۰۷ شهريور ۱۳۹۶ ۱۱:۵۷
کد خبر: ۱۳۶۶۶۹
کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی

کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی یکی از مهمترین پروژه‌های عمرانی این دانشگاه است که قرار است در مهرماه افتتاح به بهره‌برداری برسد.


به گزارش عطنا، به گفته محمدرضا ویژه، معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه علامه طباطبائی پس از سازه مسجد، ساختمان کتابخانه مرکزی بهترین سازه عمرانی این دانشگاه را دارد زیرا معماری خاصی داشته و در ترکیب و هماهنگی با معماری سنت مسجد، جلوه بسیار خوبی را به نمایش می‌گذارد.


وی ادامه داد: تلاش ما بر این بود که این دو سازه در کنار هم با محوطه بزرگی از فضای سبز تکمیل شود به همین جهت روی دو بال کتابخانه را چمن کاری کردیم و چمنی که روی دو بال ورودی کتابخانه مرکزی کار شده است در کنار فضای سبز محوطه مسجد، دانشکده مدیریت و حسابداری و پشت کتابخانه محوطه خوبی را از نظر فضای سبز فراهم می‌کند.


ویژه این ساختمان را از نظر محیط‌زیستی به چند دلیل جزو «سازه‌های سبز» برشمرد: نخست اینکه پوشش سقف ساختمان در چمنی با شیب حدود 30 درجه اجرا شده و علاوه بر اینکه در ترکیب فضای سبز دانشگاه تغییری ایجاد نکرده، بلکه مکمل آن شده و زیبایی بیشتری به دانشگاه می‌بخشد.


وی افزود: این ساختمان با حفظ انرژی جزو ساختمان‌های سبز قرار دارد به این معنا که با داشتن پنجره‌هایی از کف تا سقف در ضلع شمالی و وجود 134 نورگیر سقفی، قسمت اعظمی از روشنایی درون ساختمان از تابش غیرمستقیم خورشید به دست می‌آید و به این ترتیب در ساعات زیادی از روز در سه طبقه از قرائت‌خانه که برای مطالعه در نظر گرفته شده‌اند، نیازی به روشنایی مصنوعی نداریم.


معاون مدیریت و توسعه منابع دانشگاه علامه طباطبائی به سازه بتونی به کار رفته در ساختمان کتابخانه دانشگاه اشاره کرد و ادامه داد: این امکان موجب می‌شود این ساختمان در برابر آتش، سرما و گرما مقاومت داشته باشد به‌خصوص که این ویژگی در بخش مخزن کتابخانه اهمیت بالایی دارد.


وی افزود: دو طبقه از سازه کتابخانه زیر زمین و در خاک قرار دارد و قسمت بیرونی آن به صورت شیب‌دار از زمین بیرون آمده است، ضمن‌آنکه این معماری تبادل حرارتی ساختمان با فضای باز را به حداقل خود می‌رساند واز هدر رفتن انرژی جلوگیری می‌کند.


ویژه تأکید کرد: مخزن کتابخانه توسط دیوارهای بتونی در داخل خاک مهار شده است که باعث می‌شود تا دیوارها به صورت عایق رطوبتی عمل کند، یعنی از ورود هر گونه رطوبت به داخل مخزن جلوگیری کند.


وی فضاهای داخل کتابخانه را مرتبط با هم برشمرد و اظهار کرد: طراحی این فضاها به شکلی است که هر طبقه به صورت بالکن روی طبقه قبلی قرار گرفته و به گونه‌ای است که اگر در بالکن طبقه آخر بایستید می‌توانید طبقه اول را ببینید و در نتیجه تمام فضاها به صورت مفید در ارتباط با هم هستند.


معاون مدیریت و توسعه منابع دانشگاه علامه طباطبائی، فضای بخش‌های اداری و داخلی کتابخانه را مستقل از قرائت‌خانه خواند و گفت: قسمت‌های اداری در سالن شمالی طراحی شدند و این امر موجب می‌شود تا رفت و آمد و امور اداری از فضای قرائت‌خانه جدا باشد تا فضای مناسب‌تری برای مطالعه به وجود بیاید.


وی افزود: پشت کتابخانه علاوه بر وجود سالن‌هایی که می‌توان برای برگزاری نشست‌ها از آن استفاده کرد، فضای باز وسیعی قرار دارد که می‌تواند کاربری‌های گوناگونی داشته باشد.


ویژه از وجود یک فضای سبز در جلوی محوطه وسیعی که پشت کتابخانه و در ضلع شمالی قرار دارد، خبر داد و گفت: این فضای سبز به صورت چهارباغ ایرانی است که به شکل چهارراه در دست ساخت است به این شکل که یک حوض بزرگ در وسط و حوضچه‌های کوچکی در کنار آن از طریق جوی آب با هم در ارتباط هستند.


معاون مدیریت و توسعه منابع دانشگاه علامه طباطبائی این فضا را حد واسط پارکینگ دانشگاه و فضای سبز خواند و گفت: برگزاری مراسمی همچون افطاری در این محل امکان‌پذیر است و چشم‌انداز بسیار زیبا و فضای جدیدی در دانشگاه خواهد بود که در حدود 5 هزار مترمربع مساحت آن است.


معاون مدیریت و توسعه منابع از سیستم کنترل آتش در مخزن کتابخانه خبر داد و ادامه داد: در بخش کتاب‌ها قدیمی و نسخ خطی از گازی به نام FM200 استفاده می‌شود که اثر نامطلوبی روی کتب قدیمی ندارد در نیتحه بدون کوچک‌ترین اثر منفی روی کتاب‌ها مهارآتش صورت می‌گیرد.


ویژه در پاسخ به سوال خبرنگار عطنا که آیا امکان دارد کتابخانه به صورت شبانه‌روزی مشغول به فعالیت باشند، گفت: این موضوع در حوزه اختیارات من نیست اما کتابخانه‌های دانشکده‌ها به طور معمول تا ساعت 19 مشغول به کار هستند و پیشنهاد 24 ساعته شدن جالب توجه است که پس از ساخت و تحویل ساختمان کتابخانه توسط دیگر مسئولان دانشگاه، قابل بررسی است.


 



عکس: افشین عزیزی و فاطمه جعفری - عطنا 


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
پر بازدیدها
آخرین اخبار