۱۱ بهمن ۱۴۰۰ ۱۵:۲۹
کد خبر: ۳۰۳۴۴۹

عطنا - استادیار گروه تعاون و رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) گفت: شروع اجرای سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، به حرکت و جنب وجوش تمام سطوح جامعه نیاز دارد. جامعه قوی ایرانی تمایل به پیشرفت و حرکت دارد؛ حکومت می تواند برانگیزنده و تسهیل کننده چنین حرکتی در جامعه باشد و پس از آن که این حرکت و جنب وجوشِ پیشرفت، جامعه را فراگرفت، حکومت نقش هماهنگ کننده این حرکت ها را به عنوان سیاست گذار، به منظور تحقق الگو خواهد داشت.

دکتر مسعود عالمی نیسی گفت: بررسی و تحلیل گفته‌ها و نوشته‌های مسئولان و دانشمندان درباره سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و نحوه تحقق آن نشان می‌دهد که عمده آن‌ها به این امر معتقدند که برای تحقق این الگو، گام‌هایی را باید طی کرد و این گام‌ها باید به شکل متوالی و پشت سر یکدیگر طی شود.

وی ادامه داد: از نظر مسئولان و دانشمندان مذکور، گام اول، تدوین همه عناصر فلسفه اسلامی- ایرانی، گام دوم، شکل‌گیری مؤلفه‌های علم اسلامی- ایرانی مبتنی بر این فلسفه، گام سوم تحقق فناوری اسلامی- ایرانی مبتنی بر این علم و بر همین منوال گام های بعدی مربوط به صنعت و اقتصاد و فرهنگ باید به ترتیب طی شوند. بر اساس نظر دانشمندان یاد شده اگر این گام‌ها به همین ترتیب طی شوند، فرهنگ و تمدن اسلامی- ایرانی شکل می‌گیرد، اما بررسی تاریخ تمدن‌های بشری و حتی تمدن غربی نشان می‌دهد که این نگاه با طبیعت تکاملی جامعه، سازگار نیست و هیچ یک از جوامع انسانی، چنین راهی را نپیموده‌اند.

استادیار گروه تعاون و رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) گفت: رویکرد جایگزین، رویکرد «مارپیچ تکاملی تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» است. در این رویکرد، حرکت در همه زمینه‌ها و حوزه‌ها با هم آغاز می‌شود؛ چه در فلسفه، چه در علم، چه در حقوق، چه در سیاست و چه در سایر حوزه ها، حرکت در محوری نوین آغاز می‌شود و این گونه نیست که فقط در یکی از این حیطه‌ها آغاز شود. مهم آن است که فضایی متفاوت سرتاسر جامعه را فراگیرد. این حیطه‌ها در تکامل خود، حرکت مارپیچی دارند؛ یعنی فلسفه اسلامی- ایرانی به مانند جورچینی است که تکه‌های آن در مقاطع زمانی متفاوت، ساخته و تکمیل می‌شود و پس از گذشت زمان طولانی، تصویری به نام فلسفه اسلامی- ایرانی، کامل و با این ماهیت، شناخته می‌شود. در لابه‌لای ساخته شدن تکه‌های فلسفه، تکه‌های علم، فناوری، صنعت، اقتصاد، سیاست و ... نیز به طور هم‌زمان ساخته می‌شوند. از سوی دیگر، همه این حیطه‌ها و حوزه‌ها در یکدیگر اثر می‌گذارند و هر اقدامی در هر یک از ساحت‌ها در اقدامات بعدی سایر ساحت‌ها اثر می‌گذارد.

عالمی نیسی ادامه داد: در رویکرد قبل، مأموریت حکومت، حمایت از عده‌ای از دانشمندان است تا فلسفه اسلامی- ایرانی را تدوین کنند و به اتمام رسانند و سپس، نوبت به حمایت از عده دیگری از دانشمندان برای تدوین علم اسلامی- ایرانی است که حاکی از نگاه پروژه‌ای به موضوع است که کارفرمای آن حکومت است. اما در رویکرد مارپیچ تکاملی، وظیفه حکومت، در ابتدا برانگیختن و تسهیل حرکت و جنب‌وجوش در جامعه است که پس از فراگیری این حرکت، نوبت به ایجاد هماهنگی و هدایت آن می‌رسد.

وی اضافه کرد: این هدایت و هماهنگی حرکت های جامعه که از طریق سیاست گذاری صورت می گیرد، موجب تحقق نهایی اهداف الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خواهد شد؛ بنابراین، حکومت، اجرای سند الگوی اسلامی ایرانیِ پیشرفت، را با برانگیختن، تسهیل و رفع موانع حرکت های توسعه ای جامعه آغاز می کند و با هماهنگی و هدایت حرکت های گسترش یافته مذکور، صورت نهایی آن را محقق خواهد نمود.

عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام                                              تلگرام

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
پر بازدیدها
آخرین اخبار