نخستين همايش ساليانه مشترک دانشگاه علامه طباطبائي و دانشگاه علوم انساني و اجتماعي سنپترزبورگ حضور انستيتو فلسفه و شرق شناسي آکادميعلوم روسيه، مرکز مشارکت و تمدن نزد انستيتو روابط بينالملل مسکو، موسسه مطالعات قفقاز، دانشگاه شهيد بهشتي، دانشگاه ايراني فرهنگيان، دانشگاه دولني مسکو، دانشگاه دولتي علوم انساني روسيه، دانشگاه دوستي ملل روسيه و موزه ارميتاز در موضوع گفتگوي فرهنگي ايران و روسيه در دانشگاه علوم انساني و اجتماعي سنپترزبورگ برگزار شد.
به گزارش عطنا و به نقل از انديشکده ديدبان روسيه ، در ابتداي اين همايش زولوتوک کريلين الک واديميچ معاون رئيس دانشکاه سنپترزبورگ در امور بين الملل ضمن ابراز خوشحالي گفت: امروز در دانشگاه ما اتفاق بزرگي اتفاق رخ ميدهد و روزهاي علم، فرهنگ و آمزش را در دانشگاه سن پترزبورگ افتتاح ميکنيم.
وي براي افتتاح اين همايش بزرگ علمي از پروفسور الکسادر سرگويچ زاپيسوتسکي رئيس دانشگاه و عضو پيوسته آکادميفرهنگ روسيه دعوت کرد. زاپيسوتسکي تاکيد کرد: امروز روز بزرگي نه تنها براي دانشگاه که براي روسيه است؛ ما در دانشگاه خودمان ساليانه بيش از بيست کنفرانس برگزاري ميکنيم، اما آنچه امروز برگزار ميکنيم نياز به کلمات خاص دارد.
وي با اشاره به سياستهاي ضد غرب طي ساليان گذشته ادامه داد: غرب سالها تلاش ميکرد تا حضور ايران را در عرصه بين الملل منزوي کند و رفتاري داشت که اکنون تلاش ميکند با ما داشته باشد. من ميخواهم بگويم که اين سياست غرب نسبت به ايران با شکست کامل مواجه شد.
رئيس دانشگاه سن پترزبورگ با اشاره به تلاش غرب براي مديريت در جهان گفت:غرب تلاش ميکند که تماميجهان را مديريت کند، اما نميتواند چون نمونه خوبي براي جهان امروز نيست.
ما ميدانيم امروز ارزشهايي که غرب ارائه ميدهد در واقع تقليدي بيش نيست؛ به هر حال غرب در مورد دموکراسي و آزادي بيان حرف ميزند، اما ميبينيم که خودش اين اصول را رعايت نميکند. امروز اتحاديه اروپا با بحران عظيميرو به رو شده است؛ چرا که روابط درستي را با همسايگان خودش برقرار نميکنند.
اين عضو پيوسته آکادميفرهنگ روسيه همچنين به مشکلات آمريکا در نظام بينالملل اشاره کرد و گفت: ما امروز ميبينيم که در آمريکا بحران عظيميوجود دارد و اين کشور پتاسيل عظيم نظاميخودش را در ابعاد مختلف خرج ميکند، هزينههاي مالي که از پولي که ديگر کشورها خرج ميکنند بيشتر است. اما علي رغم همه اين هزينهها به اعتقاد من در حال از دست دادن رهبري در جهان هستند. چون قدرت در زور نيست بلکه در واقعيت است و ديگر کشورها نگاهشان را به کشورهاي قوي ديگر همانند چين يا ساير اعضاي گروه بريکس ميدوزند.
اين پروفسور سرشناس فرهنگ شناسي روسيه در ادامه افزود: امروز در تماميجهان علاقه به همگرايي رو به رشد است. کشور ما شوروي، 70 سال در شرايطي زندگي ميکرد که با دين و مذهب مبارزه ميکرد و ما تصورات اشتباهي داشتيم. ما فکر ميکرديم دين و علم با هم تقابل دارند اما امروز در روسيه ميدانيم که اين يک رويکرد اشتباه است. البته ما در روسيه به دور از آن هستيم که به زور بخواهيم دين را ترويج دهيم؛ اما معتقديم که علم و دين ميتوانند گام به گام با هم پيش روند و ارزشها را جلو ببرند و در اين شرايط است که ما روز به روز بيشتر به الگوي ايران علاقه مند ميشويم.
ولاديمير زاپاروف نماينده وزارت خارجه روسيه در سن پترزبورگ پيام ايگور مارگولوف معاون وزير امور خارجه روسيه به اهميت تعامل در شرايط امروز نظام بينالملل اشاره کرد و گفت: در شرايطي که ما مشاهده ميکنيم در جهان مراکز قدرت شکل گرفتهاند، نقش تعامل بينالمللي افزايش پيدا ميکند؛ چرا که ميتواند به اعتماد بين دو کشور و ملتها را افزايش دهد. اين موضوع به تاريخ ايران و روسيه که بيش از 500 سال قدمت دارد نيز ميشود.
معاون وزير خارجه روسيه به نزديک روابط فرهنگي دو کشور اشاره کرد و گفت: روزهاي علم، فرهنگ و آموزش ايران بستر مهميبراي مورخان و پژوهشگران و انديشمندان ميباشد و بسيار نمادين است که اين کنفرانس در سن پترزبورگ مرکز فرهنگي روسيه برگزار ميشود؛ شهري که با اصفهان، مرواريد فرهنگ فارس خواهرخواندگي دارد. دکتر مهدي سنايي، سفير تامالاختيار جمهوري اسلاميايران در روسيه در رابطه با همايش مشترک فرهنگي ايران و روسيه گفت: اين يک حادثه بهاري هست و الان اوايل سال جديد در ايران است و اينکه ما در اين روزها اين همايش بزرگ را در سن پترزبورگ برگزار ميکنيم اهميت فراواني دارد. اتفاقي که به فرهنگ قديميجهان يعني ايران اختصاص يافته است.
سفير تام الاختيار ايران در روسيه با اشاره به تعاملات ايران و روسيه ادامه داد: تعامل ايران و روسيه آهنگ خوبي دارد و روابط دو کشور در تمامي سطوح در حال توسعه است؛ روابط بسيار فشردهاي پيش رو ميباشد و رهبر عالي ايران و روساي جمهور ايران و روسيه اراده بزرگي براي اين موضوع دارند. من فردا در خصوص روابط ايران و روسيه مفصل تر صحبت ميکنم. در روزهاي و ماه آينده شاهد اخبار خوشي خواهيم بود.
وي با تاکيد بر نقش مدير دفتر همکاريهاي بينالمللي دانشگاه علامه تصريح کرد: من خوشحالم در دانشگاه علوم انساني سن پترزبورگ اين برنامه برگزار ميشود؛ از طرف ايران هم دانشگاه علامه طباطبايي، دانشگاه معتبري است و من ترديدي ندارم که اين همکاري توسعه بيشتري پيدا خواهد کرد. اگر بخواهم عادلانه بگويم، اگر حضور دکتر تيشه يار نبود ما شاهد اين گونه برنامهها نبوديم، چرا که ايشان انرژي بسياري را صرف اين گونه همکاريها ميکنند. همچنين از آقاي دکتر سليميرئيس دانشگاه علامه طباطبايي که اکنون حضور ندارند تشکر ميکنم.
دکتر محمدباقر خرمشاد به نمايندگي از دانشگاه علامه طباطبايي در افتتاحيه همايش گفتگوي فرهنگي ميان ايران و روسيه از رياست دانشگاه علوم انساني سن پترزبورگ تشکر کرد و به فلسفه حضور هيئت ايراني در اين دانشگاه پرداخت.
اين استاد سرشناس دانشگاه در ابتداي سخنانش درباره روابط ميان دو کشور ايران و روسيه پرداخت.