عطنا - جدا از علت های زمینه ای سیاسی و سیاست خارجی، در آنچه مربوط به خود گشت ارشاد بود اشتباه های متعددی به شرح زیر بحران را رقم زد:

در خلال سال های مختلف، متخصصان دانشگاهی در جلسات مشورتی، اشکالات متعددی به این نوع مداخله گرفته بودند. اما اعتنایی به نظریات جامعه شناسان نشد.

در طول این سال ها بارها بخشی از جامعه ناخرسندی و احساس توهین و حتی خشم خود را نشان داده بود، اما سیاست گذاران هیچ اعتنایی نداشتند. هیچ گفتگویی با آن بخش از جامعه صورت نگرفت.

آن بخشی از جامعه که هدف گشت ارشاد قرار می گرفت، هیچ نماینده ای در نظام، اعم از مجلس و غیره نداشت تا واسطه نظام و آنها شود.

در دور جدید تشدید فعالیت گشت ارشاد باز به سخن دانشگاهیان که در شرایط اقتصادی موجود نباید زمینه های تنش را تشدید کرد هیچ اعتنایی نشد.

از چند ماه پیش که این تصمیم گرفته شد، هیچ کدام از سازمان های عریض و طویل دولتی – به رغم کارکرد خود- هشداری را به سیاست گذاران ندادند.

در این چند ماه نیز نشانگرهای بروز کرد مانند اعتراض آن مادر به دستگیری دختر بیمار خود و واکنش گسترده افکارع مومی ولی تعجب انکه باز هیچ توجهی نشد.

وقتی بالاخره فاجعه اتفاق افتاد، باز توصیه های علمی زیر که تجربه دنیا است مدنظر قرار نگرفت:

1. به مساله اذعان می کنند و به گونه ای عمل می کنند که آسیب دیدگان احساس کوچک شماری نداشته باشند.

2. با پذیرش مسئولیت، مدیرانی استعفا کرده یا برکنار می شوند.

3. کمیته ای مسئول بررسی مساله می شود که جامعه اطمینان کند.

4. گزارش شفاف و صریحی اعلام می شود.

5. دولت به طور شفاف اعلام می کند که چگونه در فرایندها تجدیدنظر صورت خواهد گرفت.

6. رسانه ها به ويژه تلویزیون به گونه ای عمل می کنند که بخش های مختلف جامعه اعتماد کنند و نیازی به رسانه برون مرزی نباشد.

7. احزاب مخالف دولت حضور دارند و در مجلس سخن منتقدان را بازتاب می دهند.

8. دادگستری در مقام دستگاهی غیرسیاسی که درگیر رقابت های سیاسی نبوده وجدان جمعی را نمایندگی می کند.

برگرفته از صفحه شخصی دکتر وحید شالچی در اینستاگرام

عطنا را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام                                              تلگرام

هنر و فرهنگ1
نشست علمی
به مناسبت هفتۀ جهانی بزرگداشت سعدی برگزار می شود:

نشست علمی "سعدی در چین و چین در آثار سعدی"

به همت انجمن علمی زبان چینی و مرکز تحقیقات چین،