به گزارش عطنا، کتاب «آسیبشناسی اطلاعات» نوشته آیلین کالوتی و جین سویتر از استادان سرشناس حوزه ارتباطات در دانشگاه دوبلین جمهوری ایرلند، از سوی انتشارات جوینده روانه بازار کتاب شد.
این کتاب را مسعود میرزایی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی و سید وهاب اُمت محمدی دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبائی، به فارسی ترجمه کردهاند.
نویسندگان کتاب با بهرهگیری از پژوهشهای میانرشتهای و بررسی مطالعات موردی بینالمللی، تلاش کردهاند درکی جامع و روزآمد از اطلاعات فریبکارانهی آنلاین و راههای مقابله با این پدیدهی رو به گسترش، ارائه کنند.
کالوتی و سویتر با تمرکز بر موضوع اطلاعات فریبکارانهی آنلاین و دستکاری در رسانههای دیجیتال، مدلی از فرآیند اطلاعات نادرست را معرفی میکنند که شامل چهار بُعد یا زمینه اصلی بازیگران مخرّب، پلتفرمها، مخاطبان و اقدامات مقابلهای است.
در بخشی از فصل اول کتاب میخوانیم: «تولید و انتشار اطلاعات فریبکارانه، نسبتاً آسان است و بهطور کلی، پیامدهای چندانی برای انجام این کار وجود ندارد. در مقابل، کشف و درک چگونگی عملکرد کارزارهای انتشار اطلاعات فریبکارانه، دشواریهای بسیاری دارد. در چنین شرایطی، گرایشی طبیعی به تمرکز بر تاکتیکهای بازیگران مخرّب و محتوایی که آنان مجزا از زمینههای گستردهتر، تولید میکنند، وجود دارد.»
نویسندگان در این کتاب تاکید کردهاند: «اطلاعات فریبکارانه آنلاین مسئلهای پیچیده با عوامل متعدد و درهم تنیده است و هیچ راهحل سادهای برای آن وجود ندارد. این چالش به راهکارهای کوتاهمدت، مانند افزایش دسترسی به دادههای پلتفرمها، راستیآزمایی محتوا و تقویت سواد رسانهای و همچنین راهکارهای بلندمدت، نظیر تنظیم یا همتنظیمی مقررات پلتفرمها و تدوین هنجارها و استانداردهایی که از حقیقت، اعتماد و پاسخگویی در فضاهای آنلاین و آفلاین حمایت میکنند، نیاز دارد.»
مترجمان کتاب نیز در یادداشت خود بر نسخه فارسی تاکید کردهاند: «اطلاعات فریبکارانه و نادرست و مباحث مشابه، موضوع جدیدی برای بشر نیستند، ولی هیچگاه به اندازه امروز در سرنوشت بشر موثر نبودهاند. ارتقای فناوریهای دیجیتال، گسترش فضای آنلاین و شبکههای مجازی و رسانههای اجتماعی قطعاً یکی از عوامل اصلی اشاعه اطلاعات فریبکارانه در جهان بوده است، ولی اگر اینترنت و فضای مجازی را تنها عامل ظهور این نوع اخبار و اطلاعات تلقی کنیم، به طور قطع دچار خطای سادهسازی میشویم و نمیتوانیم درک درستی از نحوه ظهور و کارکرد این پدیده که برای مقابله موثر با آن ضروری است، داشته باشیم.»
کتاب آسیبشناسی اطلاعات شامل یک پیشگفتار، چهار فصل مستقل و سخن پایانی با موضوع ارتباطات پساحقیقی است که در ۱۷۲ صفحه در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.