به گزارش عطنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه، کارگاه آموزشی "دسترسی به کتابخانه دیجیتال «آینیتو» (iKNiTO ) با حضور نماینده آموزش شرکت فرآیدا و کتابداران مجموعه کتابخانههای دانشگاه در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
مدرس این کارگاه با اشاره به این که، این پایگاه ابزاری برای دسترسی پیشرفته و یکپارچه به منابع اشتراک دانشگاه و بسیاری از منابع علمی آنلاین است، گفت: این ابزار خدماتی جهت سهولت در دسترسی نظام مند به منابع، انجام جستجوی یکپارچه و نیز شاخص هایی درباره ژورنال ها را ارائه می دهد.
وی همچنین گفت: این ابزار یکپارچه، همۀ موضوعات علمی و دانشگاهی را در 9 رده اصلی از جمله علوم پزشکی و سلامت، علوم زیستی و کشاورزی، علوم مهندسی و کاربردی، تجارت، مدیریت و اقتصاد، علوم اجتماعی ردهبندی کرده است و هر یک از این ردههای اصلی خود به ردههای فرعیتری تقسیمبندی شدهاند. وی تصریح کرد: بر این اساس کاربران میتوانند با انتخاب موضوع مورد علاقه، فهرستی از پایگاهها، مجلات، کتابها و منابع مرجع در آن حوزه را دسترسی پیدا کنند و به میزان زیادی به متن کامل آنها دسترسی پیدا کنند.
پس از معرفی این ابزار و در ادامه بحث، تمامی بخش های مختلف این پایگاه به صورت مفصل و عملی برای حضار توضیح و تشریح شدند. در این بخش، در ابتدا به صفحه اصلی این پایگاه اشاره شد که متشکل از چه بخشهایی است و کارکرد هریک از آنها به صورت نظری بیان شد. بعد از این معرفی، شرکت کنندگان در این جلسه با هدایت و راهنمایی نماینده، به صورت عملی با بخشهای مختلف این پایگاه آشنا شدند.
یکی از بخشهای اصلی این پایگاه، Browse میباشد؛ در این قسمت به این مساله اشاره شد که همه موضوعات این پایگاه به 9 رده اصلی و همچنین رده های فرعیتری تقسیم شدهاند که با کلیک بر روی هر کدام از آنها میتوان به منابع مربوط به آن رده (حوزه) وارد و منابع موجود در آن را دسترسی پیدا کرد. برای مثال با کلیک بر روی رده علوم اجتماعی به صفحه بعدی وارد میشویم که در آن صفحه موضوعات فرعیتری از این حوزه قرار دارد و با کلیک بر روی هرکدام از آنها میتوان فهرست منابع موجود در آن حوزه را بازیابی کرد. این منابع به صورت الفبایی منظم شده که با کلیک بر روی هر حرف، منابعی مرتبط بازیابی میشوند.
خانم الهیاری در ادامه گفت: هریک از این منابع اطلاعات کامل کتابشناختی آنها و همچنین شاخصهای ارزیابی آن منابع و نیز، لینک دسترسی به آن منابع قابل مشاهده است. یک مساله مهم و بااهمیت در اینجا، امکان آگاهی از شاخصهای ارزیابی مجلات (از قبیل ضریب تاثیر و شاخص اچ) و جایگاه مجله در بین مجلات آن حوزه علمی است. در این بخش امکان جستجوی منابع نیز ممکن شده است.
از دیگر بخشهای این پایگاه، Resources میباشد که برای حضار معرفی شد. در این بخش کل منابع به بخشهایی از قبیل پایگاههای اطلاعاتی، ژورنالهای الکترونیکی، کتابهای الکترونیکی و منابع مرجع الکترونیکی دستهبندی شده و کاربران میتوانند با کلیک بر روی هریک از آنها، به آن پایگاه خاص و موردنظر وارد شده و به جستجو و بازیابی اطلاعات در آن بپردازند.
یکی دیگر از بخشهای این پایگاه، Discovery بود که به این مساله اشاره دارد که امکان جستجوی ساده و جستجوی پیشرفته با فیلدهای بیشتری جهت توسعه دادن و یا محدود کردن دامنه جستجو ممکن شده است.
در پایان این جلسه، تمامی شرکت کنندگان به این مساله اذعان داشتند که این ابزار، یک کتابخانه دیجیتال قوی است که باعث بهبود جستجو میشود، در چاپ و انتشار مقاله کمک میکند، و در نگارش پژوهش ها و پایان نامههای دانشجویان و همچنین صرفهجویی در زمان کاربران بسیار مفید است.