۰۹ مهر ۱۴۰۳ ۱۰:۳۴
کد خبر: ۳۰۵۶۳۴

عطنا - در حالی که بسیاری از گروه‌ها از اسلامگرا تا چپ در ترکیه به شهادت سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان واکنش نشان دادند، آنچه در رسانه‌های ترکیه منعکس شد نشان می‌دهد که گروه‌های چپ گرای ترکیه بیش از جناح اسلامگرای مدافع اردوغان در این کشور از جبهه مقاومت حمایت کرده و جنایت آمریکا و صهیونیست‌ها در لبنان را محکوم می‌کنند.

واکنش رسانه‌های ترکیه به شهادت شهید حسن نصرالله چشم انداز مهمی برای درک نگرش ترکیه به مسئله فلسطین و جبهه مقاومت ارائه می‌دهد. در این تحلیل توضیح می‌دهیم که رسانه ها، احزاب و گروه‌ها در ترکیه چه واکنش‌هایی نشان دادند و ریشه این واکنش‌ها بر چه اساسی استوار است.

در ابتدا لازم به ذکر است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در پیام خود در خصوص حملات رژیم اشغالگر به لبنان نامی از حزب الله و نصرالله نبرد و در مورد شهادت سید حسن نصرالله هیچ اظهارنظری نکرده است. از طرف دیگر وزارت امور خارجه ترکیه هم در این مورد بیانیه‌ای نداد.

البته هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در خصوص این موضوع اظهاراتی را در مصاحبه با TRT (تی‌آرتی) داشته است، اظهارات وی سوالاتی را در ذهن‌ها ایجاد کرد. او گفت: نصرالله شخصیت مهمی در منطقه بود. او شخصیت مهمی برای لبنان بود. صادقانه بگویم، من فکر می‌کنم که پر کردن خلاء ناشی از غیبت او دشوار خواهد بود. مرگ نصرالله ضایعه بزرگی هم برای حزب الله و هم برای ایران بود. ۱۰ روز پس از شروع جنگ (طوفان الاقصی) با او در لبنان ملاقات کردیم. در شرایط بسیار سخت، دیدار کردیم.

با وجود اینکه نمی‌دانیم این جلسه با میانجیگری کدام کشور برگزار شده و محتوای آن چه بوده است، اما به وضوح می‌بینیم که جلسه مذکور تغییری در نگرش متعصبانه دولت حزب عدالت و توسعه نسبت به حزب الله ایجاد نکرده است.

اگر واکنش‌ها به شهادت حسن نصرالله در ترکیه را ارزیابی کنیم، به صراحت می‌توان گفت در حالی که چپ‌های ترکیه از جبهه مقاومت حمایت می‌کردند، اسلامگران ترکیه به جز احزاب و گروه‌های سیاسی مبتنی بر جنبش چشم انداز ملی که پایه‌های آن را مرحوم نجم الدین اربکان بنا نهاد، از شهادت نصرالله خوشحال شدند؛ چه رسد به این که از جبهه مقاومت حمایت کنند.

از طرف دیگر البته مسلمانان ترکیه که نزدیک به انقلاب اسلامی هستند، اعم از شیعه و سنی شهادت حسن نصرالله را تسلیت گفتند و حمایت خود را از جبهه مقاومت اعلام کردند. با این حال، از آنجایی که آن‌ها خودشان را "انقلابی" می‌نامند، نه یک جناح اسلامگرا، درست‌تر است که واکنش‌های آن‌ها را تحت عنوان جناح اسلامگرا ذکر نکنیم.

محورهای اصلی تبلیغاتی رسانه های نزدیک به اردوغان 

در حالی که رسانه‌های نزدیک به حزب عدالت و توسعه از شهادت شهید حسن نصرالله خوشحال بودند، همگی اخباری را که منتشر کردند که سه محور مشترک اصلی داشت:

۱. فرقه گرایی مبتنی بر دروغ پراکنی: تقریباً همه این رسانه‌ها مدعی شدند که نصرالله سنی‌ها را در سوریه قتل عام کرد. در واقع دلیل اینکه آن‌ها این ادعا‌های بی اساس را مطرح می‌کنند این است که حزب الله مخالفان مسلح مورد حمایت حزب عدالت و توسعه در سوریه را شکست داد. حزب الله با تروریست‌های تکفیری تحت حمایت آمریکا-اسرائیل-ترکیه در سوریه جنگید و منطقه را از دست تروریست‌های داعش و گروه‌های تکفیری نجات داد، با این حال، چون چنین دستاوردی خلاف منافع آن‌ها بود، جناح اسلامگرای ترکیه و نزدیک به حزب عدالت و توسعه او را قاتل اعلام کرد.

