به گزارش عطنا، پنجمین آیین اهدای نشان علوم اجتماعی با عنوان «نشان دکتر غلامحسین صدیقی» به همت انجمن جامعهشناسی ایران و با همراهی نهادهای دانشگاهی و علمی کشور دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار و با اهدای این نشان از خدمات و تلاشهای علمی، آموزشی و تحقیقاتی «دکتر هادی خانیکی» و پنج استاد علوم اجتماعی تجلیل شد.
این رویداد علمی- اجتماعی با حضور علی ربیعی، مشاور و دستیار رئیسجمهور، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، زهرا بهروزآذر، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و جمعی از چهرههای برجسته علمی و استادان دانشگاهی همچون هادی خانیکی، علی ربیعی، سیدحسین سراجزاده، سوسن باستانی، مقصود فراستخواه، سیامک زند رضوی، یونس شکرخواه و محمد میرزایی برگزار شد.
در این مراسم، نشان علوم اجتماعی «نشان دکتر غلامحسین صدیقی» به پاس سالها تلاش علمی، مدنی، تحقیقاتی و خدمات آموزشی و اجتماعی به دکتر هادی خانیکی استاد برجسته علوم ارتباطات، دکتر سوسن باستانی، دکتر سیدحسین سراج زاده، دکتر مقصود فراستخواه، دکتر سیامک زند رضوی و دکتر محمد میرزایی اهدا شد.
دانشگاه تنها مسیر حل مسائل و تولید نظریه برای توسعه است
سخنگوی دولت نیز در این آیین گفت: باید بدانیم که راه حل مسائل از دانشگاه عبور میکند و دانشگاه تنها مسیر برای حل مسائل و تولید نظریه توسعه است؛ ظرفیتی که ما در این سالها استفاده بسیار کمی از آن داشتهایم.
مهاجرانی افزود: با وجود گسترش کمی و کیفی رشتههای دانشگاهی، میزان گسست ما با دانشگاه زیاد شده و نتوانستهایم گفتوگوی میان جامعه و علم را برقرار کنیم.
وی با بیان اینکه در کشور ما، جامعه، دانشگاه و صنعت با هم گفتوگویی ندارند، تصریح کرد: باید زبان گفتگو را گسترش دهیم و مسائل را مشترک بدانیم. ضروری است که بپذیریم همه در یک کشتی هستیم و این کشتی غیر از حرکت در مسیر علم، خرد و دانش به مقصد نمیرسد.
سخنگوی دولت با گرامیداشت مقام معلم گفت: جامعه ما، علوم اجتماعی را به معنای واقعی در عرصه تصمیمگیری و سیاستگذاری به حساب نمیآورد در حالی که سیاستگذاری در راستای توسعه باید در مسیر دانشگاه و از مسیر رشتههای دانشگاهی باشد.
سعادت جوامع و اقوام درپاسداشت بزرگان است
ربیعی نیز با اشاره به اینکه شاهد کممهری به علوم اجتماعی هستیم، گفت: باید قدردان بزرگان علمی و اجتماعی خود باشیم، افرادی که در سعادت و رفاه و حال خوب مردم نقش داشته و دارند.
وی اظهار کرد: سعادتمند هستیم که بزرگان خود را پاس میداریم و قدردان زحمات و تلاشهای بزرگان علمی و اجتماعی خود هستیم و هر جامعه، قوم و کشوری که قدر بزرگان خود را نداند، سعادتمند نخواهد شد.
مشاور و دستیار رئیسجمهور تصریح کرد: این پاسداشتها موجب میشود صدای علوم اجتماعی برای فهم مسائل رساتر از قبل شنیده شود.
نشان علوم اجتماعی، پاسداشت مقام علمی و مدنی استادان
سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعهشناسی در این آیین اظهار کرد: نخستین نشان انجمن علوم اجتماعی کشور با تصویب هیئت مدیره، در مراسمی به دکتر غلامعباس توسلی که پس از سال ۵۷ و انقلاب فرهنگی، نقش مهمی در حفظ و حراست از علوم اجتماعی و تاسیس و ریاست انجمن جامعه شناسی کشور داشت، اهدا شد.
وی افزود: این نشان سه دوره دیگر در سالهای ۸۷، ۹۱ و ۹۴ به ۱۵ نفر از مترجمان، پیشکسوتان و پژوهشگران ممتاز حوزه مسائل اجتماعی اهدا شد که برخی از آن استادان امروز در جمع ما حضور دارند.
معیدفر ادامه داد: امسال هیئت مدیره انجمن، پنجمین آیین اهدای نشان علوم اجتماعی را در آستانه برگزاری مجمع عمومی با معرفی شش نفر از شخصیتهای علمی برگزار کرد که هدف از برگزاری چنین رویدادی، پاسداشت مقام علمی و مدنی استادانی است که خود را وقف علم و خدمات اجتماعی آن کردهاند.
وی گفت: گردهمایی استادان، پژوهشگران و دانشجویان علوم اجتماعی و همچنین تقویت هویت جمعی اصحاب این علوم از اهداف این رویداد است و بیتردید اعتلای این علوم هم در سایه خدمات آموزشی - پژوهشی و هم تقویت هویت جمعی و ایجاد فرصت گفتگو میان کنشگران آن است.
اجتماع ضعیف تنها در شبکهها و نهادهای مدنی تقویت میشود
خانیکی نیز در این مراسم با تجلیل از خدمات علمی و اجتماعی دکتر غلامحسین صدیقی، افزود: علوم اجتماعی، هم در وجه سیاستگذاری و هم وجه مردم گرایانه آن نیازمند فعالیت انجمنی است. اجتماع ما ضعیف است و اجتماع ضعیف تنها در شبکهها و نهادهای مدنی تقویت میشود.
وی افزود: اهدای این نشان مسئولیت جدیدی را بر عهده ما مینهد و البته انتخاب این نشان شاید کمکی باشد تا با تقویت ارتباطات و دانش ارتباطی در قالب شبکهها و نهادهای علمی و مدنی بتوانیم وظیفه تاریخی خود در این حوزه را انجام دهیم.
استاد خانیکی، صدای افراد بیصدا
یونس شکرخواه استاد ارتباطات و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در این آیین با اشاره به اینکه استاد خانیکی از عقلانیت خاصی بهرهمند است، گفت: یکی از ویژگیها و فضلیت بزرگ وی، تبدیل موقعیتها به مقاصد و همچنین صدای بیصدایان بودن است.
وی اظهار کرد: کار هر کسی نیست که از موقعیت، مقصد بسازد و این ویژگی برجسته در گفتمان، تفکر و اندیشه استاد خانیکی کاملا مشهود است.
شکرخواه با اشاره به اینکه این موضوع میتواند دستمایه رساله خوبی در خصوص یک استاد تمام عیار ارتباطات باشد، افزود: یکی دیگر از ویژگیهای دکتر خانیکی این است که در عرصه کار اطلاعرسانی، صدای بی صداها هستند و در دهه ۶۰ ما این موضوع را به خوبی تجربه کردیم (از جمله در روزنامه کیهان) که صدای افراد بیصدا بودن برای وی بسیار ارجح بود.
وی تاکید کرد: دکتر خانیکی در حوزه آموزش نیز توانمندی ممتازی دارند که توسعه ارتباطات رویکرد آموزش ایشان است. وی ایدهها را به خوبی و به شکل کاربردی و دقیق برای دانشجو به سازه تبدیل میکند.
این استاد علوم ارتباطات با اشاره به بیماری دکتر خانیکی گفت: وی با بیماری سرطان هم دیالوگ داشت و توانست سرطان را از سوژه (موضوع) به ابژه (موضوعی شناخته شده و مشخص) تبدیل کند.
افسانه کمالی استاد جامعهشناس دانشگاه تهران، حسین میرزایی عضو انجمن جامعهشناسی و دکتر سید حسین سراجزاده نیز از دیگر سخنرانان پنجمین آیین اهدای نشان علوم اجتماعی، نشان دکتر غلامحسین صدیقی بودند.
گفتنی است دکتر خانیکی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی، روزنامهنگار، کارشناس رسانه و از استادان سرشناس در رشته ارتباطات است.
وی مولف کتابهای متعددی همچون «قدرت، جامعه مدنی و مطبوعات»، «عوامل اجتماعی توسعهنیافتگی مطبوعات در ایران» و «وضعیت زنان در مطبوعات و مطبوعات زنان در ایران» و مترجم آثاری در حوزه علوم ارتباطات است.
خانیکی در دوران دولت اصلاحات، مشاور رئیسجمهور در امور رسانه و مطبوعات و سپس مشاور رئیسجمهور در امور فرهنگی بود. وی سردبیر نشریه آیین و همچنین آیین گفتگو بود.