عضو هیات علمی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه علامه طباطبایی، ژله را به عنوان مفیدترین و موثرترین ماده غذایی برای جبران ذخایر گلیکوژن از دست رفته در ماه مبارک رمضان معرفی کرد.
به گزارش عطنا، دکتر مینو باسامی در گفتوگو با ایسنا، افزود: در فصل تابستان به دلیل طولانی بودن زمان روزهداری و افت شدید ذخایره گلیکوژنی، مصرف ژله به دلیل برخوردار بودن از شاخص قندی بالا در 2 ساعت اولیه پس از افطار، بهترین نوع ماده غذایی بویژه برای ورزشکاران محسوب میشود تا ذخایر گلیکوژن از دست رفته خود را دوباره بازسازی کنند. همچنین مصرف شکلاتهای انرژیزا همانند چاکلت و برنج، سیب زمینی، نان سفید و ماکارونی که شاخص قندی بالایی دارند کمک میکند تا ذخایر گلیکوژن از دست رفته در طول ایام روزهداری، سریعتر بازسازی و آسیب کمتری به بدن وارد شود.
وی با بیان اینکه از نظر علمی روزه داری با انجام فعالیتهای ورزشی بویژه در ورزشکاران حرفهای سازگاری ندارد، گفت: به دلیل طولانی بودن زمان روزهداری و کاهش تعداد دفعات غذا در یک ورزشکار حرفهای، از یک طرف بازسازی ذخایر گلیکوژن از دست رفته تا حدودی سخت است و از سوی دیگر به دلیل دیهیدراته شدن بدن یا کمآبی به خاطر تعریق زیاد، سبب میشود تا ورزشکار از نظر عملکردی دچار افت شدید شود. بنابراین از نظر علمی روزهداری بویژه در ایام تابستان که ورزشکار مجبور است 18 ساعت بدون آب و غذا تمرینهای پرفشاری را تحمل کند، تطابق ندارد و گاهی وقتها ورزشکار به خاطر نداشتن زمان کافی برای بازسازی ذخایر گلیکوژن از دست رفته و دیهیدراته شدن آب بدنش، از نظر جسمانی دچار لطمات شدید میشود.
باسامی تصریح کرد: چون میزان درصد چربی یک ورزشکار حرفهای نسبت به یک ورزشکار آماتور بسیار پایین است و از ذخایر چربی بالایی برخوردار نیست، بنابراین روزهداری توسط یک ورزشکار حرفهای سبب میشود تا بدن از ذخایر چربی موجود در تودههای عضلانی استفاده کند. این امر منجر به پروتئینسوزی در ورزشکار و بالا رفتن اسیته خونش میشود که بالا رفتن اسیته خون در یک ورزشکار علامت خوبی نیست و گاهی وقتها ورزشکار را نظر جسمی و روانی دچار خستگی مضاعف میکند که شرایط ایدهالی برای ورزشکار نیست.
وی همچنین بهترین زمان برای انجام فعالیت ورزشی در ماه مبارک رمضان را یک ساعت پس از افطار عنوان کرد و گفت: براساس تحقیقات علمی انجام شده در این زمینه، اگر کسی بخواهد پس از افطار به فعالیت ورزشی بپردازد بهترین زمان آن یک ساعت پس از افطار، آن هم با وعده غذایی سبک است نه سنگین، زیرا افطار سنگین سبب میشود تا فرد از نظر گوارشی دچار مشکل شود.
عضو هیات علمی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه علامه طباطبایی در پایان توصیه کرد: اگر فردی دچار عارضه چاقی است و به دنبال کاهش وزن در ماه مبارک رمضان است، بهتر است پس از افطار از وعدههای غذایی فاقد چربی و شاخص قندی پایین استفاده کند و با انجام تمرینهای هوازی از جمله پیادهروی که باعث افزایش ضربان قلب میشود و تمرینهای مقاومتی که منجر به افزایش سوخت و ساز در بدن شود، به کاهش وزنش در ماه مبارک رمضان کمک کند.