۲۷ مهر ۱۴۰۱ ۰۷:۲۹
کد خبر: ۳۰۴۲۹۲

عطنا - در عصر دیجیتال، حضور کودکان و نوجوانان در رسانه‌های اجتماعی مانند سایر کشورها نیازمند آسیب شناسی جدی و راه حل‌هایی کارآمد است. امروزه علاوه بر اینکه با مسئله چگونگی کنترل حضور فرزندان در فضای مجازی مواجه هستیم، همراهی والدین با فرزندان برای فعالیت در فضای مجازی و درامدزایی از این طریق نیز مسئله‌ای است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در واقع والدین به شکل‌های گوناگون و از طریق تجارت با کودکان و نوجوانان از آن‌ها حمایت کرده و بستری برای درامدزایی ایجاد می‌کنند. در چنین موقعیتی سود این فعالیت‌ها عاید والدین ناآگاه شده و تبعات منفی آن گریبان‌گیر فرزندان خواهد بود.

در این راستا دیدگاه مریم برهمن، استادیار دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائی را جویا شدیم. برهمن در ابتدای این گفتگو به مثال نقض این موقعیت پرداخت و گفت: در برخی موقعیت‌ها خانواده‌ها انجام مسئولیت‌هایی را در فرزندان خود به شکلی درمی‌آورند که اتفاقا زمینه ساز رشد آن‌ها است. البته انجام این دسته از کارها به صورت استراتژی اعمال می‌شود تا فرد خود به این بینش دست یابد که انجام این کارها می‌تواند دستاوردهایی را برایش داشته باشد اما اینکه به بهانه انجام چنین اقداماتی از افراد استفاده ابزاری شود، هرگز از لحاظ اخلاقی و عرفی مورد حمایت قرار نخواهد گرفت.

وی با اشاره به موقعیت تجارت با فرزندان از طریق فضای مجازی و به منظور درامدزایی گفت: چنین فعالیتی نه تنها باعث رشد فرزندان نخواهد شد بلکه بازگشت از این مسیر هزینه‌های روانی بسیاری را به فرد تحمیل می‌کند. استفاده خانواده‌ها از فرزندان و تجارت با آن‌ها در فضای مجازی، اختیار را که از مبانی مهم انسان شناسی بسیاری از مکاتب است، از آن‌ها سلب می‌کند. زمانی که اختیار به عنوان یکی از شاخصه‌های اصلی تمایزبخشی بین انسان و موجودات دیگر از افراد سلب شود، دیگر مرز بین انسان و سایز موجودات قابل تشخیص نیست؛ بنابراین از کودکان و نوجوانان بهره‌کشی کوتاه مدت و بلند مدت شده و عملا انسانیت آن‌ها زیر سوال می‌رود.

این استادیار دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه اظهار کرد: کودکان دائما در قالب مدل به نمایش گذاشته می‌شوند که افراد را با هیجانات بسیاری مواجه می‌کند اما آیا در مرحله رشد به دستاورد مثبتی خواهد رسید؟ آیا یک کودک چنین نیازهایی دارد که بخواهد رفع شود یا اینکه نیازهای کاذبی برایش ایجاد می‌شود؟ واقعیت این است که این نیازهای کاذب در کودک به گونه‌ای ایجاد می‌شود که نتایج و سود آن عاید والدین او می‌شود چراکه این نیازها در راستای سن فرزند نیست و رفع این نیاز به او کمکی نخواهد کرد.

وی در راستای چگونگی تبیین آسیب‌های فضای مجازی و تجارت با کودکان برای خانواده‌ها گفت: در طیف آسیب و سلامت، سه مولفه گسست، سلطه و هدایت وجود دارد. سلطه و گسست نقطه مقابل هدایت هستند. در واقع با توجه به این طیف اگر والدین بخواهند به خاطر همراهی با کودکان و دنباله‌روی از آن‌ها، وظیفه تربیتی خود را کنار بگذارند تبعاتی را به همراه خواهد داشت که اتفاقا برایشان قابل هضم نیست.

برهمن در پایان تاکید کرد: البته در چنین موقعیتی رها کردن کودکان و نوجوانان توسط والدین هم راه حل مناسبی نیست و هدایت مستلزم شناخت‌ها و بینش‌های والدین از چنین موقعیت‌هایی است. آگاهی والدین از آخرین مسائل روز و فضاهایی که بیشتر مورد اقبال هستند می‌تواند کودک و نوجوان را در مسیر هدایت قرار دهد. این آگاهی باعث می‌شود تا والدین به فرزندان آموزش دهند که چگونه در فضای مجازی کنشگر بوده و منفعل و صرفا پذیرنده نباشند چرا که کنشگری یکی دیگر از ابعاد هدایت است.

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام                                              تلگرام

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
هنر و فرهنگ1
کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم
کتاب چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی منتشر شد:

کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم

کتاب«چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی»جدیدترین اثر دکتر هادی خانیکی با گردآوری وتدوین حبیب راثی تهرانی، با نگاهی ارتباطی به بیماری کرونا، به‌تازگی ازسوی مرکز نشر دانشگاهی منتشر و راهی بازار نشر شده است.
فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!
حمایت بی‌شرمانه شاهین نجفی از فحاشی و توهین عناصر ضدانقلاب به مردم ایران:

فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!

شاهین نجفی خواننده هتاک، فحش دادن را بخشی از ابزار کار خود و از سنت‌های خود و عناصر ضد انقلاب دانست و خواست که مردم فحاشی کردن را به عنوان بخشی از فرهنگ و سنت‌های خود بپذیرند!!
هنر و فرهنگ2
دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد
معرفی کتاب: "دروازه بانی"، اثر پاملا شومیکر، ترجمه دکتر حسین افخمی:

دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد

بنابر نظر پاملا شومیکر، استعاره "دروازه‌بانی" را می‌توان برای هرموقعیت تصمیم گیری و با هرمیزان اطلاعات به کار برد؛ چه این انتقال از طریق کانال‌های جمعی و چه از طریق کانال های بین‌فردی باشد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار