به گزارش
عطنا به نقل از مهر، محمد حسین امید شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی درباره وضعیت بودجه دانشگاهها گفت: درست است که تخصیص ها در پایان ماه دهم، ناکافی بوده اما با توجه به تخصیص سال گذشته که دولت خیلی خوب به دانشگاه ها توجه کرد، این امید را داریم که تا پایان امسال این تخصیص به نزدیک ۱۰۰ درصد برسد.
معاون اداری مالی وزارت علوم درخصوص اینکه این تخصیص به چه صورت خواهد بود، خاطرنشان کرد: تخصیص ها معمولا در۱۱ماه اول سال کمتر از یک دوازدهم ابلاغ می شود و در ماه های پایانی سال یعنی بهمن و اسفند ماه افزایش پیدا می کند و بسته به موضوعات و اهمیت دستگاهی ممکن است تا ۱۰۰درصد نیز برسد. سال گذشته ما بهترین تخصیص را داشتیم.
امید درباره اینکه سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی چه میزان بوده است، گفت: متاسفانه علی رغم تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری در طول سه برنامه مبنی براینکه سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی به بالای ۲تا ۳ درصد و حتی ۴ درصد برسد، تا به امروز این سهم به نیم درصد هم نرسیده است و آن چیزی که تاکنون در برنامه ۹۴ وجود دارد و در خوشبینانه ترین حالت و با فرض اختصاص کامل اعتبارات این عدد به ممیز ۴۷ الی ممیز ۴۸ می رسد یعنی چیزی کمتر از نیم درصد است.
وی ادامه داد: متاسفانه از این سهم، سهم مجموعه آموزش عالی کشور یعنی دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و پارک های علم و فناوری ذیل وزارت علوم ۱۰ درصد است. یعنی چیزی حدود ۴۷ هزارم درصد که بسیار ناچیز است. این درحالی است که سهم تولید علم در وزارت علوم بالای ۵۲ درصد است.
معاون اداری مالی وزارت علوم افزود: در اوج سختی مالی که ما می دانیم وضعیت دولت خوب نیست و بودجه ۹۵ را انقباضی بسته است، ولی باز به همت دولت سهم بودجه پژوهش از تولید ناخالص داخلی به بالای یک درصد می رسد که این یک رکورد و برای اولین در کشور است که سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی به چیزی حدود یک و یک دهم درصد می رسد.
وی درباره کمبود تجهیزات دانشگاه های برتر نیز یادآور شد: اعتبار حدود ۷ هزار میلیارد تومان در جدول ۱۴ بودجه اختصاص داده شده است که از این میان بیش از ۴ هزار میلیارد تومان برای نوسازی ناوگان پژوهشی کشور در نظر گرفته شده است این اعتبار برای نوسازی و تجهیز مجموعه دستگاههای تحت نظارت وزارت علوم، وزارت بهداشت و موسسات پژوهشی وابسته به دستگاه های اجرایی پیش بینی شده است.
امید ادامه داد: فقط شاید نکته ای که ابهام دارد این است که این اعتبار به صورت جداول پیوست بودجه و به صورت جداول متمرکز دیده شده است و معمولا این اعتبارات تا اواخر سال تخصیص داده نمی شود که خوشبختانه براساس قولی که شخص آقای نوبخت داده، قرار است این اعتبار جداولی که برای تحقیقات در نظر گرفته شده، از ابتدای سال ۹۵ مانند سایر اعتبارات تخصیص داده شود و اگر این اتفاق رخ دهد، سال آینده، سال تحول در عرصه آموزش عالی خواهد بود.
معاون اداری مالی وزارت علوم درباره بدهی و کسر بودجه دانشگاه ها نیز گفت: به دلیل عدم تخصیص های کافی در سال های ۹۰، ۹۱و ۹۲ چیزی حدود هزار و ۵۶۰میلیارد تومان بدهی دانشگاه ها به اشخاص حقیقی و حقوقی باقی مانده است که از این مقدار، چیزی حدود ۸۰۰ میلیارد تومان بدهی دانشگاه ها به برخی از دستگاه ها مانند شهرداری، آب، برق، گاز و مابقی آن بدهی به اشخاص حقیقی و شرکت های طرف قرارداد است. متاسفانه در این چند سال دولت امکان اینکه این بدهی های به جامانده از دولت قبل را جبران کند، نداشته ولی باز با قول هایی که داده شده امیدواریم بخشی از این بدهی تا پایان امسال پرداخت شود.
امید افزود:البته بخشی از آن را هم دانشگاه ها با افزایش درآمدهای اختصاصی خود تامین کرده اند ولی ما امیدواریم دولت ۵۰ درصد از این رقم را تا پایان سال تامین کند.
معاون اداری مالی وزارت علوم ادامه داد: مجموعه درامد دانشگاه هامتنوع بوده، درامد آنها از پژوهش، تحقیقات کاربردی، آموزش و پردیس های خودگردان است. در دوسال اخیر شاید رشد سالانه ۲۵ درصدی در درآمدهای اختصاصی مجموعه دانشگاهها، موسسات پزوهشی و پارک ها بوده ایم که این خیلی خوب است و می توانیم بگوییم که ۳۰ درصد اعتباراتمان را خودمان از منابع داخلی تامین می کنیم.
وی درباره نظام توزیع اعتبار در سال ۹۵ گفت: خوشبختانه ما برای سال ۹۴ نظامی را بنا گذاشتیم که توزیع اعتبار براساس آن صورت گرفت این نظام با هماهنگی سازمان مدیریت تکمیل شد. این نظام مبتنی بر عملکرد است.