یکی از وقایع شب امتحان که معمولا تا بعد از امتحان نیز با دانشجو همراه است، استرس و اضطراب است. دانشجویی که نمی تواند استرس خود را کنترل کند، حتی اگر مطالب امتحان را از همکلاسی های خود بهتر بداند، باز هم خوب امتحان نمیدهد.
به گزارش عطنا به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران، بسیاری از دانشجویان در دوران امتحان خود استرس دارند. اما گاهی اوقات این اضطراب به حدی می رسد که بر عملکرد عادی فرد تاثیر منفی می گذارد.
استرس میتواند به قلب آسیب برساند و حتی گرفتگی شریانهای قلبی را تشدید کند؛ تحقیقات جدید نشان میدهد این شرایط باعث ایجاد برخی از هورمونهای استرس در جریان خون میشود که ضعف سیستم دفاعی بدن را به همراه دارد و بدن را در مقابل بیماریهای عفونی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا آسیب پذیرتر میکند؛ همین طور ارتباط تنگاتنگی بین بیماریهایی از قبیل سوزش معده و تبخال تا آسم و سرطان با سطوح بالای استرس در بدن وجود دارد. افزایش استرس حتی می تواند افت حافظه را با بالا رفتن سن تشدید کند.
داشتن کمی اضطراب و دلهره در ایام امتحانات امری طبیعی و معقول است چرا که مـوجب حرکت و انگیـزه بچه ها برای یادگیری و موفقیت می شود. اما اگر این نگرانی به حدی برسد که تاثیر منفی بر روند آموزش روزانه دانشجویان بگذارد و مانعی برای پیشرفت آنها شود، غیرطبیعی و نامعقول است.
علت تشویش بیش از اندازه گروهی از دانشجویان، عدم استفاده درست آنها از نیروی فکری - ذهنی شان است. آنها میتوانند با کمی تلاش، برنامه ریزی و به کارگیری روش های گوناگون کاهش اضطراب موفقیت خود را در امتحانها تضمین کنند.
باورهایی که موجب اضطراب دانشجویان از امتحان میشود اغلب تصورها و نگرشهای منفی و کاهش دهنده قوای ذهنی و انگیزشی هستند. برای مثال:
- اگر در امتحان قبول نشوم تمام اعتبارم را از دست خواهم داد.
- کاش اول سال درس ها را به طور کامل می خواندم.
- من یک بدشانس واقعی هستم و تمام سوالاتی که بلد نیستم، سر امتحان خواهند آمد.
- به طور حتم کمترین نمره کلاس نصیب من خواهد شد.
راههای مقابله با انواع استرس در ساعات منتهی به امتحان: