بازدیدها
آخرین اخبار