۲. نشر دروغ‌های یک جاسوس شیعه انگلیسی: آن‌ها به دروغ مدعی شدند ایران اطلاعات آدرس محل اقامت نصرالله را به اسرائیل داده است. در همین راستا خبری با تیتر «ایران نصرالله را فروخت» منتشر کردند. آن‌ها این ادعا‌ها را بر اساس اظهارات بی اساس محمد علی الحسینی، دبیر شورای اسلامی عرب که چهار روز قبل از شهید شدن نصرالله با العربیه مصاحبه‌ای داشت، استوار کردند. الحسینی که یک شیعه‌ی انگلیسی است، در این اظهارات، خطاب به نصرالله می‌گوید: وصیتت را بنویس، ایران تو را فروخت. این فرد همکاری‌های نزدیکی با صهیونیست‌ها و گروهک منافقین دارد و از یک دهه قبل به علت جاسوسی امکان همکاری با حزب الله لبنان را از دست داده بود.

۳. نشر مطالب متناقض: رسانه‌های مورد بحث با تیتر «الان نوبت ترکیه است» خبری را منتشر کردند که پر از تناقض است. این رسانه‌ها نوشتند: «اگر دست اسرائیل به نصرالله رسید، به زودی به سوریه و ایران نیز خواهد رسید. در این صورت ترکیه همسایه مرزی با اسرائیل خواهد بود». در واقع این اظهارات ثابت می‌کند که این رسانه‌ها در تناقض کامل هستند. زیرا اسرائیل نصرالله را به شهادت رساند، چون او مانعی بر سر راه اهداف رژیم صهیونیستی در منطقه بود. از یک طرف نگران تشدید تنش‌ها در منطقه هستند و از طرف دیگر از شهادت نصرالله که بزرگترین جنگ را علیه اسرائیل انجام می‌داد، خوشحال هستند. این موضع گیری‌ها غیرمنطقی و متناقض است.

رویکرد رسانه های چپ‌گرا و ملی گرا

روزنامه ملی متعلق به حزب اسلامگرای سعادت که بنیانگذار این حزب نجم الدین اربکان است، شهادت نصرالله را تسلیت گفت و از رسانه‌های نزدیک به حزب عدالت و توسعه به دلیل نگرش‌های فرقه‌ای آن‌ها انتقاد کرد. این روزنامه در طی روز‌های بعد از طوفان الاقصی تا به امروز از جبهه مقاومت حمایت کرده است.

احزاب چپگرای ترکیه و رسانه‌های متعلق به آن احزاب به جز حزب CHP (حزب جمهوری خلق) حمایت خودشان را از جبهه مقاومت اعلام و ترور نصرالله توسط اسرائیل را به شدت محکوم کردند. لازم به ذکر است که حزب جمهوری خلق، حزبی است که همیشه مخالف جبهه مقاومت بوده است. این بسیار مهم است که این حزب هرگز از سوی افکار عمومی ترکیه به عنوان یک حزب چپگرا پذیرفته نشده و همواره متهم به تقویت حزب حاکم ترکیه بوده است.

رسانه مورد بحث با تاکید بر اینکه نصرالله رهبر تمام مستضعفان جهان است گفت: «نصرالله رهبر مردم مستضعف جهان و رهبر مبارزه با استعمار بود. کسانی که امروز کنار حزب الله و نصرالله نیستند و از آن‌ها حمایت نمی‌کنند در واقع از امپریالیسم و مستکبران حمایت می‌کنند.»

فاتح یاشلی، آکادمیسین و ستون نویس ترک در روزنامه SOL در پیام خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اگر حزب الله شیعه از نسل کشی مردم سنی فلسطین در غزه جلوگیری نمی‌کرد، اسرائیل نصرالله را نمی‌کشت. اسلام گرایان ترکیه که به اصطلاح خود را دشمن اسرائیل می‌نامند حتی یک گلوله هم به سمت اسرائیل شلیک نکرده اند. آن‌ها با فرقه گرایی مرگ نصرالله را جشن می‌گیرند، این ننگ بزرگی است. او افزود: ترکیه که به‌اصطلاح خود را دشمن اسرائیل می‌نامد، برای مرگ پادشاه سعودی که طرفدار آمریکا-اسرائیل است، عزای عمومی اعلام کرد، ولی برای درگذشت نصرالله، رهبر حزب‌الله که تنها قدرتی در منطقه است که اسرائیل را شکست داد، حتی اعلامیه تسلیت هم نمی‌دهد؛ چه برسد به اعلام عزای عمومی.

از بین گروه‌ها و احزاب مخالف در ترکیه حزب وطن، TİP (حزب کارگران ترکیه)، TKP (حزب کمونیست ترکیه)، EMEP (حزب کارگر)، THK (جنبش کمونیستی ترکیه)، EHP (حزب خدمت) شهادت نصرالله را تسلیت گفتند.

حزب کمونیست ترکیه در بیانیه خودش گفت: اسرائیل پاسخگوی اقدامات خود در فلسطین، لبنان و سوریه خواهد بود. کشته شدن نصرالله و بسیاری از مبارزان مقاومت، فقط اثبات کننده شکست پذیر بودن اسرائیل است. همپنین جنبش کمونیستی ترکیه هم بیان کرد: مردم ما باید همیشه به یاد اسلامگرایان صهیونیستی باشند که از مرگ نصرالله خوشحال هستند.

علاوه بر این، روزنامه SOL یک خبر منتشر شده در سال ۲۰۱۳ را دوباره رسانه‌ای کرد که در این خبر علت ناراحتی حزب عدالت و توسعه و رسانه‌های نزدیک به حزب عدالت و توسعه از سیدحسن نصرالله با این جملات توضیح داده شده است: گناه نصرالله، جنگیدن علیه اشغالگری است. هدف جدید ائتلاف حزب عدالت و توسعه-اسرائیل-ارتش آزاد سوریه، نصرالله است. سخنرانی نصرالله در باره حمایت از سوریه، گروه‌های مسلح در سوریه و کسانی را از آن‌ها حمایت می‌کنند (ترکیه) به شدت در شرایط سختی قرار داد. آنقدر که بکیر بوزداغ (نماینده مجلس حزب عدالت و توسعه که آن زمان معاون نخست وزیر بود) گفت که حزب الله باید نام خودش را به "حزب الشیطان " تغییر دهد.

از طرف دیگر بیانیه نصرالله در مذمت "همکاری با آمریکا و اسرائیل" حزب عدالت و توسعه و اخوان المسلمین را تحت فشار سیاسی قرار داد. به همین دلیل حزب عدالت و توسعه با طراحی یک پروژه فرقه‌ای شروع به شستشوی مغزی مردم ترکیه علیه حزب الله کرد. به عبارت دیگر، از زمانی که حزب الله جلوی اهداف آن‌ها را در سوریه گرفت، این ائتلاف سه گانه حزب الله را در تیررس قرار داد.

روزنامه آیدینلیک، وابسته به حزب وطن، با تیتر: «فرمانده شهید است؛ فرماندهی ابدی است» شهادت نصرالله را تسلیت گفت و در این خبر سال‌های مبارزات پرافتخار حزب الله را تشریح کرد. جنبش هزار جوان برای فلسطین نیز شهادت حزب الله را تسلیت گفت و راهپیمایی در حمایت از مقاومت با بنر‌هایی با مضمون «ما با شجاعت برای مقاومت فلسطین و لبنان راهپیمایی می‌کنیم» ترتیب داد.

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

روبیکا                         روبینو

بله             ایتا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* :
* نظر:
هنر و فرهنگ1
فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!
حمایت بی‌شرمانه شاهین نجفی از فحاشی و توهین عناصر ضدانقلاب به مردم ایران:

فحش دادن بخشی از ابزار کار و سنت ماست!

شاهین نجفی خواننده هتاک، فحش دادن را بخشی از ابزار کار خود و از سنت‌های خود و عناصر ضد انقلاب دانست و خواست که مردم فحاشی کردن را به عنوان بخشی از فرهنگ و سنت‌های خود بپذیرند!!
هنر و فرهنگ2
پایان انحصار رسانه‌ها
کرسی آزاد اندیشی

پایان انحصار رسانه‌ها

کرسی آزاداندیشی"پایان انحصار رسانه ها" باحضور نمایندگانی ازفعالان نمایش خانگی، وی او دی‌ها و سازمان صداوسیما برگزارمی‌شود.
دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد
معرفی کتاب: "دروازه بانی"، اثر پاملا شومیکر، ترجمه دکتر حسین افخمی:

دروازه‌بانی، تاثیر مستقیمی بر برداشت ما از واقعیت‌های اجتماعی دارد

بنابر نظر پاملا شومیکر، استعاره "دروازه‌بانی" را می‌توان برای هرموقعیت تصمیم گیری و با هرمیزان اطلاعات به کار برد؛ چه این انتقال از طریق کانال‌های جمعی و چه از طریق کانال های بین‌فردی باشد.
پر بازدیدها
آخرین اخبار