کارشناس ارشد مطالعات اقتصادی ایران گفت: استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی عاملی مهم در افزایش میزان موفقیت برنامه های توسعه ای کشور خواهد بود.
نظام بودجه ریزی عملیاتی برنامه های توسعه ای را با موفقیت همراه می کند
به گزارش عطنا به نقل از ایرنا بوالقاسم حکیمی پور افزود: نظام بودجه ریزی برمبنای عملکرد با اختصاص بودجه تنها براساس برنامه ارائه شده از سوی هر دستگاه، مانع از به نتیجه نرسیدن برنامه و یا طولانی مدت شدن زمان اجرای آن خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه عدم استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی یکی از مهمترین مشکلات در به موفقیت نرسیدن برنامه های توسعه ای کشور بوده است، اظهار داشت: استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی درصد موفقیت برنامه های توسعه ای را به طرز چشمگیری افزایش خواهد داد.
وی دریافت بودجه برمبنای سنوات قبل به اضافه مبلغی جدید برای اجرای برنامه ها را از خصوصیات نظام بودجه ریزی سنتی عنوان کرد و افزود: طولانی شدن زمان اجرای برنامه ها و عدم موفقیت درصد زیادی از برنامه های توسعه ای مهمترین آفت نظام بودجه ریزی سنتی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه با بیان اینکه از نظر اقتصاد توسعه ای، هر کشوری باید دارای برنامه توسعه باشد، یادآور شد: قبل از وقوع انقلاب اسلامی، ایران دارای سه برنامه توسعه ای بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برنامه های توسعه ای از سال 1368 دنبال شد.
وی خاطرنشان کرد: روند اجرای برنامه های توسعه در بعد از انقلاب اسلامی نشان می دهد درصد موفقیت این برنامه ها بسیار کم بوده و این عدم موفقیت کامل به برنامه های بعد تحمیل شده است.
حکیمی پور با بیان اینکه برنامه اول توسعه کشور تنها حدود 25 تا 30 درصد به نتیجه رسید درحالی که می بایست همان 5 ساله به اتمام برسد، تصریح کرد: بخش بزرگی از عدم موفقیت برنامه ها ناشی از نظام بودجه ریزی سنتی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه با اشاره به انبوه مشکلاتی که از برنامه های قبل بر کشور تحمیل شده است، گفت: اکنون این نظریه مطرح می شود که برنامه ششمی ارائه نشود و تنها به رفع خلا ناشی از برنامه های قبل پرداخته شود.
وی ضرورت استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی برای موفقیت آمیز بودن برنامه های توسعه ای را مورد تاکید قرار داد.
حکیمی پور با اشاره به اینکه استانداردهای جهانی زمانی برنامه توسعه را موفقیت آمیز می دانند که 90درصد آن تا پایان برنامه تحقق یافته و توجیه قابل قبولی برای عدم موفقیت 10 درصدی وجود داشته باشد، تاکید کرد: تحقق 30 تا 35 درصدی برنامه های توسعه ای کشور بیانگر وجود روشی غلط در نظام برنامه ریزی و بودجه ریزی است.
به گفته این کارشناس ارشد اقتصاد، استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی که طی 36 سال اخیر نبوده خواهد توانست گره برنامه های توسعه ای را باز کرده و درصد موفقیت آنها را افزایش دهد.
یادآور می شود، براساس تعریفی که توسط صندوق بین المللی پول از بودجه ریزی عملیاتی عنوان شده است، بودجه ریزی عملیاتی عبارت است از روشها و سازوکارهایی که ارتباط بین اعتبارات تخصیص یافته به دستگاه های اجرایی را با خروجی ها و پیامدهای آنها از طریق بکارگیری اطلاعات عملکردی در تخصیص منابع تقویت می سازد.
نظام بودجه ریزی عملیاتی به عنوان یک نظام مدیریتی برای ارتقای کارایی و اثربخشی مصرف منابع سازمانی مورد توجه جدی دولت ها در سطوح ملی و محلی بوده است.