عطنا - پانترکیسم ایدئولوژی ملی اقوام ترک است که پیش از آغاز جنگ جهانی اول ایدئولوژی دولتی در ترکیه عثمانی اعلام شد و هدفش گردآوری همه اقوام پراکنده ترک از اروپای غربی تا خاور دور و از چین تا اقیانوس منجمد شمالی، تحت حکومت واحد بود. امپراتوری عثمانی از آغاز تأسیس خود سیاست غصب سرزمینهای ملل دیگر و برپایی یک وطن مشترک برای ترکها در این سرزمینهای اشغالی را در پیش گرفته بود.
دکتر حسن صادقیان، استاد مدعو دانشگاه علامه طباطبائی و همکار علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با اشاره به اینکه پانترکیسم یک حرکت سیاسی و ایدئولوژی ملیگرایانه و افراطی شکلگرفته در اواخر قرن نوزدهم و قرن بیستم است، گفت: در حال حاضر نیز این موضوع در منطقه وجود دارد و ریشه آن به گذشته مربوط میشود که در هر دورههای مختلف جهتدار شده و اخیراً سه کشور انگلیس، رژیم صهیونیستی و ترکیه حامی این بحث هستند.
صادقیان با اشاره به اینکه در جهت ترویج سیاستهای هویتی و قومی و همچنین در بحث تمدنی ایرانی و شیعهگری خود ضعیف عمل کردیم، گفت: نتوانستهایم از ظرفیتهای خود در کشورهای همجوار بهرهبرداری کنیم و همچنین از ظرفیتهای قومی خود بهخوبی استفاده نشده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه متأسفانه این موضوع با توجه به حمایتها و هویتسازی توسعهیافته و دیگر نمیتوان آن را انکار کرد: در آذربایجان نهتنها بحث ملیگرایی نژادی و زبانی مطرح است بلکه یک قرائت جدیدی از دین و مذهب در حال شکلگیری است.
وی با اشاره به اینکه اگر کاری انجام ندهیم این گروهها موفقتر خواهند بود، عنوان کرد: با سیاست هیجانی نمیتوان مشکل را برطرف کرد. باید اتاق فکری بر پایه منطق تشکیل شود، در حال حاضر یکی از راهکارهای مؤثر اتخاذ سیاستهای متقابلانه است.
صادقیان با بیان اینکه باید با روشهای امنیتی و فرهنگی افراد افراطی را کنترل کرد، گفت: البته این افراد افراطی در جامعه ظرفیت کمی دارند اما جوی که حاکم شده بسیار خطرناک است.
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: