عطنا - روز دوازدهم اردیبهشتماه سالروز شهادت استاد مطهری، معلمی است که در طول زندگی با برکت خود با بهرهگیری از دیدگاه اسلامی و نگاه عمیق به جامعه و آنچه جامعه اسلامی بدان نیازمند است، آثار مکتوب ارزشمند بسیاری از خود برجای گذشت.
دکتر سید مهدی طاهری رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه شهید مطهری یک استاد فیلسوف، متفکر، نظریهپرداز و منتقد بود، گفت: در مجموعه کتابخانه دانشگاه علامه طباطبائی در حدود 50 عنوان پایاننامه و رساله دکتری درباره دیدگاهها، جنبههای شخصیتی و نظریات این استاد شهید وجود دارد.
وی ادامه داد: این 50 عنوان فقط پایاننامهها و رسالههای دکتری توسط دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی است که به رشته تحریر درآمده و توسط اساتید این دانشگاه هدایت و راهنمایی شده است.
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی افزود: اگر دیگر منابع مانند کتاب، مقاله، کلیپ، تصویر و موارد دیگر که توسط افراد مختلف و خارج از اعضای این دانشگاه تدوین شده و در مجموعه کتابخانه آن وجود دارد را نیز محسوب کنیم، قطعاً تعداد تولیدات علمی در خصوص شهید مطهری خیلی بیشتر از 50 عنوان میرسد.
طاهری با اشاره به اینکه شهید مطهری اندیشههای ژرف و عمیقی در خصوص پدیدههای مختلف دارد، عنوان کرد: اندیشهها و تفکر این شهید بزرگوار نسبت به پدیدهها و حقایق، مهمترین ویژگی بوده که در آثار پژوهشی پایاننامهها و رسالهها به آن توجه شده است.
وی اظهار کرد: تمرکز این پایاننامهها و رسالهها را میتوان به سه بخش کلی تقسیم کرد که بخش اول مربوط به دیدگاههای این استاد نسبت به پدیدههای اجتماعی و فرهنگی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شهید مطهری به دلیل دانش، تأمل و تعمق خاصی که نسبت به پدیدهها و مفاهیم داشت، نظریههای مختلفی را بیان کرد، افزود: بخش دوم ازلحاظ موضوعی به نظریههای این استاد در حوزههای مختلف مربوط میشود، رویکردهای ناب ایرانی و اسلامی را در دیدگاههای این استاد میتوان دید که در قالب نظریههای مختلف مطرح شده است.
طاهری با بیان اینکه بخش سوم مربوط به نقد و بررسی آراء فیلسوفان و متفکران غربی میشود، تصریح کرد: پیش از انقلاب اسلامی در کشور بهخصوص در قشر فرهیخته معمولا نظریههای غربی به دلیل رویکردهای غربگرایانه بیشتر مطرح بود و این استاد شهید با نقد این نظریهها از دیدگاه اسلام و فرهنگ غنی ایرانی، حرکت شایستهای انجام دادن.
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه نقدهای شهید مطهری درگذشته و حتی اکنون در جامعه دانشگاهی کشور بسیار تأثیرگذار بوده و باعث آگاهی شده است، گفت: وی با نقد و بررسی آراء فیلسوفان غربی که ریشه در رویکردها و اعتقادات انسانگرایانه صرف داشت، باعث افزایش آگاهی در سطح جامعه فرهیختگان و همچنین کمک به شکلگیری انقلاب ناب مبتنی بر اسلام محمدی شد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: دانشگاه علامه طباطبائی بهعنوان بزرگترین دانشگاه علوم انسانی و اجتماعی ایران، دارای آثار پژوهشیهای مختلف پیرامون دیگر شخصیتهای برجسته علمی نیز است که این موضوع نشان دهنده جایگاه بلند این دانشگاه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امید است با الگو گرفتن از شخصیتهای منحصربهفرد و ممتاز کشورمان ازجمله شهید مطهری بتوانیم در مسیر درست حرکت کنیم و در این راستا کسب اندیشه و دانش داشته باشیم.
برخی از 50 عنوان رساله و پایاننامه دکتری موجود در کتابخانه دانشگاه علامه طباطبائی شامل ارائه الگوی خودآگاهی برای دانشآموزان دورهی اول متوسطه مبتنی بر اندیشههای شهید مطهری (ره)، بررسی علت گرایش به شر و گزینش شر با تکیهبر آرای شهید مطهری و هانا آرنت، تحلیل و بررسی دیدگاههای تربیتی، اخلاقی و فلسفی استاد شهید مطهری، بررسی تطبیقی دیدگاههای انسانشناختی استاد مطهری و کارل راجرز، بررسی فلسفه تربیت عاطفی از دیدگاه شهید مطهری و ملاک صدق و کذب قضایا از دیدگاه علامه طباطبایی و استاد مطهری میشوند.
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: