کارشناس اعزام دانشجويان به برنامههای علمی بينالمللی دانشگاه علامهطباطبائی «تبادل دانشجو»، «فرصت مطالعاتی فردی»، «شرکت در کارگاهها، المپیادها و همایشها» و «بازدید گروهی علمی» را از جمله فعالیتهای علمی بینالمللی دانشگاه معرفی کرد و گفت: همت دانشجویان، معدل، فعالیتهای پژوهشی و تسلط آنها به زبانی بینالمللی شرط شرکت در فعالیتهای علمی بینالمللی است.
به گزارش خبرنگار عطنا، نشست تخصصی «فرصتهای مطالعاتی فرایندها، نکات و تجارب زیسته» با سخنرانی ماندانا تیشهیار، مدیر بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی، احسان طوفانینژاد، دانشجوی دکتری تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامهطباطبائی و رز فضلی، کارشناس اعزام دانشجويان به برنامههای علمی بينالمللی دانشگاه علامهطباطبائی دوشنبه، 14 اسفند در دانشکده روانشناسی و علومتربیتی دانشگاه علامهطباطبائی برگزار شد.
رز فضلی، کارشناس اعزام دانشجويان به برنامههای علمی بينالمللی دانشگاه علامهطباطبائی ابتدا به توضیح فرایند اجرایی فرصتهای مطالعاتی پرداخت و گفت: در حال حاضر 4 شیوهنامه فعال داخلی و یک شیوهنامه فرصت مطالعاتی وزارت علوم وجود دارد که دانشجویان در چارچوب این شیوهنامهها میتوانند به دانشگاههای دیگر کشورها اعزام شوند، مدارک دانشجویان بر اساس استانداردها ارزیابی میشود و به سازمان امور دانشجویان معرفی میشوند.
وی با اشاره به شیوهنامه داخلی دانشگاه گفت: در این شیوهنامه سفر مطالعاتی بینالمللی است که خود دانشگاه علامهطباطبائی دانشجو را حمایت میکند، شیوهنامه درباره شرکت دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری برای شرکت در همایش علمی و بینالمللی است.
کارشناس اعزام دانشجويان شرایط لازم برای اعزام دانشجویان را تسلط بر زبانی بینالمللی و شرط معدل عنوان کرد و گفت: در شیوهنامه نیز ذکر شده است که این قابلیت زبان چگونه مورد ارزیابی قرار میگیرد، معدل برای دانشجویان کارشناسی ارشد باید بالا 18 و برای دانشجویان دکتری باید بالا 17 باشد.
فضلی افزود: بعضی دانشجویان همه ویژگیها را دارند اما معدل آنها چند صدم از معدل خواسته شده کمتر است، تلاش میکنیم تا یک فرصت برای دانشجویان ایجاد کنیم تا رزومه پژوهشی قابل قبولی را ارائه دهند.
کارشناس فرصتهای بینالمللی درباره ویژگیهای همایشهای مورد نظر گفت: باید توجه داشت که همایش از نظر علمی یک همایش معتبر یا بالای 5 دوره برگزار شده باشد و یا یک مرکز معتبر آن را برگزار میکند.
فضلی با اشاره به اینکه برای استفاده از همه شیوهنامهها وقتی دانشجو خود را واجد شرایط دانست باید به معاونت پژوهشی دانشکده مراجعه کند گفت: معاونت پژوهشی «دانشکده» پس از ارزیابی دانشجو را به معاونت پژوهشی «دانشگاه» منتقل میکند و پرونده شکل میگیرد.
کارشناس فرصت مطالعاتی دانشگاه درباره کمک هزینه شرکت در همایشها اظهار کرد: میتوان گفت دانشگاه به طور کامل هزینههای دانشجویان را پوشش میدهد، علاوه بر هزینه ثبتنام، بلیط رفت و برگشت، ویزا و عوارض خروج، روزانه به مدت 4 روز مبلغ 700 هزار تومان نیز کمک هزینه اقامت نیز پرداخت میشود و در نهایت باید مستنداتی به دانشگاه ارائه شود تا نشان دهد که دانشجو به این سفر رفته است.
وی با اشاره به دورههای کوتاهمدت دانشافزایی گفت: بازدیدهای گروهی علمی که جزء شیوهنامههای داخلی که خود دانشگاه از دانشجو حمایت میکند، است، این اقدام باید با سرپرستی یکی از اعضای هیئت علمی صورت گیرد، معمولا گروههای 7 نفره یا 10 نفره و یا کمتر به سرپرستی یک هیئت علمی به بازدید مرکز علمی پژوهشی یا یک مرکز دانشگاهی اعزام میشوند.
فضلی ادامه داد: این بازدیدها زمینه بستن تفاهمنامه یا همکاریهای بعدی را هموار میکنند، علاوه بر این دانشجویان با فضاهای آکادمیک دیگر آشنا میشوند، کمک هزینه سفرهای بازدید علمی کمتر از بخشهای دیگر است زیرا در آن مقالهای ارائه داده نمیشود و کمک هزینه برای کشورهای آسیایی 1 میلیون و نیم و برای بقیه کشورها 2 میلیون تومان است.
کارشناس بینالملل دانشگاه شرایط مورد نیاز برای اعزام دانشجو به بازدیدها را مشابه شرایط اعزام دانشجو به همایشها خواند و افزود: دانشجویان باید یک زبان قوی و یک معدل خوب داشته باشند، یکسری مراحل اداری نیز باید طی شود که با جزئیات در شیوهنامهها ذکر شده است، این شیوهنامهها از طریق سایت دانشگاه قابل دسترسی است.
وی با استناد به یک شیوهنامه داخلی دیگر تحت عنوان شیوهنامه شرکت در کارگاهها و المپیادها بیان کرد: در حال حاضر برای المپیادها یک شیوه جدا تدوین شده است که منحصرا برای شرکت در کارگاهها است، دانشجو با توجه به رشته و زمینه مطالعاتی خود در دانشگاههای دنیا و مراکز معتبر شرکت میکند و شرایط نیز مشابه دو شرایط قبل است.
فضلی درباره این موضوع تصریح کرد: کمک هزینه شرکت در این کارگاهها از همایش کمتر است ولی مقدار قابل توجهی از هزینه را پوشش میدهد، هزینه ثبتنام، بلیط رفت و برگشت، ویزا، عوارض خروج و بیمهنامه اما در واقع هزینه اقامت با خود دانشجو است.
وی یک طرح دیگر که شیوهنامه آن تدوین نشده است را طرح تبادل دانشجو معرفی کرد و گفت: ما با دانشگاههای مختلف تفاهمنامه داریم و با آنها مکاتبه میکنیم که سالانه چه تعداد دانشجو میپذیرند، به همین دلیل فراخوانهایی برای جذب دانشجوهای واجد شرایط ارائه دادهایم. این پروسه یک پروسه بلند مدت است و باید صبور باشید زیرا ما باید برای شما دانشگاه و موقعیت پیدا کنیم و پیدا کردن این موقعیت از طریق دانشگاههایی که با آنها تفاهمنامه داریم بلندمدت است.
کارشناس فرصتهای بینالملل دانشگاه با اشاره به کمک هزینهای که به دانشجویان شرکت کننده در طرح تبادل دانشجو تعلق میگیرد بیان کرد: این کمک هزینه مشابه کمک هزینه کارگاه است یعنی بلیط رفت و برگشت، هزینه ثبتنام، ویزا، عوارض خروج، بیمهنامه و در برخی تفاهمنامهها با دانشگاههای دیگر ذکر شده است که به دانشجویان خوابگاه نیز تعلق میگیرد.
فضلی در ادامه به شیوهنامه فرصت مطالعاتی خارج از کشور وزارت علوم اشاره کرد و گفت: توصیه میکنم که از ترمهای اول ورودتان به دانشگاه برای این فرصت برنامهریزی کنید و در آن شرکت کنید، در شیوهنامه اشاره شده است که از ترم 6 میتوان تشکیل پرونده داد اما دانشجویانی نیز بودند که ترم 7 یا 8 تشکیل پرونده دادهاند.
وی در رابطه با شرایط این شیوهنامه اظهار کرد: دانشجو باید دوره روزانه باشد، دانشجویان دوره غیرروزانه که از طریق کنکور وارد شدهاند، نمیتوانستند از این فرصت استفاده کنند اما اخیرا برای آنها این فرصت ایجاد شده است که علاوه بر معرفی نامهای که وزارت علوم ارائه میدهد، امکان این وجود دارد که ارز را به نرخ دولتی دریافت کنند اما کمک هزینهای ماند دانشجویان روزانه به آنها تعلق نمیگیرد.
کارشناس فرصتهای بینالملل شرط دیگر در این شیوهنامه را قبولی در آزمون زبان خواند و تصریح کرد: آزمون جامع باید با موفقیت سپری شود و پروپوزال شما تصویب شده باشد، علاوه بر این باید از سایت وزارت علوم در فهرست دانشگاهها دانشگاه مورد نظر خود را از بین دانشگاههای رده الف و ممتاز انتخاب کنید، تا مورد تایید قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: به جز انگلستان محدودیت کشور وجود ندارد اما به کانادا و امریکا نیز اشاره شده است در صورتی که دانشجویانی وجود داشتند که سال گذشته توانستند به این کشورها نیز سفر کنند اما ریسک نگرفتن ویزا وجود دارد.
فضلی ادامه داد: درباره این شیوهنامه نیز باید مانند دیگر شیوهنامههای داخلی دانشگاه به معاونت پژوهشی دانشکده مراجعه کنید تا به معاونت پژوهشی دانشگاه معرفی شوید، پروسهای طی میشود، پس از تکمیل مدارک، به سازمان امور دانشجویان جهت دریافت کمک هزینه داده میشود.
کارشناس فرصت مطالعاتی دانشگاه درپاسخ به سوال دانشجویان درباره امتیاز دانشجویان استعداد درخشان گفت: شیوهنامه خاص برای دادن امتیاز به این دانشجویان وجود ندارد، مگر اینکه در فراخوان ارائه شده به دانشکده برای معرفی دانشجویان نخبه، معاونت پژوهشی دانشکده دانشجویان استعداد درخشان را در الویت قرار دهد.
وی در نهایت اظهار کرد: برای دانشجویانی که رشته آنها زبانهای خارجه است و به کشوری میروند که آن دوره را به زبان خود میگذرانند، نیازی به مدرک زبان وجود ندارد زیرا فرض بر این گرفته میشود که آنها خود به زبان مسلط هستند.