میثم باقری کوپایی، مدرس دانشگاه علامه طباطبائی: بورس کالا به عنوان یکی از نهاد های مهم و فعال و تأثیر گذار در بخش کالا باید به سمتی برود که شاخصی را در این حوزه تعریف و در اختیار سیاستگذاران و تحلیلگران قرار دهد . در این یادداشت شاخص CX Commodity Indices of Deutsche Borse) ) شاخص کالایی بورس آلمان را بررسی می نماییم.

bagheri

در آلمان دو موسسه ZEW یا مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاسی در آلمان و موسسهIFO شاخص های مهم اقتصادی و تجاری کشور آلمان را منتشر می کنند . در این میان بورس آلمان شاخص کالایی را تحت عنوان CX منتشر می کند که در ادامه با این شاخص کالایی بیشتر آشنا می شویم .

حالت های انتشار شاخص :

شاخص CX در دو حالت دلاری و یورویی منتشر می شود . همچنین این شاخص در سه حالت متفاوت محاسبه می شود؛ بازده نقدی ، بازده مازاد و بازده کل

ترکیب این شاخص در دسامبر هر سال مورد بازبینی مجدد قرار می گیرد و وزن ها نیز هر سه ماه یکبار در ماه های مارس ، ژوئن ، سپتامبر و دسامبر مورد بازبینی قرار می گیرند .

بخش های تشکیل دهنده شاخص CX :

این شاخص از پنج بخش اصلی تشکیل شده است که کلیه کالاهایی که هر سال مورد بازبینی قرار می گیرند در یکی از این پنج بخش قرار می گیرند .

ردیف نام بخش
1 کشاورزی
2 انرژی
3 فلزات صنعتی
4 دام زنده
5 فلزات گرانبها

شاخص CX در ابتدا به صورت دلاری محاسبه می شود و برای تبدیل آن به یورو از فرمول زیر استفاده می شود :

IndexEUR = IndexUSD * CP

CP = Last Euro / US Dollar spot rate

شاخص های CX در حقیقت متشکل از 36 شاخص خواهد شد . دلیل آن این است که برای هر بخش یک شاخص و یک شاخص نیز به عنوان شاخص کل اعلام می شود . این 6 شاخص هرکدام در سه حالت مختلف و به دو صورت دلاری و یورویی منتشر می شوند و مجموعا 36 حالت را پدید می آورند .

وزن کالا ها در شاخص :

شاخص کل CX را 20 کالا تشکیل می دهند که هر کدام از کالا ها نیز از یک بورس کالایی استخراج شده اند .

جدول زیر هر کالا را به همراه وزن آن ، بخش مربوطه و بورس مربوطه نشان می دهد :

نام کالا بورس بخش وزن
آلومینیوم LME فلزات صنعتی 9.16%