عطنا - در طول تاریخ 42 ساله پس از انقلاب اسلامی، علیرغم مشکلات و کارشکنیهای آمریکا، ایران و چین توانستهاند روابط پایداری داشته باشند و در حوزه ی سیاست خارجی رقیب هم نباشند؛ چرا که چین به عنوان یکی از قدرتهای بزرگ دنیا، در حوزه سیاست خارجی خود، چند اصل مهم از جمله عدم دخالت در امور داخلی آنها و همزیستی مسالمت آمیز در جامعه جهانی را تعقیب و پیگیری کرده است.
چیزی که برای چین در مذاکرات امتیاز بزرگی به شمار می آید، قدرت اقتصادی رو به صعود آن است. چین قدرت دوم اقتصادی دنیاست و به زعم سازمان صندوق بین المللی پول، در سال های آینده قدرت اول اقتصاد جهان خواهد شد؛ لذا خیلی از کشورها به دنبال همکاری با این کشور آسیایی هستند. از اینرو از دست دادن فرصتها تنها می تواند به ضرر ایران و توسعه اقتصادی باشد که مدنظر قرار گرفته است. عgاوه بر آن، چین جزو معدود کشورهایی است که بدون توجه به تحریمهای آمریکا علیه ایران، حاضر به مذاکره برد-برد با آن است.
سند چشم انداز 25 ساله
قرارداد همکاری 25 ساله ایران و چین در 7 فروردین سال 1400 امضا شد. گمان می رفت مانند طرحهای قبلی که روی کاغذ می مانند این طرح هم اجرایی نشود؛ اما بعد از روی کار آمدن دولت آقای رئیسی اجرایی شدن این قرارداد همکاری در دستور کارهای فوری قرار گرفت.
زمانی که این طرح امضا شد، میزان صادرات ایران به چین حدود 8.9 و میزان واردات از آن 9.7 میلیارد تومان بود؛ اما در حال حاضر صادرات ایران به چین به حدود 10 میلیارد و میزان واردات از آن به 5. 8 میلیارد تومان رسیده است که نشان دهنده ی مثبت شدن تراز تجاری ایران تقریباً به اندازه ی 1.5 میلیارد تومان است.
روابط اقتصادی یک جانبه نیست، بلکه بر اساس یک رابطۀ برد-برد و منافع ملی کشورهاست، ایران هم بر اساس همین قاعده عمل می کند. ایران با وجود این قرارداد می تواند تحریمهای ظالمانه ی آمریکا را شکست داده و اقتصادش را به سمت توسعه ی پایدار و رشد بیشتر حرکت دهد؛ یکی از این توافقها، سرمایه گذاری چینیها روی طرحهای صنعتی و معدنی ایران است که این امر می تواند باعث توسعه ی اقتصادی، افزایش نرخ اشتغال و حل بخش قابل توجهی از مشکلات کشور شود.
کارشکنی از نوع رسانه ای
رسانه های مختلفی در دنیا این سند چشم انداز را پوشش خبری داده اند که به برخی از آنها اشاره می کنیم؛ برای مثال فارین پالیسی بیان کرده: «این قرارداد دارای مزایای بزرگ برای دو دشمن آمریکاست .» واشنگتن پست اشاره کرده است: «قرارداد ایران و چین نهایتاً اقتصاد ایران را احیا می کند ». اسپوتنیک نوشته است: «توافق ایران و چین آخرین میخ بر تابوت فشار حداکثری آمریکا است ». فایننشیال تایمز نیز در همین راستا عنوان کرده: «این توافق یک بازی برد برد برای دو کشور است .»
این نقل قولها از رسانه های مختلف ذیل توافق ایران و چین است، اما در رسانه های ایرانی خارج از کشور حرفهای متفاوتی شنیده می شود که فاقد سند بوده و حاصل دشمنی طولانی مدت با انقلاب اسلامی است؛ برای مثال حرف هایی همچون فروختن جزیره کیش یا حضور نیروهای امنیتی چینی برای محافظت از منافع این کشور در ایران در رسانه ها گفته می شود که هیچ سند و مدرک قابل اتکایی برای آنها وجود ندارد.
تبیین حقایق
فضای مجازی، امروزه تبدیل به محلی برای برجسته شدن شایعات بدون اساس و بازی با احساسات مردم شده است. یکایک از ما با حضور در این فضا در مرحله اول وظیفه داریم در مورد هر یک از این شایعات از منابع درست اطلاعات کسب کنیم و سپس به اقناع جامعه بپردازیم؛ البته وظیفه تبیین درست این چنین ابهاماتی که بستر تاخت و تاز دشمن می شود، ابتدا با مسئولین و نهادهای مربوطه است. انتظار داریم در مورد تصمیمات مهم تا حد امکان اطلاعات موثق داده شود تا جلوی شایعات بی رویه و معضلات فضای مجازی گرفته شود.
نویسنده: بهارسادات شیخ الاسلامی، نشریه عیار، نشریه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی / شماره هجدهم / فروردین 1401
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: