دانشجویان برخی رشتههای علوم انسانی مانند روانشناسی و علوم اجتماعی میتوانند هم در پیشگیری و هم در درمان به ستاد مبارزه با مواد مخدر کمک کنند.
پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفتوگو با عطنا درباره همکاری و کمک دانشجویان رشتههای علوم انسانی در پیشگیری و درمان مصرف مواد مخدر گفت: یکی از مهمترین ارکان مبارزه با سوء مصرف مواد مخدر دانشگاهها هستند و بر همین اساس پیشگیری اولویت اول در ستاد مواد مخدر قرار دادیم. این پیشگیری اولیه باید در محیط خانه، محله، فضاهای آموزشی مانند قبل از دانشگاه و دانشگاه، فضاهای کاری اداری، نظامی و مجازی مداخله کند.
وی با بیان این که ما در محیط دانشگاهی دو هدف را دنبال می کنیم اضافه کرد: مصون سازی خود محیطهای دانشگاهی و تربیت نیروها و کادر متخصصی که در رشته های مختلف فارغ التحصیل شدند از اموری اهداف ما در محیط دانشگاهی بوده و این دانشجویان علاوه بر کار حرفهای خود میتوانند محیط اجتماعی را از آسیبها مطلع کنند و آموزش های لازم را ارائه دهند.
افشار در خصوص ارتباط ستاد مبارزه با مواد مخدر با دانشگاهها اظهار داشت: توافقهای مختلفی با وزارت بهداشت و علوم و تفاهمنامههایی با دانشگاههای آزاد، پیام نور، بهشتی و علامه طباطبائی برقرار کردیم و برای این که این مکانیسم فعال شود مناسبترین راه ایجاد تشکلهای دانشجویی پیشگیری از اعتیاد است که دانشجویانی که در برخی رشتهها مانند، پژوهشگری علوم اجتماعی، روانشناسی، مددکاری مشغول به تحصیل هستند، بتوانند وارد این فضاها شوند و کارهای پیشگیرانه انجام دهند.
وی افزود: چندین مرکز درمان اعتیاد در کشور وجود دارد که قبلا مجوزهای لازم برای تاسیس آن به معتادان بهبود یافته داده میشد اما در آئین نامه جدید ابلاغ شده است که تیم تخصصی متشکل از پزشک، مددکار و روانشناس بیایند و مجوز را کسب کنند و بر اساس توضیحات مطرح شده دانشجویان برخی رشتههای علوم انسانی میتوانند هم در پیشگیری و هم در درمان به ستاد مبارزه با مواد مخدر کمک کنند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به این مساله که ما انسانهای زیاد طلب هستیم که به دنبال راه میانه و میان بر زدن هستیم عنوان کرد: هیچ راه میانه و میان بری وجود ندارد که بدون تلاش ما را به هدف برساند. تبلیغات اقوا کننده ای که دانشجویان را تحریک میکند که با مصرف برخی قرصها و مواد گیرایی و شب امتحان آرام تر و موفقتری را خواهد داشت مطمئنا پایدار نیست.
او ادامه داد: شاید در کوتاه مدت جوابگو باشد اما تاثیرات مخرب آن به مرور خود را نشان میدهد. ما به دنبال صد هستیم اما غافل از این بوده که با این کار 70 را هم از دست خواهیم داد.
افشار درباره عدم وابستگی شدید به برخی مواد مخدر گفت: متاسفانه شیشه و مواد محرک جدید را غیر اعتیاد آور به دانشجویان و جوانان معرفی می کنند و مصرف این نوع مواد هیچ وابستگی بهوجود نمیآورد.
وی افزود: این مساله از یک جهت درست است چون این مواد وابستگی جسمی ندارند اما اعتیاد روانی و تخریب و آسیبهایی که به مغز وارد میکند، چندین برابر بیشتر از مواد سنتی است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره تاثیرات مخرب مصرف مواد صنعتی اظهار داشت: افراد به دنبال مصرف مواد صنعتی افراد دچار افزایش خلق میشوند و برای تثبیت خلق خود به دنبال استفاده از ترامادول و الکل میروند.
وی در پایان تصریح کرد: مجموعه مصرف این چند مواد باعث میشود که اگر اعتیاد به مواد سنتی ظرف مدت 8تا 10سال تمام مهارتهای مصرف کنندگان را از بین میبرد، در رابطه با مواد صنعتی با این نوع مکانیسم به 2تا4 سال کاهش یابد.