عطنا - نشست خبری «اولین دوره تخصصی اندیشه های مطهر» ویژۀ دانشجویان بین الملل دانشگاه ها و موسسات آموزشی سراسر کشور با هدف توانمندسازی دانشجویان بین الملل به عنوان سفیران فرهنگی و تعمیق، تحکیم و آشنایی بیشتر با مبانی اندیشه های اسلامی، با حضور حجت الاسلام دکتر حسام الدین خلعتبری، مسئول اجرایی و محتوایی دوره در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
حجت الاسلام دکتر حسامالدین خلعتبری در این نشست در رابطه با مسئله اردوی دانشجویان ملل بیان کرد: «در این اردو بحث ما بیشتر بر روی دانشجویان مسلمان (اهل تسنن و تشیع) است. حیطه صحبت در این زمینه و دعوت از آنان است و تلاش بر این است که در برنامه های آینده از ادیان متفاوت دعوت داشته باشیم. اما در این برنامه به دلیل نیاز به ایجاد یک هارمونی و هماهنگی ها؛ اگر ملل به معنای عام قضیه می آمدند برای آموزش نیاز به تکنیک های بیشتری داشتیم پس گروه هدف ما دانشجوهای مسلمان هستند که برای این اردوی فرهنگی، آموزشی و تربیتی شرکت خواهند کرد.»
وی افزود: «امروزه مانند هر زمان دیگری آموزش نقش اساسی در یادگیری حوزه ی اندیشه های نظری و رفتاری را دارد. منظور آموزش در بستری وسیع می باشد، یعنی آموزش اندیشه ای، فرهنگی، رفتاری، عملی، سیاسی و اجتماعی است و بر اساس تعریف با آموزش بازتاب رفتاری مناسبی را دریافت میکنیم، سلوک و جمع پذیری که از لوازم زندگی اجتماعی است را تحقق ببخشیم. وظایف دانشگاه پرداختن به تمام این حوزه هاست تا انسان برای اجتماع تربیت شود، در جهات مختلف شایستگیها و توانمندی هایش ظهور و بروز پیدا کند. دانشجویان؛ مخاطبان اصلی ما در دانشگاه هستند و آنها میتوانند جامعه را مدیریت کنند.»
او گفت: «این دغدغه ای است که ایجاد شده و دانشجویان خارجی هم ( دانشجویانی که از کشورهای دیگر در دانشگاههای ما حضور دارند و مشغول به تحصیل هستند) از این قاعده کلی مستثنی نیستند و آنها هم یقیناً باید مورد توجه در حوزه اندیشهای، رفتاری، فرهنگی و سیاسی قرار بگیرند. ما نسبت به این مسئله وظیفه داریم چرا که یکی از دغدغهها، اوقات فراغت دانشجویان می باشد که مهم است چگونه پر شود. بحث اصلی حضور دانشجویان در تمام ایام تابستان در کشور ما است، بخش زیادی از دانشجویان ملل به کشورهای خود نمی روند و نیاز به یک برنامه ریزی منظم دارند، البته توانایی ها محدود است اما به دلیل ضرورت موضوع، وزارت عتف علوم و فناوری برای اولین بار در این مسئله وارد میشود تا آموزش های نظری و عملی در بستری که اندیشه ساز، شادیبخش و رفتار ساز است، به دانشجویان داده شود.»
خلعتبری گفت: «پذیرش دانشجوی خارجی اهدافی دارد که نفع مادی آن بسیار کم است و اصل قضیه این است که دانشجویان با آیین و فرهنگهای ما آشنا شوند؛ دانشجویانی که در دانشگاههای ما درس می خوانند علاوه بر تحصیل، بار فرهنگی را به دوش میکشند. آنها با آیین و فرهنگ ما آشنا می شوند و ما باید چنین فضایی برای آشنایی آنها با فرهنگ و هویت فرهنگی مان داشته باشیم. این آشنایی در حوزه های متفاوت مانند: تبادلات و ارتباطات آینده ایران با کشورهای مربوطه و کشورهایی که مرجع هستند، تاثیرگذاری بر افکار عمومی جوامع دیگر به واسطه دانشجویانی که نیروهای فکری آن جوامع خواهند بود و در ایران تحصیل کرده اند، آشنایی دانشجویان و مردم ایران با فرهنگ های دیگر در نتیجه زمینه سازی برای همافزایی بین جوامعی؛ اثر گذار خواهر بود.»
وی افزود: «پس یکی از اهداف بسیار مهم ما روند بین المللی شدن دانشگاه است که به این منظور باید دانشجویان خارجی را جذب کنیم. معرفی زبان فارسی به عنوان یک زبان بسیار فاخر نیز یکی دیگر از اهداف فرهنگی در این حوزه است در واقع دانشجویان سفیران فرهنگ و تمدن اسلامی هستند. دانشجویانی که از کشورهای دیگر آمده اند یک فرهنگ و تمدن را دیده اند قدرت مقابله و مقایسه دارند و برنامه هایی که گذاشته میشود باید مناسب باشد تا این مقایسه گری در ذهن دانشجو، یک موازنه مناسب پیدا کند.»
دکتر خلعتبری در رابطه با اهداف حوزه اجتماعی-سیاسی این برنامه بیان کرد: «دانشجویان در کشورهای خود به عنوان مسئولین کشور خواهند بود و حضور شیرین آنها در ایران؛ زمینه ساز ارتباطات و تعاملات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی را فراهم می کند و از این رهگذر کشورها برای دانشجویان برنامه های دقیق و منظم را هزینه میکنند. از دید من این هزینه ها، هزینه کردن نیست در واقع سرمایه گذاری و ایجاد فرصت برای کشور و فرهنگ خودمان است و حتی بیش از این باید بر سفیران فرهنگی جامعه اسلامی سرمایه گذاری شود. از این رو اردوهای دانش افزایی و مهارت زایی که دانشجویان بین المللی را در خود داشته باشد ضرورت دارد و ایران به عنوان منزل دوم دانشجویان خارجی است از این رو اندیشه ها و رفتارهای فرهنگی از اهداف بسیار بزرگ است.»
او گفت: «نکته قابل توجه این است که کار با دانشجویان خارجی به تعبیری سهل ممتنع است. چون با کسانی روبرو می شویم که از فرهنگ های مختلف در کشور های مختلف با نظام های سیاسی و ارزش های مختلف به سر می برند و ما می خواهیم برایشان برنامه مناسب اجتماعی، سیاسی و فرهنگی برگذار کنیم، بنابراین باید ابعاد آن را در نظر بگیریم و در رابطه با آن گفت و گو کنیم تا تاثیر گذار باشد چرا که این فرصت های فرهنگی بسیار محدود هستند. لازم است که در حوزه اساتید، از اساتید مجرب، فرهیخته و کسانی که فرهنگ های دیگر را بشناسند؛ بهره لازم را ببریم و همچنین در بازدید از مکانها باید دقت لازم به عمل بیاید و بیشترین تاثیر گذاری را بر ذهن، اندیشه و رفتار آینده دانشجویان خارجی ما داشته باشد.اگر دانشگاه و حوزه های فرهنگی اجتماعی خوب و بهنجار عمل کنند و حساسیت موضوع را درک کنند بهترین یاوران خود را در خارج از مرزهای جغرافیایی خواهند داشت و ما باید بدانیم که گفتن آموزش و مسائل فرهنگی خودمان برای دانشجویان ملل به توسعه مرزهای فکری و فرهنگی کمک میکند و ما با آموزششان زمینه هم آوایی با فرهنگ و جامعه خودمان برای سالهای آینده را فراهم میکنیم و یقیناً بسیاری از تبعات از جامعه ما برداشته می شود.»
وی افزود: «معاونت وزارت علوم جناب دکتر داداش پور این مسئولیت را به دانشگاه علامه طباطبائی؛ به عنوان بزرگترین دانشگاه علوم انسانی در سطح خاورمیانه سپردند تا بتواند آن را راهبری کند و برنامه های محتوایی و زمینه های اجرایی آن را فراهم کند و با توجه به اینکه بحث محتوایی بسیار مهم است، جایگاه این بحث اقتضا میکرد که مسئولیت برگذاری این اردو به دانشکده الهیات سپرده شود. البته اینطور نیست که به نحو مستقیم دانشکده الهیات دخیل شود، ما از ظرفیت علمی، اندیشه ها و اساتیدی که ۹۰ درصد آنها از بیرون از مجموعه دانشکده خودمان و از اساتید دانشگاه هستند و همچنین از اساتید معرض بیرونی برای رقم زدن این واقعه کمک میگیریم.»
او در رابطه با علت نام گذاری این اردو بیان کرد: «نام این اردو را اندیشه مطهر گذاشتهاند. زمانی که اندیشه مطهر در فرهنگ ایرانی و پس از انقلاب گفته می شود بیشتر ذهن ما به سوی شهید مطهری و همایش ها و جلسات از این دست میرود اما در واقع منظور از این نام این است که به اندیشه پاک برسیم یعنی آن اندیشه را که بر مبنای فطرت و وجود انسان است و شیاطین به دنبال گرفتن این اندیشه پاک از ما هستند. این اردو زمینهسازی برای اندیشه پاک است و یقیناً اندیشه پاک میتواند عمل و رفتار پاک را زمینه سازی کند که بهترین این اندیشه؛ اندیشه اسلامی و اندیشه هایی که در فرهنگ اسلامی مطرح می شود است.»
او گفت: «پیشنهاد من به وزارت عتف و ریاست محترم دانشگاه این است که دبیرخانه دائمی اردوهای دانشجویی بین المللی در دانشگاه علامه استقرار پیدا کند. البته این نوع اردوها در دانشگاه های مختلفی می تواند صورت بگیرد اما پایه و زمینه اساسی آن در دانشگاه علامه باشد که از نظر بعد محتوایی این دانشگاه می تواند زمینه سازی را فراهم و این کار را پیش ببرد. تا امروز بیش از ۳ یا ۴ جلسه در وزارتخانه تشکیل شده است. مدیر کل امور ملل وزارتخانه جناب آقای دکتر سلمان پور در این جلسات حضور داشتند و تقریباً چارت محتوایی کلی در وزارتخانه با حضور مدیرکل محترم وزیر و نمایندگان دانشگاه علامه طباطبایی بسته شد.
وی افزود: این چارت کلی در ۶ محور دینداری در جهان معاصر، هویت دانشجویی، مهارت زندگی با توجه به سبک زندگی اسلامی، فرصت ها و ظرفیت های جهان اسلام، تهدید های جهان اسلام، سواد رسانهای و جنگ شناختی می باشد. پس از از جلساتی که در وزارتخانه تشکیل شد جلسات دیگری در دانشگاه و با دوستانی که از وزارتخانه تشریف آوردن تشکیل شده و آینده نیز تشکیل خواهد شد. در حوزه آموزش؛ آموزش به عنوان یکی از اهداف مهم در نظر گرفته شده است. پس دانشجویی که شرکت می کند، تنها کار تفریحی انجام نمیدهد چرا که دانشجو انگیزه، برنامه ریزی و تصمیم برای فردای خود دارد و به دنبال این است که این عزم و تصمیم را در هیاهوی جهان مادی اجرا کند.»
دکتر خلعتبری در رابطه با برنامه ها و فوق برنامه های این اردو بیان کرد: «برنامه های آموزشی ما، برنامه های جدی است و باری به هر جهت نیست و تمام فوق برنامه ها برای تلطیف بخش برنامه جدی است و وجود این فوق برنامهها لازمه اردو است. ما برای گروه هایی که حضور دارند ۶ کلاس به صورت موازی داریم. هر یک از ۶ محوری که بیان شد با دو استاد اجرا میشود. فوق برنامه ها بعد از ظهر برگذار میشوند یک قسمت صحبت هایی است که اساتید در کلاس های صبح بیان کردند، در تالار گفتگو گروه های شش گانه میتوانند با اساتید و دیگران بحثهای گفت و شنودی داشته باشند. گفتگو های آزاد طرفینی در این تالار ها وجود دارد و به تعبیری بدون ضوابط کلاسیک برگزار می شوند.»
رئیس دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی ادامه داد: «بعد از ظهر نیز ۴ روز دانشجویان در تالار گفتگو به نقد فیلم و مستند، مسابقات ورزشی، شعر و شعرخوانی میپردازند و ۴ روز دیگر دانشجویان را به مراکز تفریحی در بیرون از محل استقرار شان خواهیم برد این مراکز میتواند؛ مراکز زیارتی، کاخ موزه ها، پارک آبی، استخر ها مانند آن باشد. همچنین بازدید از پارک های علم و فناوری را داریم که بچه ها ببینند کارهایی را که شده و الگو بگیرند برای کشورشان که زمانی که بر می گردند از آنها استفاده کنند و بدانند که کشورشان میتواند پیشرفت مناسب داشته باشد.»
او گفت: «در بخشی از این برنامه امکان ارتباط و سخن گفتن دانشجویان به طور مستقیم با مسئولین وزارت علوم را داریم که دانشجویان دغدغه های خود را به آنها بگویند، چرا که دانشجویان ما قطعا صحبت هایی در رابطه با مسائل پاسپورتی یا ترانزیتی، بورسیه، رفت و آمد هایشان، مسائل درسی و.... را دارند و این فرصت به صورت گعده های شبانه در اختیارشان قرار گرفته است. گعدههای شبانه بیشتر به این صورت است که به درد و دل و مشکلات دانشجویان پرداخته می شود لذا این ارتباط نزدیک امری است که بسیار خوب میتواند در آینده مشکلات دانشجویان را حل کند.»
خلعتبری گفت: «ظرفیت دانشگاه برای این مسئله قابل اعتنا و بسیار وسیع است. ظرفیت ۱۵۰ نفر برای خانمها و ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر برای آقایان است این تفاوت به دلیل فراوانی دخترها و پسرهایی که در کشورمان حضور دارند است. زمان از ۱ تا ۱۰ و از ۲۰ تا ۳۰ مرداد است. به احتمال بسیار زیاد مکان استقرار دانشجویان خارج از دانشگاه و در محیط مناسبی برای گروه هدف می باشد. حضور از تمام کشورهای مسلمان و برای تمام مسلمانان آزاد است و اکثراً از عراق، سوریه، لبنان و یمن حضور دارند. به لحاظ ملیت آزادی ثبت نام وجود دارد اما به لحاظ دینی محدودیت داریم که به خاطر برنامههای این دوره است اما در دوره های دیگر میتوانیم برنامه ها را به تناسب و فرهنگ های دیگر در نظر گرفت. این اردو مربوط به کسانی است که در ایران هستند پاسپورت ایرانی دارند و در دانشگاههای مختلف زیر نظر وزارت عتف تحصیل می کنند. هیچ هزینه ای از دانشجویان گرفته نمیشود و کاملا رایگان است.»
وی در آخر گفت: «بحث ما محتوای اندیشهای، فکری و فرهنگی است. تمام سعی مجموعه این است که برنامه درخور و در عین حال شایسته، همراه با طراوت و تجربه شیرینی برای دانشجویان وجود داشته باشد و در این تجربه میتوانند تحفه زیادی از طریق معنایی و رفتاری برای خود به ارمغان ببرند.»
لینک ثبت نام: https://atu.ac.ir/fa/form/28
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: