عطنا - عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به دلزدگی مردم نسبت به وعدههای انتخاباتی گفت: «یکی از دلایل پشیمانی مردم از انتخاب برخی از رؤسای جمهور گذشته موضوع عدمتشخیص وعده راست از دروغ بوده است.»
این روزها نامزدهای انتخاباتی با وعدههای گوناگون به دنبال کسب رأی از مردم هستند؛ اما اینکه در عمل چه میزان از این شعارها تحقق خواهند یافت جای سؤال دارد. در شرایط فعلی وضعیت اقتصادی کشور به گونهای است که مسائل اقتصادی نقش مهمی در شعارهای انتخاباتی نامزدها دارد.
تنور انتخابات با سردادن وعدههایی از جنس اصلاح و جهش اقتصادی بسیار داغ است؛ هرکدام از کاندیداها شعارهایی از افزایش یارانه نقدی تا مبارزه با فساد میدهند. سؤال مهم این روزهای مردم این است که چگونه میتوان به شناخت درستی از نامزدها و برنامههای آنها رسید؟ کاندیدای برنامه محور یا کاندیدای شعار محور را چگونه باید تشخیص داد؟ آیا پاسخ تمام این سؤالها را با دیدن مناظرات انتخاباتی میتوان گرفت؟
دکتر محمدصادق کوشکی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در گفتگو با رسانه تحلیلی دانشگاه علامه طباطبائی (عطنا)، با بیان اینکه برنامههای انتخاباتی نامزدها توسط عامه مردم قابل ارزیابی نیست، گفت: «برنامه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید توسط نخبگان و اساتید دانشگاهها مورد ارزیابی قرار بگیرد و در نهایت نمره آن به مردم اعلام شود.»
وی با اشاره به اینکه اقتصاد چند زیرگروه مانند اقتصاد انرژی، کشاورزی و صنعتی دارد، افزود: «نباید فقط یک نفر را مسئول بررسی طرحهای اقتصادی نامزدها کرد؛ اقتصاد شاخههای مختلفی دارد و به همین خاطر چندین کارشناس باید برنامههای نامزدهای ریاست جمهوری را مورد ارزیابی قرار دهند.»
این عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بیشتر نامزدها برنامه محور نبودند، عنوان کرد: «بررسی برنامههای نامزدها توسط نخبگان در کشور تاکنون رخ نداده و در این دوره برخی از نامزدها تلاش کردند که برنامه محور باشند.»
کوشکی ادامه داد: «باید از چند ماه قبل از انتخابات، نامزدها برنامههای خود را ارائه بدهند تا دانشگاهیان و نخبگان عیار این برنامهها را بسنجند. جایگاه ریاست جمهوری و شورای شهر دارای وظایف اجرایی هستند و علیالخصوص تصمیمات رئیسجمهور با معیشت مردم درهم تنیده شده است.»
وی با تأکید بر اینکه بررسی و اعلام نتیجه برنامه کاندیداها توسط نخبگان و اساتید دانشگاه خود تضمینی است که فرد انتخاب درست را انجام بدهد، تصریح کرد: «یکی از دلایل پشیمانی مردم از انتخاب برخی از رؤسای جمهور گذشته موضوع عدمتشخیص وعده راست از دروغ بوده است. بخشی از نامزدهای انتخابات پیشین، شعار محور جلو آمدند و وعدههایشان تا عملی شدن فاصله داشت.»
این عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بخش زیادی از وعدههای نامزدهای قبلی اجرایی نشده و حتی از همان اول هم معلوم بود که قابلاجرا شدن نیست، گفت: «رئیسجمهور برنامه محور نمیتواند خودرأی و دیکتاتورمآبانه عمل کند و مجبور است تابع نظرات کارشناسان و متخصصین باشد.»