۱۰ دی ۱۴۰۳ ۱۴:۳۵
کد خبر: ۳۰۵۸۲۷

عطنا - خبرنگار عطنا با خانم دکتر مهسا پهلوان استاد زبان‌شناسی دانشگاه دولتی کاشان و فارغ‌التحصیل دانشگاه علامه طباطبایی گفتگویی کرده که در ادامه می خوانید.

زبان شناسی چیست و چرا شما این رشته را انتخاب کردید؟

زبان‌شناسی را میتوان رشته ای تخصصی با هدف بررسی و شناخت علمی زبان و اجزای تشکیل دهنده آن از جمله آواها، واژه‌ها، جملات، معانی و منظورها دانست. اینجانب پس از پایان دوره کارشناسی‌ام در رشته زبان و ادبیات انگلیسی به سبب علاقه فراوانم به مباحث زبانشناختی گام در این مسیر نهادم.

آیا می توانید تعریف ساده ای از این رشته برای ما ارائه کنید؟

اگر زبان را مجموعه ای نظام مند و سامان‌یافته از اجزای مختلف بدانیم که مهمترین ویژگی انسان است و بسیار قاعده‌مند و پیچیده تر از نظام ارتباطی سایر موجودات است آنگاه ضروری به نظر می‌رسد که باید این ویژگی مورد مطالعات ویژه قرار گیرد؛ چه به لحاظ نظری و یا کاربردی. چنین بررسی‌های در حوزه کار زبانشناسان است.  برای مثال مطالعه آواهای زبانی، نحوه شکلگیری واژه‌ها در زبان، ساخت جملات و معانی در حیطه زبانشناسی نظری و پرداختن به آسیب‌های زبانی که مردم بدان دچار هستند، مسئله زبان‌آموزی کودک، دوزبانگی مسائل روانشناختی و جامعه‌شناختی زبان از جمله موارد زبانشناسی کاربردی محسوب می‌شوند. البته که دایره این علم بسیار گسترده است.

ارتباط زبان شناسی و دیگر رشته های علوم انسانی به چه شکل است؟

آنها بسيار مرتبط هستند. زبان به عنوان ابزار مهمي در علوم انساني شناخته ميشود  به طوري که زبانشناسی با ساير حوزه ها ارتباطات ميان رشته ای دارد؛ حوزه هایی نظیر جامعه‌شناسی زبان، روانشناسی و عصب‌شناسی زبان، زبانشناسی قضایی، زبانشناسی بالینی و … به ارتباط میان این علوم می‌پردازند.

مثلا در حوزه جامعه‌شناسی زبان مطالبی نظیر جنسیت و تاثیر آن بر زبان و یا انواع گویش‌ها و گونه‌های زبانی مطرح می‌شوند.  و یا در حوزه عصب‌شناسی زبان به رابطه میان ساختار مغز انسان و زبان پرداخته می‌شود که مسائلی میان‌رشته‌ای هستند.

لطفا از افتخارات خودتان بگویید و اینکه چگونه عضو هیات علم شدید؟

اگر در خصوص افتخار مسئله‌ای مطرح باشد  در جایگاه تلمذ از اساتید برجسته خود همچون جناب آقای دکتر محمد دبیرمقدم، مرحوم جناب آقای دکتر کوروش صفوی، سرکار خانم دکتر ویدا شقاقی و جناب آقای دکتر مجتبی منشی‌زاده و سایر اساتید فرهیخته دانشگاه علامه طباطبایی هستم و این مایه مباهات دوران تحصیل بنده تا به امروز است.

اما چاپ مقالات داخلی و خارجی در حوزه زبانشناسی، چاپ کتابی در زمینه زبانشناسی، دعوت به سخنرانی در کنفرانس‌ها، دعوت بعنوان داور نشریات معتبر داخلی و خارجی همچون ژورنال زبان و  زبانشناسی از جمله موارد مهم رزومه ‌ام می دانم. برای فارغ‌التحصیلان مقطع دکتری که علاقه‌مند به تدریس بوده و رزومه‌ قابل توجهی داشته باشند مسیر تدریس دانشگاهی معمولا هموار میشود و اینجانب هم از این موضوع مستثنا نبوده و در حال حاضر مدرس زبانشناسی در دانشگاه دولتی کاشان هستم.

خبرنگار: محمدحسین واحدی

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

روبیکا                         روبینو

بله             ایتا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
هنر و فرهنگ1
کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم
کتاب چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی منتشر شد:

کرونا؛ نادانی انسان در عصر علم و فناوری قرن بیست و یکم

کتاب«چشم انداز‌های ارتباطی پاندمی»جدیدترین اثر دکتر هادی خانیکی با گردآوری وتدوین حبیب راثی تهرانی، با نگاهی ارتباطی به بیماری کرونا، به‌تازگی ازسوی مرکز نشر دانشگاهی منتشر و راهی بازار نشر شده است.
فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!
حمایت بی‌شرمانه شاهین نجفی از فحاشی و توهین عناصر ضدانقلاب به مردم ایران:

فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!

شاهین نجفی خواننده هتاک، فحش دادن را بخشی از ابزار کار خود و از سنت‌های خود و عناصر ضد انقلاب دانست و خواست که مردم فحاشی کردن را به عنوان بخشی از فرهنگ و سنت‌های خود بپذیرند!!
هنر و فرهنگ2
دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد
معرفی کتاب: "دروازه بانی"، اثر پاملا شومیکر، ترجمه دکتر حسین افخمی:

دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد

بنابر نظر پاملا شومیکر، استعاره "دروازه‌بانی" را می‌توان برای هرموقعیت تصمیم گیری و با هرمیزان اطلاعات به کار برد؛ چه این انتقال از طریق کانال‌های جمعی و چه از طریق کانال های بین‌فردی باشد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار