عطنا - سعید اسلامی بیدگلی در همایش «بازارنگر» که در حاشیه نخستین نمایشگاه «بورس، بانک و بیمه» مشهد برگزار شد افزود: البته بسیاری از سرمایهگذاران می توانند از فرصتهای سرمایهگذاری کوتاه مدت استفاده کنند، اما ناترازی های ما ادامه خواهد یافت، وضعیت سیستم پولی بهبود پیدا نخواهد کرد و در بهترین شرایط چیزی بین تورم چند سال اخیر و سطح تورم حدود ۲۰ درصدی نصیبمان خواهد شد.
وی اظهار کرد: همواره هم در نظام سیاسی - اقتصادی داخلی و هم در نظام اقتصادی - سیاسی بین المللی برندگانی از مذاکره و عدم مذاکره یا توافق و عدم توافق وجود دارند که در جریان مذاکره و سیاست گذاریهای پس از مذاکره تاثیرگذار خواهند بود مثلا همین چند هفته قبل یک نماینده مجلس در کمیسیون انرژی به حجم بالای ۲۸.۵ میلیون لیتر قاچاق سوخت اشاره کرد که عدد بسیار بزرگی است و حتما در هر سیاستگذاری از سوی ایران می تواند تاثیرگذار باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: البته بیرون ماندن ایران از اقتصاد بین المللی حتما برندگان بین المللی هم دارد که آنها هم در نتایج مذاکرات اثرگذار خواهند بود، بنابراین نمی توانیم بدون در نظر گرفتن این نکات و بررسی این موضوع به طور دقیق در مورد بازارهای مالی و وضعیت اقتصادی ایران صحبت کنیم.
اسلامی افزود: در صورت عدم توافق بین ایران و آمریکا، سطح ریسک در بازار سرمایه به شدت تغییر میکند و لزوما سهام وابسته به دلار شرایط نامطلوبی پیدا خواهد کرد، احتمالا اعتماد سرمایهگذار به هر گونه سرمایه گذاری رسمی کاهش جدی یافته و ریسک کلی به بازارهای رسمی کشور تحمیل خواهد شد، فارغ از اینکه رشد دارایی وابسته به آن با دلار ارتباط دارد.
وی اضافه کرد: روند جهانی، نشان میدهد نقش بورس در سبد سرمایهگذاری کاهش یافته است و نوسانات شدید اقتصادی در ایران سرمایهگذاران را به سمت فعالیتهای کوتاهمدت سوق میدهد.
این اقتصاددان گفت:در سال جاری سهم مبادلات رمز ارزی یا «کریپتوکارنسی» در بازار سرمایه بسیار افزایش یافته و کنترل آن بیشتر شده،پ و تحلیل ما این است که همین چند صرافی در کشور سطح مبادلات روزانه شان از بازار سرمایه بیشتر بوده است، البته در شرایط کنونی بازار سرمایه شرایط بهتری دارد.
اسلامی افزود: بدون اصلاحات اقتصادی و مدیریت ریسک، آینده بازار سرمایه و اقتصاد ایران بسیار نامشخص است.
کمبود زمین، بزرگترین مشکل بخش مسکن است
یک تحلیلگر دیگر مسایل اقتصادی نیز در این نشست کمبود زمین در مناطق شهری را بزرگترین مشکل بخش مسکن دانست و گفت: سهم زمین از هزینههای ساخت مسکن در تهران به بالای ۶۰ درصد رسیده است، در شرایط کنونی پایین آوردن قیمت زمین به سادگی امکانپذیر نیست و این موضوع باعث بالا ماندن هزینه ساخت و قیمت مسکن میشود.
داوود سوری با اشاره به رکود عمیق بازار مسکن در سالهای اخیر افزود: حجم مبادلات در بازار مسکن تهران از ۸.۸ درصد در سال ۱۳۹۳ به حدود ۱.۳ درصد در سال گذشته رسیده که این رکود در بخش ساخت و ساز هم قابل مشاهده است.
وی با اشاره به این که قیمت مسکن در سه سال گذشته نرخ رشد پایینتری نسبت به سایر داراییها داشته است تصریح کرد: بورس، سکه و دلار به عنوان داراییهای قابل مبادله، جایگزین مسکن شدهاند که نشاندهنده تغییر در نگرش به نگهداری داراییها در کشور است.
این اقتصاددان، ریسک نقدشوندگی را از جمله ریسکهای عمده در بازار مسکن دانست و گفت: پایین بودن نقدشوندگی مسکن، ریسک سرمایهگذاری را بالا میبرد و بازدهی بخش مسکن را نسبت به سایر بخشها کمتر میکند.
سوری با بیان این که سطح درآمدهای مردم نسبت به قیمت داراییها بسیار پایین است اظهار کرد: این موضوع باعث شده است که خانوارها تقاضای کمتری برای مسکن به ویژه مسکن نوساز داشته باشند.
او در خصوص تاثیر توافق هستهای بر بازار مسکن گفت: در صورت توافق در مذاکرات ایران و آمریکا، تاثیر زیادی در رشد اقتصادی ایجاد نخواهد شد، اما این توافق احتمالی شاید باعث شود که برخی از محدودیتها در معاملات بنگاهها برداشته شود و به رشد بهتر بازار بورس و اوراق درآمد ثابت کمک کند.
به گفته وی، در حالت «نه جنگ و نه مذاکره»، رکود و افزایش ملایم قیمت مسکن ادامه خواهد یافت.