همایش «بررسی نظری و عملی روابط دولت و ملت در ایران» در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.در این همایش مطالب مهمی توسط اساتید مختلف در نشست ها مطرح و به چالش کشیده شد.از آن جمله این بحث به میان آمد که زمینه هایی چون ریاکاری، شایعه باوری، فرصت طلبی، فردگرایی افراطی و روحیه سازمان گریزی به تدریج از اعتبار دولت در جامعه می کاهد و شکاف دولت و ملت را تشدید می کند. همچنین از راز مقاومت مردم در برابر رضاشاه سخن به میان آمد.
به گزارش عطنا، در نشستی از این همایش که در سالن آمفی تئاتر دانشکده مدیریت برگزار شد، آقایان دکتر تقی آزاد ارمکی، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران و دکتر فرهنگ ارشاد، استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید چمران و هم چنین خانم دکتر فاطمه جان احمدی دانشیار تاریخ دانشگاه تربیت مدرس به عنوان هیئت رئیسه این مراسم حضور داشتند.
در این نشست دکتر احمد نقیب زاده، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با طرح چالش های کنونی دولت ملی در ایران عنوان کرد: تاریخ دولت ملی در اروپا نشان می دهد که این پدیده سه مرحله را به صورت مجزا و یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته است. اول مرحله دولت مطلقه، دوم مرحله دموکراتیک و سوم مرحله تحزب و نهادینگی جامعه مدنی.
وی در خصوص راه حل حل این بحران گفت: از آنجا که تفکیک این مراحل دیگر امکان پذیر نیست باید الزامات مرحله دموکراتیک را جانشین مرحله دولت مطلقه کرد و خطراتی را که ممکن است متوجه وحدت ملی شود از طریق وضع قوانین سختگیرانه رفع نمود.
در بخش دیگری از این نشست دکتر سعید معیدفر دانشیار جامعه شناسی دانشگاه تهران به بررسی جامعه شناسی تاریخی شکاف دولت و ملت در ایران پرداخت و گفت: ایران جغرافیای استراتژیک و اقتصاد معیشتی ویژه ای دارد که این ویژگی خاص باعث شده تا در این منطقه از جهان، گروه های اجتماعی فراگیر و پایدار در مقیاس بزرگ شکل نگیرد و بنابراین حکومت ها معطوف به گروه های خاص بوده و رابطه ای گسسته و مبتنی بر اعمال زور با جامعه ملی داشته باشند.
وی افزود: بر این اساس فرصت شکل گیری نهاد های اجتماعی فراتر از خانواده و نظام خویشاوندی و قومی و قبیله ای فراهم نشده است.
دکتر معیدفر همچنین اشاره کرد: اگرچه ممکن است در آغاز هر دولت جدید عمدتاً به دلایل امنیتی سرزمینی، اقبال عمومی نسبت به آن وجود داشته باشد اما زمینه هایی چون ریاکاری، شایعه باوری، فرصت طلبی و فردگرایی افراطی و روحیه سازمان گریزی به تدریج از اعتبار دولت در جامعه می کاهد و شکاف دولت و ملت را تشدید می کند.
دکتر عبد الرحمن حسنی فر، استادیار اندیشه سیاسی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دکتر علی جنادله، استادیار جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبائی از دیگر مهمانان حاضر در این همایش بودند.
در نشست دیگری دکتر محمد فولادی استادیار جامعه شناسی موسسه پژوهشی امام خمینی در این نشست به بررسی و بازیابی وظایف متقابل دولت و ملت پرداخت و در این خصوص گفت: به هر میزان همدلی و همزبانی و برخورد همدلانه و همگرایانه دولت و ملت بیشتر باشد، وحدت، انسجام و همبستگی ملی افزایش یافته و به تبع آن تحقق اهداف و آرمان های متعالی و چشم اندازهای بلند نظام اسلامی سریع تر خواهد بود.
دکتر فولادی در ادامه افزود: در شرایط کنونی جهانی به رصد حوادث و وقایع و رخدادهای پیرامون به ویژه در جهان اسلام، تنها رمز و راز موفقیت در عرصه جهانی، «وحدت و انسجام داخلی» و «همدلی و همزبانی دولت و ملت» است.
وی خاطرنشان کرد: «همدلی و همزبانی دولت و ملت» بهترین نقشه راه و راهبردی استراتژیک است که از سوی رهبر انقلاب در سال ۹۴ ترسیم شده است».
همچنین دکتر محمد آقا جعفرپور، استادیار مدیریت دانشگاه علامه طباطبائی در خصوص علت شکاف میان دولت و ملت گفت: دولت رضاشاه بر سه رکن اصلی ارتش نوین، بروکراسی دولتی و پشتیبانی دربار استوار بود و رضاشاه که خود یک نظامی بود، بنابراین خوی دیکتاتوری در وجود او نهادینه شده و لذا کارهای خود را خواه یا ناخواه آمرانه یا تحکم آمیز ایراد می کرد که این اقدام در نهایت منجر به مقاومت مردم و شکاف میان حکومت و مردم گردید.
دکتر میر محمدی، استاد اقتصاد بازرگانی دانشگاه علامه طباطبائی، دکتر وحید خاشعی، استادیار مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبائی، دکتر حامد دهقانان، استادیار مدیریت دانشگاه علامه طباطبائی و دکتر ابوالفضل عزتی، موسسه مطالعات اسلامی لندن از دیگر مهمانان حاضر در این نشست بودند.
شایان ذکر است همایش «بررسی رابطه دولت و ملت در ایران» هفته گذشته در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد و دکتر محمدحسین پناهی، رئیس دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه دبیر این همایش علمی تخصصی بود.