۰۴ اسفند ۱۴۰۰ ۰۸:۰۷
کد خبر: ۳۰۳۵۶۰

عطنا- چندی پیش در درگیری پلیس با مردم کشمیر هند یکی از نیرو‌های پلیس عکسی از شهید قاسم سلیمانی را که در خانه یکی از شهروندان کشمیری بوده می‌سوزاند و همین کافی بود که شهر به هم بریزد.

پس‌ازاین اتفاق مردم در دفاع از شهید سلیمانی به خیابان‌ها آمدند. این حضور مردمی پلیس را مجبور به عذرخواهی کرد و این عذرخواهی با حضور فرمانده پلیس که عکس از شهید سلیمانی و رهبر انقلاب را در دست گرفته صورت گرفت.

دراین‌باره عطنا به گفتگو با مجید رضا مومنی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی پرداخت.

عطنا: لطفاً پیرامون اهانت یک افسر هندی به سردار سلیمانی در کشمیر هند صحبت بفرمایید.

اهانت اخیر در کشمیر واقعاً جای تأسف دارد اما این موضوع عجیب و تازه نیست. جامعه هند و دولتی که امروز در رأس قدرت است بیشتر به مذهب هندو و هندوئیسم تمایل دارد، در تمام جوامع مختلف همیشه یک عده‌ای افراطی هستند و اعمالی مرتکب می‌شوند که ممکن است باعث شرمندگی ‌شود.

عطنا: دلیل عقب‌نشینی و عذرخواهی فرمانده پلیس کشمیر چیست؟

در پی این ماجرا شاهد عذرخواهی افراد اهانت گر بودیم و عکس‌های زیادی در خیابان و محلی که اتفاق رخ داد نصب شد، این اهانت جای تأسف دارد اما عذرخواهی این افراد نشان داد جامعه مسلمان هند و به‌ویژه شیعیان این منطقه دارای نفوذ هستند و می‌توانند مطالبه گری داشته باشند که این موضوع ارزشمند است.

اکثریت مردم در این کشور هندو هستند، اما به‌واسطه ساختار دموکراتیک، مسلمانان هم توانسته‌اند جایگاه خود را حفظ کنند. در بین سیاسیون هند به‌خصوص در کشمیر همواره یک دیدگاه منفی پیرامون انقلاب اسلامی وجود داشته چون انقلاب اسلامی در بین مسلمان این منطقه نفوذ دارد، حتی حرف‌هایی مطرح می‌شد که ایران بیشتر به پاکستان تمایل دارد و از این کشور حمایت می‌کند.

عطنا: آیا نشان ندادن واکنش از جانب ایران در این اتفاق به سرمایه‌گذاری هند در چابهار ارتباط دارد؟

واکنش نشان ندادن از سوی ایران نسبت به این موضوع ربطی به مسائل سیاسی ازجمله سرمایه‌گذاری هند در چابهار ندارد. ایران واکنش رسمی به این موضوع نشان نداد، به نظر می‌رسد همین‌که عذرخواهی انجام شد احتمالاً مسئولین این عذرخواهی را پذیرفته‌ و یک موضع جدی و سختی را اتخاذ نکردند.

 سرمایه‌گذاری هند در چابهار با توجه به قرارداد 25 ساله ایران با چین دیگر نمی‌تواند زیاد موضوعیت داشته باشد، خود شرکت‌های هندی هم خیلی تمایل به سرمایه‌گذاری در چابهار نداشته‌اند به‌خصوص وقتی‌که از قرارداد 25 ساله مطلع شدند.

عطنا: واکنش مناسب ایران نسبت به این اتفاق و همچنین ظلم هندوها به مردم مسلمان کشمیر چه باید باشد؟

در روابط رسمی و دیپلماتیک اگر اتفاقی بیفتد و طرف مقابل عذرخواهی کند، فضا تا حدی تلطیف می‌شود و کشورها از اتخاذ تصمیمات سخت و جدی جلوگیری می‌کنند.

در قانون اساسی و سیاست خارجی ایران حمایت از مظلومین جهان به‌ویژه مسلمانان جایگاهی ويژه دارد و طبیعتاً انتظار می‌رود هر جا که مسلمانی حضور دارد و در آنجا ظلم صورت می‌گیرد، ایران یک سیاست یکسان داشته باشد که این موضوع را ایران به‌خوبی در مواقع مختلف نشان داده و هر جا ظلمی بوده ایران صریحاً موضع گرفته است.

ما می‌توانیم از طریق دیپلماسی عمومی بر تغییر مواضع سیاسی دولت هند تأثیر بگذاریم ولی از ظرفیت‌های موجود در هند به‌خوبی استفاده نکرده‌ایم، کشور هندوستان پهناور است و عمده سرزمین‌های شمالی این کشور تا حد زیادی مشترکات تاریخی و فرهنگی با ایران دارند، باید توجه بیشتری به بعد روابط فرهنگی با این کشور داشته باشیم.

مردم دو کشور به یکدیگر احترام می‌گذارند و ریشه‌های فرهنگی و اشتراکات زیادی وجود دارد که زمینه استفاده دیپلماسی عمومی را در این کشور بیش‌تر می‌کند.

عطنا: آیا سیاست‌های رفتاری جمهوری اسلامی ایران با مسلمانان نقاط مختلف جهان متناقض است؟

 شاید سؤال پیش بیاید که چرا ایران در مسئله مسلمانان اویغور در چین به‌صراحت موضع نگرفته. اگرچه مسئولین صحبت‌هایی دراین‌باره داشته‌اند اما ازآنجایی‌که ایران به دنبال گسترش روابط دیپلماتیک و چندجانبه است از چالش‌ها پرهیز می‌شود تا کشور بتواند از ظرفیت‌ها بیشتر بهره‌برداری کند.

عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام                                              تلگرام

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
هنر و فرهنگ1
نشست علمی
به مناسبت هفتۀ جهانی بزرگداشت سعدی برگزار می شود:

نشست علمی "سعدی در چین و چین در آثار سعدی"

به مناسبت هفتۀ جهانی بزرگداشت سعدی، نشست علمی"سعدی در چین و چین در آثار سعدی، در دانشکدۀ ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار می شود.
مراسم آشنایی با جشن سال نوی چینی، در دانشکدۀ ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد
به همت انجمن علمی زبان چینی و مرکز تحقیقات چین،

مراسم آشنایی با جشن سال نوی چینی، در دانشکدۀ ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد

مراسم آشنایی با جشن سال نوی چینی، با هدف توجه به پیوندهای فرهنگی ایران و چین، در ایام جشن نوروز و جشن سال نو در چین، در دانشکدۀ ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار