ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی میگوید: «اگر کسی این تصور را داشته باشد که فیلترینگ هوشمند نخستین و آخرین راه حل است، تصور کاملاً اشتباهی دارد، چرا که برای سالمسازی فضای مجازی باید از ابزارها و روشهای متعددی استفاده کنیم و یکی از آنها بالا بردن سواد دیجیتالی، رسانهای و الکترونیکی مردم است.»
به گزارش عطنا به نقل از روزنامه ایران، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی، مدیری که به غیر از 25 سال فعالیت در طراحی، اجرا و مدیریت طرحهای ICT در کارنامه او فعالیت مطبوعاتی و روزنامه نگاری نیز به مدت دو سال به چشم میخورد. به هرحال اگر علاقهمند به دانستن مواردی همچون صحت انتقال سرور تلگرام به کشور، رفع فیلتر از فیس بوک و توئیتر و... هستید شما را به خواندن این گفتوگو دعوت میکنیم.
به هرحال فاز سوم شبکه ملی اطلاعات هم تا حدودی جلو رفته ولی هنوز تا تکمیل آن چیزی که به نام فاز سوم تعریف شده بود، مقداری فاصله است. البته امیدواریم همه چیزی که بهعنوان فاز سوم در نظر گرفته شده به نوعی در اسرع وقت راهاندازی شود.
شما در حاشیه یکی از مراسمهای مرتبط با فاز سوم شبکه ملی اطلاعات اعلام کردهاید که بهدلیل سیاستهای فیلترینگ، شاهد تعطیلی شرکتهای حوزه کسب و کارهای مالی (فینتک) بودیم و از همین طریق طی پنج روز هزاران کسب و کار مالی دچار مشکل شدند. فکر میکنید بهترین راهکار برای جلوگیری از تکرار این گونه فیلترینگ چیست؟
بله، بر اساس آماری که به دست ما رسید در چند روزی که این کسب و کارها فیلتر شده بودند حدود 200 هزار کسب و کار و معامله لطمه خورده و میزان معاملاتشان کاهش پیدا کرد. اما حقیقت این است که متناسب با توسعه آی تی که در کشورها صورت میگیرد، باید نهادهای خاصی در این کشورها ایجاد و مقررات مشخص نیز وضع شود. این درحالی است که ما متأسفانه به دلیل اینکه سرعت ایجاد نهاد و مقرراتگذاری مان، کمتر از سرعت توسعه فضای مجازی است شاهد این مشکلات میشویم.
در نخستین قدم پس از صحبت با دادستانی و بانک، آنها را به مرکز ملی فضای مجازی دعوت کردیم تا در قالب جلسهای، مشکل حل شود. طی این جلسه نیز قرار بر آن شد که بانک مواردی را در مقرراتش تصحیح کند و از سوی دیگر دادستانی هم مقرر کرد تا زمان وضع مقررات تازه توسط بانک، فعلاً به این کسب و کارها مجوز فعالیت بدهد و درواقع میتوان گفت که به دلیل همین دخالت ما، مدت زمان این توقف بسیار کوتاه بود.
این روزها اخبار تأیید و تکذیب در خصوص انتقال سرورهای تلگرام به کشور بشدت داغ است، شما این انتقال سرور را تأیید میکنید؟
در حقیقت وزارت ارتباطات با مصوبه شورای عالی فضای مجازی مبنی بر اینکه مسیر ارتباطات بین ایرانیان باید در داخل کشور باشد در این زمینه تکلیف دارد و در چارچوب این مصوبه، وزارت ارتباطات وظیفه دارد مسیر شبکههای اجتماعی پرظرفیت خارجی را که ایرانیان در آن حضور دارند، در داخل کشور ببندد. در همین راستا هم تلگرام که تعداد زیادی عضو ایرانی دارد و هم دیگر شبکههای اجتماعی باید همگی بتدریج سرورهایشان را به داخل کشور انتقال دهند. در همین راستا طبق گزارشی که وزارت ارتباطات به ما ارائه داده است در حال حاضر سرورهای تلگرام، داخل کشور مستقر شدهاند.
به هرحال فیلترینگ هوشمند مأموریتی دارد که مطلوب حکومت است و از سوی دیگر گاهی در این پلتفرمهای جهانی چیزهایی عرضه میشود که با اخلاق و فرهنگ جامعه ما ضدیت دارد. قطعاً فرهنگها با هم متفاوتند ولی اگر حوزه تفاوت در حد ضدیت نباشد قطعاً نباید فیلتر شود ولی وقتی به مرحله ضدیت برسد یا بایدهای حوزه اخلاقی ما رعایت نشود، قطعاً باید فیلتر صورت بگیرد. یک چیز مسلم است آن هم اینکه فیلتر به دلیل وسعت فضای مجازی قاعدتاً موفقیتآمیز نیست و ازسوی دیگر نخستین و آخرین راه حل محسوب نمیشود بلکه یکی از چندین راه حل است و فیلترینگ هوشمند هم به نوعی یکی از این راه حلها به حساب میآید که روز به روز در حال کوچکتر شدن است. اگر روزی فیلترینگ هوشمند میتوانست 30درصد مسأله را حل کند الان این درصد کمتر شده است به همین دلیل است که ما از اول گفتیم فیلترینگ هوشمند پاسخگو نیست و نباید هم پاسخگو باشد.