عطنا- کتاب حقوق خبر و خبرنگاران در اسلام تالیف دکتر هدی غفاری و دکتر سید محسن قائمی خرق در مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی است.
رسانه های جمعی اینک به بخش انفکاک ناپذیری از جهان ما تبدیل شده اند و همه مردم بدون استثنا در شبکه های درهم تنیده ای از رسانه های خبری گرفتار شده اند. رسانه های خبری مهمترین کانون های هدایت از سوی سیاست گذاران و مخاطبان آنان مهمترین مقاصد استثمارگران و نیز دلسوزان بشریت هستند.
حقوق رسانه ها دیگر اصطلاحی ناشناخته نیست و همۀ اهالی رسانه پذیرفته اند که باید در چارچوب ضوابطی حرکت کنند که قانون گذاران ترسیم کرده اند.
رسانه های خبری، مهمترین کانون تعارض میان حاکمیت، مردم و خبرنگاران به منزلۀ حلقۀ واسطه هستند. ابهامات فقهی و حقوقی موجود در میان اضلاع ثلاثه نامبرده از سویی بیان اصول حاکم بر رسانه های خبری و از سویی دیگر، رازگشایی نسبت میان حکومت و رسانه و در نهایت، تبیین آزادی ها و تکالیف خبرنگاران را ضرورتمند می سازد.
نگارنده سعی دارد در این کتاب به این سوال پاسخ دهد که چگونه می توان زیرساخت ها و مبانی فکری ایجاد و ادارۀ رسانۀ خبری و خبرنگاران را فراهم کرد، به نحوی که ضمن رعایت اصول اسلامی، تامین و کسب اعتماد مخاطبان را موجب شود و اینکه خبرنگاران از چه نظام حقوقی برخوردار هستند که برای این کار، مطالعۀ ابعاد نظری و کارکردها و مولفه های اساسی خبر و اطلاع رسانی و نیز حقوق خبرنگاران ضرورت دارد.
در حقیقت، خبر به دلیل تاثیر آن در زمینه های مختلفی از جمله مسائل سیاسی، ساحات اجتماعی، فرهنگی و نیز اقتصادی از دیرباز به طور جدی مورد توجه بوده است به حدی که باب مهمی از کتب فقه به بحث خبر و منبع خبری و نوع خبر اختصاص یافته است. لیکن برخی از این آثار در حوزه اطلاع رسانی قرار گرفته و برخی نیز صرفاً به اهمیت خبر در اسلام پرداخته و در حقیقت از وجهۀ حقوقی و نیز تطبیق با حقوق بین الملل غافل بوده اند.
این کتاب به سبک توصیفی-تحلیلی نوشته شده و درصدد است بخشی از نقطه های تلاقی دو حوزه دین و خبر را در عرصه اکتشاف خبر، تحلیل خبر و انتشار خبر و نیز حقوق و مسئولیت های خبرنگاران را بررسی کند و تصویری هر چند کلی از فضای حاکم دهد.
این کتاب نوشته ای است که می توان از آن به منظور بازنگری قانون مطبوعات و یا تهیۀ سندی به عنوان لایحه جامع حقوق خبرنگاران استفاده کرد.
عطنا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: